ALUAT FRANȚUZESC | ALUAT NEDOSPIT | BLIDUL

 ALUAT FRANȚUZESC  |   ALUAT NEDOSPIT  |  BLIDUL

Aluat Franțuzesc...!
Îți plac produsele de patiserie, cu aluatul acela delicios cu gustul inconfundabil de unt, aluatul care se desface în foi subțiri?
... Ei bine, acum este momentul în care poți face, cu ușurință, acest aluat, la tine în bucătărie...

Ingrediente de bază:

  •   200 g de făină de grâu (tip 000);
  • · 200 g de unt (cu 65% grăsime);
  • · 100 ml de apă rece;
  • · 10 g de zeamă de lămâie;
  • · ½ linguriță de sare grunjoasă;

Accesorii:

  •   2 bucăți de hârtie de copt;
  • · 1 pungă pentru păstrarea alimentelor la congelator;

Mod de preparare:

  •   Cântăresc, cu ajutorul unui cântar de bucătărie, toate ingredientele (vezi video);
  • · Așez într-un castron încăpător, cincizeci de grame din cantitatea de făină, împreună cu untul rece, apoi amestec ingredientele cu ajutorul unei furculițe, până ce obțin un amestec omogen;

Notă:
Nu frământ cu mâna, amestecul de făină cu unt. Untul trebuie să își păstreze temperatura    scăzută.

  •   Pliez cele două foi din hârtie de copt, în așa fel încât în mijlocul acestora să obțin un pătrat;
  • · Așez amestecul de unt cu făină, în mijlocul uneia dintre cele două hârtii de copt, apoi pe cea de a doua hârtie, o plasez peste amestec. Pliez ambele hârtii pe fiecare din cele patru laturi, ghidându-mă de marcajele făcute anterior, astfel obțin un pachet cu forma de pătrat (vezi video);
  • · Presez ușor pachetul, cu un sucitor, astfel distribui untul uniform în interiorul pachetului. Mă asigur că untul a ajuns în toate cele patru colțuri ale pachetului (vezi video);
  • · Las pachetul cu unt, la rece, în frigider, treizeci de minute;
  • · Așez în același castron celelalte ingrediente și formez un aluat, la început moale, pe care în bat de pereții vasului, până când aluatul nu se mai lipește de degete;
  • · Așez aluatul pe suprafața de lucru, pudrată cu puțină făină și întind o foaie de formă pătrată (vezi video);
  • · Verific dacă dimensiunile foii de aluat sunt cele potrivite, cu ajutorul pachetului de unt pe care îl așez cu vârfurile pe mijlocul laturilor foii de aluat. Dacă pachetul se înscrie perfect în această poziție, marchez cele patru laturi ale pachetului cu unt, cu dosul lamei cuțitului, prin apăsare ușoară pe aluat, fără să îl tai;
  • · Reintroduc pachetul cu unt, la rece, în frigider, până se încheie cele treizeci de minute;
  • · Întind cu sucitorul, cele patru triunghiuri rezultate în urma măsurării foii de aluat, de la marcaje înspre vârfuri (vezi video);
  • · Când untul s-a răcit, îndepărtez cele două hârtii de copt în care a fost împachetat și așez pătratul de unt, peste foaia de aluat, în spațiul marcat anterior;
  • · Învelesc untul cu cele patru triunghiuri de aluat, unul câte unul, astfel încât să acopăr toată suprafața plăcii de unt (vezi video);

Notă:
Toate cele patru triunghiuri de aluat subțiat, la un loc, vor avea aceeași grosime ca cea a aluatului aflat sub placa de unt răcit.

  •   Din foaia de aluat împachetat, întind o foaie în formă de dreptunghi, pe care apoi o împachetez în trei, adică, aduc o treime din lungimea dreptunghiului, spre mijlocul aluatului, apoi celălalt capăt, peste prima parte pliată;

Notă:
Plierea, este asemănătoare cu cea pe care o faci unei foi de hârtie A4, pentru un plic lung și îngust.

  •   Învelesc aluatul în hârtia de copt în care a fost depozitat untul și las pachetul la rece, în frigider, treizeci de minute;
  • · După timpul de răcire, întind din nou aluatul, în formă de dreptunghi, îl împachetez în patru, adică aduc capetele laturilor scurte, spre mijlocul laturii lungi, apoi una din părți, peste cealaltă (vezi video);

Notă:
De fiecare dată când simt că aluatul se lipește de suprafața de lucru sau de sucitor, pudrez suprafața aluatului, cu puțină făină, apoi îndepărtez excesul, pentru ca aluatul să nu se îngreuneze.

  •   Pentru că aluatul este rece, mai suportă o pliere, identică cu prima, adică o pliere în trei;
  • · Împachetez aluatul în hârtia de copt și îl las din nou la rece, în frigider, treizeci de minute;
  • · După ce aluatul s-a răcit, procedez în același fel, ca la plierea anterioară, adică plierea în trei, apoi împart/tai aluatul în două părți egale, pe care le împachetez apoi în hârtia de copt și în punga pentru păstrarea alimentelor în congelator;
  • · Aluatul astfel pregătit și împachetat, poate fi păstrat în congelator, până la trei luni;

Aluat Franțuzesc...!
... Nici nu știe el, Aluatul Franțuzesc, ce îl așteaptă...!
... Dar pot să îți spun că va purta, împleti și împacheta tot felul de bunătăți, deocamdată Secrete...

  YouTube Video:

Urmărește-ne îndeaproape articolele BLIDUL și rețetele video BLIDUL
Te invit să vizitezi noul nostru canal de YouTube, BLIDUL

Arya

Comentarii

Cele mai citite articole: