Fasole cu Ciolan (Video)

 

Fasole cu Ciolan


E Decembrie!

E luna cu cele mai multe sărbători, iar asta îmi place. Ce îmi place cel mai mult însă, este că luna Decembrie începe cu cea mai frumosă sărbătoare a Neamului meu. Ziua Naţională a Romaniei.

Vreţi să ştiţi cum am petrecut noi această Zi Minunată, Zi de Sărbătoare pentru toţi Românii?

Dacă ţi-am stârnit curiozitatea, te invit să vizionezi video-ul postat de curănd pe noul nostru canal de YouTube, BLIDUL.

Îţi oferim în dar, reţeta noastră, Fasole cu Ciolan:

Ingrediente:

  • 3 morcovi;

  • 1 rădăcină de pătrunjel;
  • 1 păstârnac;
  • 2 cepe albe;
  • 1 ceapă roşie;
  • 1 pătlăgică roşie
  • 3 căţei de usturoi;
  • 1 cană de bulion;
  • 2 ardei iuţi, deshidrataţi;
  • sare, piper;
  • 1 lingură de boia dulce;
  • 1 lingură de cimbru, plantă uscată;

  • 2 căni de fasole uscată;

  • 1 ciolan afumat;
  • 2 felii de slănină afumată.


    Ingrediente

Mod de preparare:

  • Spăl şi aleg fasolea uscată de impurităţi, apoi o pun la înmuiat cu patru căni de apă, într-un bol încăpător, timp de 12 ore ;

  • Scurg apa în care a stat fasolea la înmuiat, o clătesc sub jet de apă, apoi o pun la fiert cu apă rece, doar atât cât să o acopere;
  • Fierb fasolea timp de cinci minute, apoi scurg apa. Pun din nou fasolea la fier, dar de data aceasta cu apă fierbinte. Procedez ca prima data: las fasolea să fiarbă cinci minute apoi scurg apa. Repet operaţia asta de trei ori;
  • De data aceasta am fiert fasolea cu o zi înainte de prepararea mâncării;

  • Curăţ carnea de pe ciolan, o tăi cuburi mari şi o pun la fiert într-o oală încăpătoare;
  • Spăl şi tai cubuleţe, morcovii, pătrunjelul şi păstârnacul;
  • Pun rădăcinoasele la prăjit, în tigaia cu ulei încins;
  • Curăţ ceapa şi o tai julien, apoi o adaug în tigaie, alături de rădăcinoase;
  • Completez cu căţeii de usturoi, boiaua dulce, sarea piperul, ardeii iuţi mărunţiţi;
  • Tai roşia cubuleţe şi o adaug în tigaie imediat ce rădăcinoasele şi ceapa s-au rumenit. Continui să gătesc toate ingredientele până când se căleşte şi roşia. Amestec totul cu o lingură de lemn să nu se lipească de tigaie;
  • Adaug legmele călite, în oala în care fierbe ciolanul;
  • Adaug apoi fasolea deja fiartă, bulionul, cimbrul şi completez cu sare dacă mai este nevoie;
  • Las totul să fiarbă la foc mic, cincisprezece minute, aşa încăt toate gusturile să se îmbine.

În tot acest timp, mă delectez cu un vin de casă, proaspăt tras din butoi. Nu din butoiul meu cu vin, că stau la bloc, ci din producţia prietenilor noştrii. Un Zaibăr.

Acum suntem pregătiţi de Sărbătoare. Masa e bogată, paharele sunt pline.

La Mulţi Ani România!
La Mulţi Ani români!
Să trăim în Pace, Prosperitate şi Iubire! 

YouTube Video:

Fasole cu Ciolan

Arya


Comentarii

Cele mai citite articole: