Caisa DODOLEAȚĂ
Se spune, din Bătrâni, că e bine
vara să îți faci sanie și iarna car. Ei bine, e vară, în
concluzie îmi fac sanie.
... Doar că sania mea este rotunjoară,
lucioasă, împlinită, de culoarea Soarelui, pentru ca iarna mea să
fie luminoasă, caldă, dulce și bogată.
Iar Ea, doamna Iarnă, de acum poate să
vină cât de înghețată și tăioasă o vrea Ea să fie...
Ingrediente:
- 1 kg de caise;
- 3 kg de miere polifloră (pentru preparare);
- 1 kg de miere polifloră (pentru conservare);
Mod de preparare:
- Spăl fructele, apoi le tai în două, înlătur sâmburii și mă asigur că sunt sănătoase și întregi;
- Așez fructele pe fundul unui borcan mare, cu gură largă și completez doar o treime din volumul borcanului;
- Torn peste fructe trei kilograme de miere. Celălalt kilogram de miere va fi folosit mai târziu, după ce fructele își vor termina perioada de macerare;
- Las fructele astfel amestecate cu miere, la macerat, timp de șase săptămâni, la întuneric, acoperind borcanul cu un tifon. Amestec cu o spatulă din lemn în fiecare zi, în așa fel încât fructele să fie acoperite în permanență cu miere. Amestec cu grijă, fără să rănesc fructele, astfel se vor păstra întregi;
În acest răstimp, de șase săptămâni,
fructele vor elibera apa, respectiv sucul și vor absorbi în schimb,
mierea.
Este posibil ca în prima etapă a
macerării să pară că fructele intră în fermentație. Această
etapă va trece imediat ce fructele au absorbit o bună cantitate de
miere și au început să se întărească, să capete consistență,
așa cum se întâmplă la dulceața preparată în mod clasic prin
fierbere, atunci când este aproape gata de pus în borcane.
- La finalul perioadei de macerare, recuperez doar fructele din borcanul mare, cu o spatulă și le așez cu grijă în borcane mai mici, curate și uscate;
- Torn un kilogram de miere polifloră peste fructe, având grijă ca mierea să le acopere în totalitate;
- Închid borcanele cu capace potrivite și lipesc câte o etichetă pe fiecare din ele, cu Caisa Dodoleață, iulie 2018;
- Torn în sticle nectarul rămas, închid cu capac sau dop, lipesc și pe acestea etichete.
Privesc cu bucurie la rafturile din
cămară. Încep să prindă „viață”. Cu tot mai multe bunătăți
adunate rând pe rând, doamna Iarnă poate veni când vrea Ea și va
fi binevenită.
Am adăugat pe raft, Caisa
Dodoleață. Îi
stă bine între
suratele ei Căpșuna
Îndopată și
Sosul
Himivily. Vor
petrece vreme bună împreună, până le va veni rândul, la ceas de
sărbătoare, să stea la masă cu noi...
Arya
🝣
Comentarii
Trimiteți un comentariu