GRAȘI ȘI MURAȚI | CONSERVATE | BLIDUL

 GRAȘI ȘI MURAȚI  |   CONSERVATE  |  BLIDUL

Grași și Murați...!
... O rețetă din ardei, varză, legume asortate, condimente aromate și multă, multă sare...

Ingrediente de bază:

  •   2 kg de varză albă, tăiată;
  • · 13-14 ardei Capia de dimensiune medie;
  • · 2 morcovi de grădină;
  • · 1 hrean de grădină;

Ingrediente pentru condimentara verzei:

  •   1 lingură de Cimbru, plantă uscată;
  • · 1 lingură de Chimion;
  • · ½ lingură de Ienibahar;
  • · ½ cupă de sare grunjoasă;

Ingrediente pentru condimentare saramură:

  •   ½ de lingură de coriandru, boabe;
  • · 3 stele de Anason;
  • · 9 Cuișoare;
  • · ½ de lingură de piper negru, boabe

Ingrediente pentru saramură:

  •   ¼ cupă de sare grunjoasă;
  • · 1 ½ litru de apă rece;

Accesorii:

  •   1 borcan cu capacitatea de 5 litri;
  • · 1 capac pentru borcan;

Mod de preparare:

  •   Așez varza tăiată, pe o tavă încăpătoare (sau în două tranșe), adaug condimentele, apoi frământ varza până își diminuează din volum și eliberează apă (vezi video);
  • · Las varza să se odihnească câteva minute, până pregătesc celelalte ingrediente:
  • · Spăl, curăț și tai morcovii și hreanul, în fâșii;
  • · Spăl ardeii, le îndepărtez cotorul cu codiță cu tot;
  • · Așez în mijlocul fiecărui ardei, un sfert de morcov, apoi umplu fiecare ardei, cu varza condimentată, în jurul fiecărui morcov (vezi video);
  • · Așez ardeii îndopați, în borcanul curat, astfel încât să rămână cât mai puțin spațiu liber între aceștia (vezi video);
  • · Strecor printre ardei, tijele de morcovi rămase și tijele de hrean, astfel încât să fie distribuiți uniform în tot borcanul;
  • · Adaug condimentele, apoi sarea și apa rece. Aceasta din urmă trebuie să acopere legumele;
  • · Așez capacul peste borcan, fără să îl înfiletez. Astfel, aerul rezultat în urma fermentării, se va elibera cu ușurință din borcan, fără a pierde din lichid;
  • · Depozitez borcanul în cămară, într-un loc accesibil și verific periodic stadiul fermentării;

Grași și Murați, îndopați și Fericiți!
... Așa vor sta, de acum, răbdători și adormiți, până ce fermenții, le vor Dărui gustul aromat și ușor înțepător al murăturilor de casă...

YouTube Video:

Urmărește-ne îndeaproape articolele BLIDUL și rețetele video BLIDUL
Te invit să vizitezi noul nostru canal de YouTube, BLIDUL. 

Arya

Comentarii

Cele mai citite articole: