Căpșuna ÎNDOPATĂ



Am auzit deseori în copilărie că o Bănățeancă adevărată trebuie să fie Grasă și Frumoasă. Așa o fi, fiecare cu gusturile lui. Dar dacă mă gândesc la Căpșuna Îndopată, pot spune că e asemeni unei Bănățence, rotunjoară, rumenă, pietroasă și frumoasă, ba mai mult este „O Dulceață!”...

Ingrediente:
  • 1 kg de căpșuni;
  • 3 kg de miere polifloră (pentru preparare);
  • 1 kg de miere polifloră (pentru conservare);

Mod de preparare:
  • Spăl și curăț fructele de codițe și mă asigur că sunt sănătoase și întregi;
  • Așez fructele pe fundul unui borcan mare, cu gură largă, fără ca acestea să depășească o treime din volumul borcanului;
  • Torn peste fructe trei kilograme de miere. Celălalt kilogram de miere va fi folosit mai târziu, după ce fructele își vor termina perioada de macerare;
  • Las fructele astfel amestecate cu miere, la macerat, timp de șase săptămâni, la întuneric, acoperind borcanul cu un tifon și amestec cu o spatulă din lemn în fiecare zi, în așa fel încât fructele să fie acoperite în permanență cu miere și să le păstrez întregi, fără să le rănesc;
În acest răstimp, de șase săptămâni, fructele vor elibera apa, respectiv sucul și vor absorbi în schimb, mierea.

Este posibil ca în prima etapă a macerării să pară că fructele intră în fermentație. Această etapă va trece imediat ce fructele au absorbit o bună cantitate de miere și au început să se întărească, să capete consistență, așa cum se întâmplă la dulceața preparată în mod clasic prin fierbere, atunci când este aproape gata de pus în borcane.

  • La finalul perioadei de macerare, recuperez doar fructele, cu o spatulă și le așez cu grijă într-un borcan curat și uscat de 800 ml;
  • Torn un kilogram de miere polifloră peste acestea, având grijă ca mierea să le acopere în totalitate;
  • Închid borcanul cu un capac potrivit și lipesc o etichetă cu Căpșuna Îndopată, iunie 2018;
  • Torn în sticle nectarul rămas, închid cu capac sau dop, lipesc și pe acestea etichete cu Nectarul Inimioară, iunie, 2018.

Aștept cu nerăbdare să savurez măcar o căpșună din noua „promoție” de Căpșună Îndopată dar mai am de așteptat câteva săptămâni bune. Totuși, pentru că anul 2017 a fost un an bun, mă răsfăț cu câteva căpșuni din producția anului trecut. Un adevărat deliciu.

Nu uita!
Mierea de albine este cel mai bun conservant de pe Pământ. Poți păstra astfel, pe timp de iarnă, orice fel de fructe. Vei obține două preparate Miraculoase: Dulceața din fructul preferat și Nectarul dătător de Viață. Astfel te vei putea Bucura și în extrasezon de fructele tale preferate.

Eu mă Bucur din plin...

Arya

🝣

Comentarii

Cele mai citite articole: