Covrigii CHIMIȘOR


Covrigi de casă cu chimen sau Chimișor cum ar spune bunicii noștri. Ușor de învârtit, de dospit și de rumenit. Făcuți în casă, cu Dăruire, cu Bucurie și cu multă, multă Iubire.

Ingrediente:
  • 500 g făina de grâu;
  • 3 lingurițe de zahăr din trestie, nerafinat;
  • 3 lingurițe de chimen (chimișor - denumirea populară)
  • 1 linguriță de sare grunjoasă, măcinată;
  • 1/2 linguriță de drojdie activă, deshidratată;
  • 340 ml apă călduță;
  • 3 lingurițe de ulei de floarea soarelui, presat la rece.

Mod de preparare:
  • Așez făina într-un castron de sticlă, suficient de mare încât să pot frământa aluatul;
  • Adaug zahărul, chimenul și sarea, apoi amestec toate pulberile cu o furculiță;
  • Dizolv drojdia în apa călduță, într-o cană de ceramică mai mare și o torn peste amestecul de făină cu pulberi;
  • Amestec cu o furculiță, apoi cu mâna până obțin o cocă moale, elastică;
  • Adaug o linguriță de ulei și frământ aluatul până ce uleiul va fi absorbit în întregime de către făină;
  • Când aluatul capătă un aspect lucios, introduc marginile aluatului spre interiorul acestuia, în repetate rânduri obținând astfel o bilă frumoasă și strălucitoare;
  • Las aluatul la dospit, în castronul său, timp de două ore, la loc călduț, acoperind-ul cu o pânză curată;
  • Odată ce aluatul și-a dublat volumul, tai cu o spatulă, câte o fâșie de doi sau trei centimetri grosime, apoi ținând fâșia de extremități o las să se întindă datorită propriei greutăți, până ajunge la grosimea la care doresc să fie covrigii mei;
  • Împletesc panglica astfel obținută în formă de covrig și o așez pe o tavă unsă cu ulei;
  • Procedez la fel cu aluatul rămas, apoi ung fiecare covrig cu ulei, cu ajutorul unei pensule și presar câteva fire de sare pe fiecare covrig în parte;
  • Introduc covrigii în cuptorul încins și îi las la copt până devin aurii.

Ce poate fi mai plăcut decât mirosul de covrigi abia copți, într-o zi ploioasă și rece. Parcă iese Sorele și toată casa se umple de Bucurie, iar noi ne adunăm în jurul coșului plin cu Covrigii CHIMIȘOR, aburind încă, rumeni, parfumați, cu miros de chimen și de pâine abia coaptă.

Arya



🝣

Comentarii

Cele mai citite articole: