Burtici




Rotunjoare, bombate ca niște Burtici, cu miros proaspăt de pădure, stau strânse una în cealaltă, parcă din dorința de a se adăposti de răcoarea dimineții...

Ingrediente:
  • 4 cupe de bureți de fag (ciuperci pleurotus);
  • 4 căței de usturoi;
  • 2 morcovi mici;
  • 1 ceapă mică;
  • 1 felie generoasă de rădăcină de țelină;
  • 1/2 legătură de pătrunjel, frunze;

  • 4 lingurițe de făină din semințe de floarea soarelui (rezultată în urma extragerii uleiului prin presare la rece);
  • 1 linguriță de fulgi de drojdie inactivă;
  • 1 linguriță de sare grunjoasă;
  • 1 linguriță de amestec de boabe de piper negru și boabe de coriandru, măcinate;

  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece;
  • sucul de la 1/2 lămâie;
  • 1 litru de apă de izvor sau apă plată filtrată;

  • oțet de mere cu miere.

Mod de preparare:
  • Desfac bureții de fag din ciorchine, unul câte unul, apoi desprind fâșii din fiecare „petală” începând de la exteriorul ciupercii spre codiță. Astfel obțin baza supei mele, adică partea solidă;
  • Spăl frunzele de pătrunjel, le scurg de apă și le tai mărunt și le așez pe o farfurie în așteptarea momentului lor de glorie;
  • Spăl morcovii și țelina, curăț ceapa, usturoiul și tai totul în bucăți mari, apoi le așez în blender:
  • Adaug peste legume, făina din semințe de floarea soarelui, fulgii de drojdie inactivă, sarea grunjoasă, pulberile din boabele de piper și coriandru, apoi torn uleiul, zeama de lămâie și apa;
  • Mixez totul preț de două minute în blender-ul de mare viteză (sau 5-6 minute în blender obișnuit);
  • Așez în mijlocul castroanelor/farfuriilor adânci, firele de bureți de fag, apoi torn de jur împrejur supa;
  • Stropesc cu câteva picături de ulei de floarea soarelui presat la rece;
  • Presar frunzele de pătrunjel tocate mărunt. Iată că momentul lor de glorie nu s-a lăsat așteptat...

Dacă Burticile îți amintesc de faimoasa ciorbă de burtă și vrei să te bucuri de un astfel de moment, poți adăuga câteva picături de oțet de mere cu miere, direct în farfurie.

În ceea ce mă privește aroma supei este completă și complexă. Dar asta este o chestiune de gust, și de obiceiuri, în general.

Cât despre momentele de glorie ale frunzelor de pătrunjel, îți pot spune doar, că sunt ingredientul principal al altui preparat magic despre care îți voi vorbi în curând...

Arya


🝣


Comentarii

Cele mai citite articole: