LEGUME COAPTE ÎN VAS DE TERACOTĂ – CU SOS PICANT / CINĂ ÎN DOI

E Primăvară!
De acum Mândrul Soare ne mângâie obrajii şi le dăruieşte „Bujori în Obrăjori”...

LEGIME COAPTE ÎN VAS DE TERACOTĂ:
Ingrediente:
  • 1 cartof mare;
  • 1 ceapă;
  • 1/2 ardei iute;
  • 1/2 ardei gras – roşu;
  • frunze de praz;
  • 1 dovlecel;
  • 1/2 pătlăgea vânătă;
  • 1 morcov;
  • 4 ou;
  • 1 cupă de brânză rasă (din lapte de vacă);
  • 1/2 linguriţă de curry;
  • 1 linguriţă de boia dulce;
  • sare şi piper negru;
  • căteva frunze de pătrunjel pentru ornare;
  • 6 lingur de ulei;
  • 2 cuburi de unt (pentru uns vasele de Teracotă, la interior).
Mod de preparare:
  • Tai cartoful, cubuleţe mici, pentru a se coace mai uşor şi îi las la înmuiat în apă rece;
  • Tai ceapa, ardeiul iute, ardeiul roşu, morcovul, cubileţe şi frunzele de praz felii subţiri (vezi video);
  • Tai dovlecelul în felii subţiri, pe întreaga lungime a acestuia;
  • Tai rondele subţiri din pătlăgeaua vânătă;
  • Scurg cartofii de apă şi îi clătesc cu apă rece şi presar pulberea de Curry şi boiaua de ardei dulce;
  • Ung cele două vase de Teracotă, cu unt, apoi aşez într-un vas, feliile de dovlecel, pe pereții şi pe fundul vasului, apoi rondelele de vânătă în celălalt vas, pe pereţii acestuia şi pe fundul vasului şi presar sare grunjoasă (vezi video);
  • Adaug cartofii în fiecare din cele două vase, apoi ceapa, ardeiul roşu, morcovul, ardeiul iute şi frunzele de praz;
  • Adaug în fiecare din vasele de Teracotă, câte două ouă bătute împreună cu brânza rasă, din lapte de vacă şi sare;
  • Acopăr cele două vase cu folie de aluminiu şi Coc legumele în cuptorul încins, la 180oC, timp de 60 de minute, sau până ce cartofii sunt gătiţi. (Poţi folosi cartofi fierţi dacă doreşti – asta va scurta timpul de coacere);
În timp ce Legumele se răsfaţă în cuptor, în culcuşurile lor de Teracotă...
Mă ocup de Sosul Picant.


SOS DE USTUROI:
Ingrediente:
  • 4 linguri generoase de smântână (grăsime 20%);
  • 3 căţei de usturoi;
  • 1/2 ardei iute;
  • 1 castravete cornichon (cornison);
  • 1 linguriţă de muştar;
  • 1 linguriţă de boia afumată;
  • 1/2 linguriţă de boia iute;
  • 4 linguri de ulei de Floarea Soarelui;
  • sare grunjoasă şi piper negru;
Mod de preparare:
  • Curăţ usturoiul şi îl strivesc în presa inventată în acest scop şi îl aşez într-un bol cu smântănă;
  • Mărunţesc ardeiul iute şi castravetele, boiaua afumată, cea iute şi le adaug în bol;
  • Adaug ulei, câte puţin şi amestec îngredientele;
  • Presar câteva fire de boiaua dulce, la suprafaţa Sosului Picant;
  • Ornez Sosul Picant, cu câteva frunze de pătrunjel.
Gata, Au Revenit!
Rumene şi aromate, Legumele Coapte în vasele lor de Teracotă, ca două fete îmbujorate de venirea Dragului Lor.

Cina noastră de Primăvară şi Noi Doi, la fel de îmbujoraţi ca cele două opere de artă, două Picturi ale Naturii...

Comentarii

Cele mai citite articole: