Ma-ayo




În fiecare clipă a vieții mele învăț câte ceva. Dar pentru că Lumea este în continuă mișcare, ceea ce am învățat ieri, poate că astăzi este depășit sau nu mai este valabil. Așa se face că o iau mereu de la început cu Învățatul.

Poate de aceea Moșii noștri spuneau că „Învățul are și dezvăț”, și se pare că aveau dreptate...

Ingrediente:
  • 1 cupă de lapte de năut, concentrat, preparat din 500 g de boabe de năut, hidratate timp de 12 ore;
  • 1 cupă de ulei de floarea soarelui, presat la rece;
  • 1 linguriță de muștar,
  • 1/2 linguriță de pulbere de turmeric;
  • 1/2 linguriță de sare grunjoasă, măcinată;
  • 1 praf de piper alb, măcinat;
  • sucul de la 1/2 lămâie.

Mod de preparare:
Laptele de năut:
  • Așez boabele de năut într-un recipient din sticlă, torn apa, de două ori volumul boabelor și le las la hidratat de seara până a doua zi, aproximativ douăsprezece ore. Hidratate, boabele de năut își măresc volumul de peste două ori;
  • Scurg apa în care s-au hidratat boabele, apoi le spăl sub jet de apă curată și măsor cantitatea de năut obținută. La fiecare cană de boabe voi adăuga o cană de apă de izvor sau apă plată, filtrată, pentru ca laptele să fie concentrat;
  • Pregătesc storcătorul de fructe și legume cu accesoriile pentru obținerea sucului prin presare la rece, extrag laptele din boabele hidratate, introducând alternativ o măsură de boabe de năut, o măsură de apă de izvor sau apă plată filtrată, în pâlnia storcătorului, până epuizez ambele ingrediente;
  • Pulpa rămasă o voi folosi la o rețetă minunată Puterea lui GULNAR
  • În urma stoarcerii boabelor hidratate, am obținut aproximativ un litru și jumătate de lapte de năut.
Maioneza;
  • Torn în recipientul înalt al mixerului vertical, o cupă de lapte de năut, concentrat;
  • Adaug muștarul, pulberea de turmeric, sarea, piperul și sucul de lămâie, apoi torn tot uleiul în recipientul mixerului;
  • Introduc brațul mixerului în recipient și îl fixez pe fundul vasului;
  • Pornesc mixerul la viteza cea mai mică fără să desprind mixerul din poziția lui și amestec astfel preț de câteva secunde, timp în care ingredientele vor începe să se „lege” devenind tot mai vâscoase:
  • Odată ce a început procesul de îngroșare a ingredientelor, pe fundul vasului, măresc viteza mixerului și desprind brațul acestuia de baza recipientului, amestecând de sus în jos, în mod repetat;
  • În câteva secunde compoziția va deveni fermă, asemeni unei maioneze preparată în mod clasic;

Dacă nu ai vedea cum este preparată Ma-ayo, ai crede că e vorba de o maioneză ca oricare alta, cu gustul și ingredientele ei binecunoscute.

Ei bine, dacă vrei să elimini din dieta ta alimentele de origine animală, o poți face fără să renunți la anumite preparate care îți „gâdilă” papilele gustative.

Poți folosi ingrediente care oferă trupului tău nutrienții de care are nevoie, fără a face rabat de la gust, păstrând aromele inițiale. Asta doar până ce vei descoperi preparate noi, cu gusturi noi și arome noi de care cu siguranță te vei îndrăgosti.

Asta pentru că ... „Învățul are și dezvăț” ...

Arya


🝣

Comentarii

Cele mai citite articole: