Domnițele din „Turn”




Se pare că 2018 Este un An Bun...
O recoltă minunată de Domnițe grăsuțe și rumene, dulci și cărnoase. Ce îți poți dori mai mult?...


Ingrediente:
  • roșii bine coapte;
  • căței de usturoi;
  • felii de rădăcină de ghimbir;
  • frunze proaspete de pătrunjel;
  • frunze proaspete de țelină;
  • sare grunjoasă;
  • piper negru boabe;
  • ulei de floarea soarelui presat la rece.

Mod de preparare:
  • Așez în blender-ul de mare viteză sau în robotul de bucătărie cu cuțit în formă de „S”, roșiile spălate, curățate în zona codiței și tăiate în patru bucăți, apoi mixez;
  • Sucul de roșii rezultat îl torn într-un vas încăpător, suficient de mare pentru a putea cuprinde/depozita întreaga cantitate de suc de roții pe care doresc să îl îmbuteliez;
  • Pregătesc sticle de un litru, cu gura largă, prevăzute cu capace cu filet asemănător cu cele întâlnite la borcane, curate și uscate la soare. Astfel Astrul Rege se va ocupa de sterilizarea lor;
  • Așez în fiecare sticlă patru căței întregi de usturoi și două felii de ghimbir groase de circa cinci milimetri;
  • Măsor cantitatea de suc rezultat în urma procesării în blender și adaug la fiecare litru de suc o lingură de sare grunjoasă, apoi amestec bine până ce aceasta se dizolvă integral.
Sucul de roșii va părea foarte sărat respectând proporțiile indicate, dar este condiția principală pentru ca preparatul meu să reziste un an de zile fără să fermenteze și să curgă din sticle.
  • Adaug frunzele proaspete de pătrunjel și țelină, tăiate mărunt, boabele de piper, apoi amestec cu o lingură din lemn;
  • Torn compoziția în sticlele deja pregătite lăsând spațiu gol de circa trei degete grosime de la buza sticlei;
  • Amestec în fiecare sticlă cu o linguriță cu coadă lungă pentru a elimina tot aerul rămas în urma transferului;
  • Adaug uleiul de floarea soarelui presat la rece, de aproximativ un deget grosime care va rămâne la suprafața preparatului.
Uleiul va avea rolul important de a împiedica contactul dintre aer și compoziția crudă, vie, proaspătă de suc de roșii. Astfel preparatul se va păstra timp îndelungat, chiar mai mult de un an.


Domnițele din „Turn” după douăsprezece luni

  • Șterg sticlele cu o cârpă curată, umedă apoi cu una uscată;
  • Potrivesc capacele pe sticle, având grijă să fie corect înfiletate și lipesc etichetele cu Domnițele din „Turn”, august, 2018.

Atenție!
  1. Pentru că suntem în plină vară și temperaturile sunt încă ridicate, este foarte important ca preparatul proaspăt îmbuteliat să fie depozitat imediat în cămară, la loc răcoros, ferit de lumină.
        
  2. În următoarea perioadă, Domnițele din „Turn” vor intra într-un proces de fermentare ușoară, asemănătoare cu cea a verzei pusă la murat, perioadă care va trece în câteva zile. Este bine să verifici în zilele care urmează, starea fiecărei sticle. Eu în această perioadă le așez într-un loc accesibil, pe o suprafață ușor de curățat, în cazul în care se va prelinge pe exteriorul sticlei sucul învolburat.
    Acest lucru se poate întâmpla dacă vreunul dintre capace nu a fost bine închis sau este defect din fabricație.

  3. După ce perioada critică a trecut, pot așeza sticlele, fără grijă, la locul lor, pe rafturile cămării, unde se vor însoți cu alte preparate îmbuteliate tot în sticle zvelte ca și ele.

  4. La momentul deschiderii sticlelor este important ca înainte de a deșuruba capacul, să elimin încet aerul din sticlă folosind vârful ascuțit al unui cuțit pe care îl introduc între capac și sticlă, îndepărtând puțin cele două elemente. Tocmai această presiune ușoară păstrează preparatul pe fundul sticlei, în siguranță. Abia apoi deschid capacul cu prudență. Acesta se află sub o ușoară presiune, dar nicidecum ca dopul unei sticlă de șampanie agitată în prealabil. Conținutul sticlei se va ridica ușor spre capac, dar odată deschis, amestec energic cu o linguriță cu coadă lungă și astfel eliberez restul de aer rămas. Preparatul se liniștește și rămâne așa până va fi folosit în întregime.

  5. Depozitez în frigider sticlele începute. Pot fi păstrate și la temperatura camerei dar ferite de contactul direct cu razele solare.

Iată și momentul adevărului. Am obținut un suc de roșii dulce-acrișor, sărat doar atât cât este necesar datorită fermentării/murării roșiilor, de un roșu intens, proaspăt, cu aromă delicată de țelină, usturoi și ghimbir... O savoare!

Întreaga iarnă prepar supă crudă de roșii cu crutoane din Biscuiți Fainu, sosuri de toate felurile, ciorbe crude de legume sau suc diluat cu apă în zilele toride din vara următoare.

Luna august a anului de grație 2018. Stau pe șezlong, pe terasa casei și savurez dintr-un pahar elegant cu picior, licoarea Domnițele din „Turn”, răcoritoare, intensă, de un roșu aprins, din producția anului trecut.

Se pare că 2017 a fost un An Bun...

Arya


Comentarii

Cele mai citite articole: