Șirag de MĂRGĂRIT





Cu un astfel de nume ai crede că vreau să îți povestesc de fructele în formă de bobițe, galbene, ale mult discutatului vâsc de stejar.

Ei bine, eu mă gândesc la bobițe, ceva mai mari, chiar aurii, cu înveliș delicat, strălucitor și dulce,. mă gândesc la aromă de scorțișoară proaspăt măcinată și gust delicat de fruct de culoarea Soarelui...

Ingrediente:
  • 300 g făină de grâu, intefrală;
  • 100 g făină de porumb;
  • 1 linguriță de sare;
  • 1 linguriță de drojdie uscată;
  • 340 ml apă de izvor sau apă plată filtrată;
  • 1 linguriță de ulei.

  • 1 lingură de miere de albine;
  • 1 linguriță de pulbere de scorțișoară;
  • sucul de la 1/2 lămâie.

Mod de preparare:
  • Cern făina de grâu printr-o sită deasă, într-un castron încăpător;
  • Adaug făina de porumb și Praful de stele. Presar apoi sarea și amestec totul cu ajutorul unei furculițe;
  • Dizolv drojdia în apa călduță și o adaug peste compoziția formată din făinuri și pulberi, apoi amestec totul până obțin o cocă destul de moale;
  • Frământ aluatul cu mâna până obțin o cocă omogenă care se dezlipește cu ușurință de pe degete;
  • Adaug o linguriță de ulei și frământ aluatul până ce uleiul va fi absorbit în întregime de către făină;
  • Las aluatul la dospit, în castronul său, timp de două ore, la loc călduț, acoperind-ul cu o pânză curată;
  • Pregătesc o cratiță nu prea mare în care torn uleiul pentru prăjit și în las pe foc, să ajungă la o temperatură suficient de mare încât aluatul să sfârâie în contact cu acesta;
  • Formez cu ajutorul unei lingurițe, cantități egale de aluat pe care apoi îl modelez cu degetele unse cu ulei;
  • Formez bile, rostogolind aluatul în podul palmelor, apoi le scufund în uleiul încins;
  • Ajuns în cratița cu ulei fierbinte aluatul va zăbovi pentru câteva secunde pe fundul ei, apoi se va ridica la suprafață, iar peste alte câteva secunde întorc bilele pentru a căpăta culoarea aurie deja consacrată, pe toate părțile;
  • Scot bulgărașii aurii din ulei și îi așez pe o farfurie cu hârtie absorbantă, astfel voi elimina excesul de ulei;
  • Procedez la fel cu întreaga cantitate de aluat până ce transform cocă în mărgăritare, apoi le las să se răcească în voie;
  • Amestec într-un recipient din ceramică, mierea, pulberea de scorțișoară și sucul de lămâie;
  • Înșir bulgărașii aurii pe bețișoare din lemn, îi așez pe farfurii și torn câte puțin sos de miere peste ei;
Așa se trezesc la viață fructele în formă de bobițe, galbene, chiar aurii, cu înveliș delicat, strălucitor și dulce, cu aromă de scorțișoară proaspăt măcinată și gust delicat de fruct de culoarea Soarelui... Șirag de Mărgărit

Arya

🝣

Comentarii

Cele mai citite articole: