Scândurică




Din timpuri străvechi, este un aliment de o valoare nutrițională deosebită. Prepatat fără foc, uscat la soare și păstrat multe, multe zile, a fost și este cea mai apreciată hrană de către Înțelepții din toate colțurile Planetei.

Putem să ne alăturăm lor, măcar prin felul în care ne hrănim, iar mai apoi, cine știe, poate și prin Înțelepciune...

Ingrediente:
  • 500 g făină integrală;
  • 125 g pulpa de semințe de floarea soarelui, obținută în urma extragerii laptelui vegetal;
  • 1 lingură de drojdie deshidratată, inactivă;
  • 1 linguriță de fulgi de ardei iute (ardei iute deshidratat și mărunțit);
  • 1 linguriță de pulbere de spirulină;
  • 1 linguriță de sare grunjoasă, măcinată;
  • 300 ml apă de izvor sau apă plată filtrată;

Mod de preparare:
  • Amestec într-un bol din sticlă toate ingredientele uscate;
  • Adaug apa și amestec cu ajutorul unei furculițe, apoi frământ aluatul cu mâinile până devine elastic;
  • Învelesc aluatul în folie alimentară și îl las să se odihnească la rece, în frigider până a doua zi;
  • Împart aluatul în patru părți egale pentru a lucra mai ușor;
  • Presar cu făină suprafața de lucru;
  • Împart fiecare din cele patru bile de aluat, în cantități mai mici de dimensiunea unei nuci și întind foile pe o singură direcție și pe o parte și pe cealaltă;
  • La fiecare manevră, presar făină pe suprafața aluatului și pe suprafața de lucru, dacă observ că aluatul se lipește de sucitor;
  • Așez panglicile de aluat pe tăvile deshifratatorului (uscătorului) și usuc Scânduricile la treizecișiopt de grade timp de două ore, apoi la treizecișicinci de grade timp de o oră;
Perioada de timp în vederea uscării complete variază de la un aparat la altul. Este important ca aluatul să elimine prin uscare, toată apa ce o conține, astfel Scânduricile se vor păstra timp îndelungat in condiții excelente.

  • Odată ce Scânduricile au ajuns din nou la temperatura camerei le depozitez în borcane din sticlă cu capac sau în cutii cu închidere ermetică. Astfel evit umezirea și implicit deteriorarea Scânduricilor.

Ușor picante, cu aromă de Mare, Scânduricile sunt suportul multor gustări.

Fie că le alături unei cești de ceai sau de cafea, fie că le transformi în „soldăței” aplicând pe ele tot felul de paste/creme, legume, sosuri sau nuci, fie că le adaugi mărunțite în salatele de legume, Scânduricile sunt nelipsite de pe raftul cu bunătăți.

Doar cu câteva îmbunătățiri față de rețeta originală, pentru început, putem încerca o astfel de hrană.
...Poate, cine știe, începe să ne placă...

Arya



🝣

Comentarii

Cele mai citite articole: