Pipăruș Învârtecuș



Atunci când e proaspăt, abia cules, verde sau roșu, Ardeiul Iute sau Pipăruș cum i se mai spune, este o adevărată simfonie pentru Templul Sufletului. Cu proprietăți de necontestat, poate fi condimentul preferat și pe timp de iarnă, în aceeași stare, Vie și plină de Nutrienți.

Cu Răbdare și cu Iubire pregătesc în fiecare an ingredientul de Lux al meselor noastre zilnice. Numele lui de scenă este Pipăruș Învârtecuș.

Ingrediente:
  • Ardei iute, verde sau roșu;
  • Căței de usturoi;
  • Felii de ghimbir proaspăt;
  • Sare grunjoasă;
  • Apă de izvor sau apă plată, filtrată;
  • Ulei de floarea soarelui, presat la rece.

Mod de preparare:
  • Spăl ardeii și îi așez cu grijă într-un borcan mare de cca. cinci litri, pe verticală, astfel încât să încapă cât mai mulți în recipient;
  • Strecor între ardei, câte un cățel de usturoi și câte o felie de ghimbir pentru fiecare strat adăugat;
  • Pregătesc o soluție de apă rece cu sare: o lingură de sare la un litru de apă și amestec până ce sarea se dizolvă complet;
  • Torn apa sărată peste ardeii din borcan atât cât să îi acopere. Mă asigur că am păstrat un spațiu de grosimea unui deget, între nivelul apei și gâtul borcanului, spațiu în care se vor putea ridica bulele de aer în timpul procesului de fermentare;
  • Asigur borcanul cu un capac etanș, cu filet și îl depozitez în cămară, la întuneric timp de șase până la douăsprezece luni. Dacă locul de depozitare al borcanului cu ardei puși la murat este răcoros, murarea se va desfășura lent, iar soluția salină în curs de fermentare nu va ieși din borcan.
  • Odată încheiată perioada de murare a ardeilor iuți, scurg zeama iute pe care o pun la păstrare în recipiente din sticlă prevăzute cu dop cu filet sau cu dop din plută și eticheta adecvată;
  • Așez ardeii murați în blender împreună cu feliile de ghimbir și cățeii de usturoi murați și ei, apoi amestec totul, la viteză mare până obțin o pastă;
  • Transfer compoziția în borcane de patrusute de mililitri lăsând loc de aproximativ un centimetru între pasta de ardei și gulerul borcanului;
  • Mă asigur că am eliberat toate bulele de aer din compoziție, amestecând pasta de ardei iute, în borcan, cu ajutorul unei furculițe;
  • Fiecărui borcan cu ardei măcinați îi adaug ulei de floarea soarelui presat la rece în spațiul rămas gol între pasta de ardei și gulerul borcanului. Uleiul va avea rolul de a izola pasta de ardei iuți de contactul cu aerul, ne permițând oxidarea acesteia;
  • Închid Borcanul cu capacul cu filet, potrivit, îi lipesc eticheta cu Pipăruș Învârtecuș, iunie, 2018 și aliniez toate borcanele cu același conținut, pe raftul din cămară.

Cantitatea de ardei iuți, puși la murat depinde de cât de iute obișnuiești să mănânci. Vei ști acest lucru doar după ce prepari și consumi prima serie de Pipăruș Învârtecuș. Mie nu mi-au ajuns prea multă vreme, motiv pentru care anul următor am dublat cantitatea de „materie primă”.

Deși este un condiment iute Pipăruș Învârtecuș este mai puțin agresiv decât ardeiul iute proaspăt, iar gustul ușor acrișor îl face să fie tolerat chiar și de cei care nu obișnuiesc să mănânce ardei iute. Acest lucru se dovedește a fi un avantaj, dacă luăm în considerare beneficiile pentru sănătate ale acestuia.

Odată depozitat în cămară, la întuneric și la temperatura scăzută, Pipăruș Învârtecuș poate fi păstrat timp îndelungat dacă pasta de ardei iute este bine acoperită de uleiul de floarea soarelui, presat la rece.

Sunt la fel de buni atât ardeii iuți verzi cât și cei roșii dar vor avea arome diferite ca produs finit. Rămâne să descoperi care este preferatul tău...

Arya

🝣



Comentarii

Cele mai citite articole: