Curcubeta de AUR



Aurul a fost, este și va fi mereu râvnit de toată lumea. Considerat a fi „de preț”, i-au dat valoare și l-au transformat în „monedă de schimb”. L-au preschimbat în obiecte decorative și bijuterii, apoi s-au lăudat etalându-le cu orice ocazie. Așa a fost mereu și probabil va mai fi ceva vreme.

Curcubeta de AUR este o adevărată „bijuterie” deși nu poate fi purtată ca pe un metal prețios, este valoroasă, plină de farmece, minunată, de culoarea chihlimbarului și nu te-ai fi gândit niciodată că o pot găsi într-o farfurie.

Ingrediente:
  • 3 kg dovlecei ajunși la maturitate, de toate soiurile și mărimile;
  • 1 kg zahăr nerafinat;
  • 2 lămâi;
  • 1 linguriță de pulbere de scorțișoară.

Mod de preparare:
  • Spăl dovleceii, îi curăț de coajă, îi tai în două jumătăți, longitudinal, extrag semințele, apoi tai miezul în cubulețe cu latura de aproximativ doi centimetri;
  • Spăl lămâile, le tai codițele, despic în patru părți egale, tot longitudinal, apoi tai în felii subțiri întreaga cantitate;
  • Așez pe foc, zahărul în oala în care urmează să pregătesc dulceața, o oală suficient de mare încât să pot amesteca cu ușurință fără să dea în foc compoziția înspumată și amestec continuu până se topește zahărul;
  • În momentul în care zahărul a început să fiarbă, adaug dovleceii tăiați cubulețe și amestec ușor până ce întreaga pulpă este acoperită de zahărul topit;
  • Până când se va evapora apa din miezul de dovleac este posibil să se formeze la suprafața compoziției o spumă deasă care are tendința să se reverse peste marginile oale. Amestec cu grijă să nu mă stropesc, aerând spuma cu mișcări de jos în sus în așa fel încât bulele de aer să se spargă diminuând volumul acesteia.
  • Odată ce apa s-a evaporat, spuma dispare iar dulceața va deveni translucidă, clară și va fierbe liniștit. În această etapă, amestec continuu compoziția, cu lingura de lemn pe fundul oalei, astfel evit neplăcuta situație în care dulceața se arde sau se afumă;
  • Adaug feliile de lămâie și pulberea de scorțișoară și continui să amestec;
  • Las să cadă câteva picături de dulceață, pe o farfurie rece din porțelan. Dacă picătura arată ca o sferă sau ca o mărgică, fermă, fără să se împrăștie pe farfurie, e semn că dulceața este gata;
  • Torn dulceața în borcane curate și uscate, cu ajutorul unui polonic, apoi închid borcanele cu capace potrivite, le șterg de eventuale urme de dulceață și le depozitez la loc călduț sau le înfășor in pături pentru a se răci încet. Astfel capacele se vor lipi la propriu de buza borcanului, asigurând o excelentă etanșeizare;
  • Odată borcanele răcite le șterg cu o cârpă curată și lipesc etichetele deja pregătite cu Curcubeta de AUR, august, 2017.

Aceasta este povestea lor, a dovlecilor Înnobilați cu dulceață, cu aromă de lămâie cu puțină „picanterie” și multă, multă Iubire. Curcubeta de AUR.

Arya


🝣


Comentarii

Cele mai citite articole: