Bulgărașii AURII




Sunt savuroși, au formă de bulgărași și sunt aurii. Au nune potrivit și poate fi preparați de oricine, cu ușurință, iar dacă ai trecut de prima tinerețe îți va aminti cu siguranță de copilărie...

Ingrediente:
  • 2 cupe de brizură de orez;
  • 2 cepe mari, roșii;
  • 1 cupă de ulei de floarea soarelui presat la rece;
  • 1 lingură de turmeric;
  • 1/2 linguriță de piper negru;
  • 1/2 linguriță de sare grunjoasă, măcinată;
  • Apă de izvor sau apă plată filtrată;

Mod de preparare:
  • Curăț ceapa, o tai mărunt și o pun la călit în tigaie, în uleiul încins, amestec în așa fel încât aceasta să se rumenească uniform;
  • Spăl orezul în câteva ape, până ce aceasta devine limpede, apoi o scurg;
  • Adaug orezul peste ceapa călită, aurie și amestec continuu. Orezul va căpăta și el o tentă aurie;
  • Adaug o cupă de apă și las orezul să absoarbă întreaga cantitate, apoi completez din nou cu apă, până ce orezul este fier „al dente”;
  • Amestec în repetate rânduri prin răsturnare, astfel orezul se va găti uniform;
  • Adaug turmericul, sarea, piperul și amestec până acestea se distribuie în întreaga cantitate de orez;
  • Când orezul este gătit, și a absorbit întreaga cantitate de apă, iau tigaia de pe foc și îl las să se odihnească cinci minute fără a acoperi tigaia cu un capac. Astfel orezul va elibera tot aburul iar bobul de orez va rămâne ferm și compact;
  • Așez orezul în castroane, ornez cu o panglică răsucită în formă de floare, din morcov, realizată cu ajutorul unui dispozitiv de tip „ascuțitoare”, pentru legume, adaug două fire de muguri de frunze de morcovi pe post de stamine și câteva frunze de salvie.

Bulgărașii Aurii sun gata!

Pentru prima dată, după mult timp, am înțeles de ce îmi plac Bulgărașii Aurii. Savoarea lor îmi amintește de copilărie, de pilaful aburind, de mirosul ușor dulceag, îmbătător și de crusta rumenă de pe fundul oalei, pentru care se ducea o adevărată „bătălie” a furculițelor.

E minunat că putem păstra Viu, Copilul din Noi.

Arya

🝣



Comentarii

Cele mai citite articole: