DULCEAȚĂ DE SFECLĂ ROȘIE | CONSERVATE | BLIDUL

 DULCEAȚĂ DE SFECLĂ ROȘIE  |  CONSERVATE  |  BLIDUL

Dulceața de Sfeclă Roșie!
Fiecare Familie are delicatese și rețete, păstrate în Secret, de sute de ani...

Ingrediente:

  •   3 bucăți de sfeclă roșie (aproximativ 1 kg);
  • · 1 kg de zahăr tos;
  • · 200 ml de apă;
  • · 2 lămâi;
  • · 1 linguriță de pulbere de Roșcove;
  • · 1 linguriță de pulbere de Cafea;
  • · 1 linguriță de pulbere de Scorțișoară;
  • · 3 stele de Anason;

Mod de preparare:

  •   Curăț sfecla de coajă, apoi o tai în cubulețe cu latura de aproximativ un centimetru (vezi video);
  • · Așez zahărul într-o oală încăpătoare, apoi adaug apa și las la fiert la foc mediu, până se topește zahărul;
  • · Adaug sfecla peste zahărul topit apoi fierb la foc mediu, până se va evapora apa, iar sfecla va deveni ușor lucioasă (vezi video);

La dulcețurile din fructe, nu este nevoie să adaugi apă. Fructele conțin o cantitate semnificativă de apă, așa încât, pentru a prepara o dulceață, ai nevoie doar de fructe și de zahăr, iar ca dulceața să nu se zaharisească în timp, adaug zeamă sau felii de lămâie.

  •  Adaug condimentele măcinate împreună, apoi feliile de lămâie și amestec;

În majoritatea cazurilor, la începutul fierberii, dulceața se „învolburează” și tinde să dea în foc. Nu te speria, va trece momentul ăsta. E suficient să amesteci energic compoziția.

Eu am descoperit o metodă simplă, care te scapă de amestecatul ăsta viguros. Am așezat o strecurătoare, modelul din sârmă, tip coșuleț, pe mijlocul oalei, la suprafața sfeclei în fierbere. Astfel s-a creat un spațiu în care cubulețele de sfeclă nu au acces, iar bulele de aer din timpul fierberii pot ieșii cu ușurință la suprafață, fără ca „fructele” să le opună rezistență.

  • Pe măsură ce lichidul scade, se evaporă, cuburile de sfeclă devin mai ferme, cu un aspect sticlos. Este semnul că dulceața este gata;

Poți face testul cu mărgica. A... nu e vorba de mărgele aici, ci doar de o metodă practică prin care poți verifica dacă dulceața ta a ajuns la consistența corectă și poate fi conservată peste iarnă sau peste ani, fără să se strice.
E foarte simplu! Iei cu lingura de lemn, (cea cu care ai amestecat în dulceață), un pic de siropul fierbinte și lași să curgă o picătură pe o farfurie rece. Dacă picătura rămâne pe farfurie ca o mărgică, fără să se aplatizeze sau să curgă, este semn că dulceața ta a fier destul și o poți transfera, așa fierbinte în borcane, pentru iarnă, apoi în cămară.

  • Transfer dulceața în borcanul care îi este destinat. De data asta dulceața nu va ajunge în cămară. Am alte planuri cu ea;

Dulceața de Sfeclă Roșie, este gata!
... Iar Rețeta Secretă, dezvăluită!...
Sigur ai și tu astfel de rețete, care ar putea bucura Pofticioșii, și care ar ajunge la „Casa Sufletului”, cum spuneau Stră-Moșii noștri...

 YouTube Video: 

 DULCEAȚĂ DE SFECLĂ ROȘIE  |  CONSERVATE  |  BLIDUL

Urmărește-ne îndeaproape articolele BLIDUL și rețetele video BLIDUL
Te invit să vizitezi noul nostru canal de YouTube, BLIDUL. 

Arya




Comentarii

Cele mai citite articole: