Secretul lui KARAMELL




Parcă ar fi fost ieri...

În anii copilăriei mă bucuram cel mai mult atunci când aveam în fața mea un castron plin cu fructe. Merele sau cireșele erau fructele mele preferate. Le savurez și astăzi cu plăcere. Nimic nu s-a schimbat de atunci.

Însă de câte ori mergeam în câte o vizită, eram serviți cu câte o dulcegărie care pe mine nu mă inspira de loc. Până într-o zi când am primit un păhărel nu prea mare, cu un fel de cremă în el. Semăna cu o budincă, iar eu nu mă dădeam în vânt după așa ceva. Dar a fost bună la gust, nu prea dulce, cu aromă de cacao și caramel...


Ingrediente:
Lapte de năut:
  • 500 g boabe de năut, uscat;
  • 2 l apă de izvor sau apă plată, filtrată;
Budincă:
  • 2 linguri de zahăr nerafinat pentru caramelizare;
  • 8 linguri de zahăr nerafinat pentru îndulcire;
  • 4 lingurițe de pulbere de cacao;
  • 2 lingurițe de pulbere de scorțișoară;
  • 1/2 linguriță de sare grunjoasă, măcinată;
  • 2 lămâi, zeama și coaja;

Mod de preparare:
Laptele de năut:
  • Așez boabele de năut într-un recipient din sticlă, torn apa, de două ori volumul boabelor și le las la hidratat de seara până a doua zi, aproximativ douăsprezece ore. Hidratate, boabele de năut își măresc volumul de peste două ori;
  • Scurg apa în care s-au hidratat boabele, apoi le spăl sub jet de apă curată și măsor cantitatea de năut obținută. La fiecare cană de boabe voi adăuga două căni de apă de izvor sau apă plată, filtrată;
  • Pregătesc storcătorul de fructe și legume cu accesoriile pentru obținerea sucului prin presare la rece, extrag laptele din boabele hidratate, introducând alternativ o măsură de boabe de năut, două măsuri de apă de izvor sau apă plată filtrată, în pâlnia storcătorului, până epuizez ambele ingrediente;
  • Pulpa rămasă o voi folosi la o rețetă minunată Puterea lui GULNAR
  • În urma stoarcerii boabelor hidratate, am obținut aproximativ doi litri și jumătate de lapte de năut.
Budinca:
  • Topesc la foc mediu, într-o oală încăpătoare cele două linguri de zahăr pentru caramelizare peste care adaug o lingură de apă de izvor sau apă plată, filtrată;
  • Amestec zahărul până capătă o culoare aurie apoi iau oala de pe foc, continuând să amestec și adaug puțin lapte de năut, pentru a dizolva zahărul caramelizat;
  • Torn întreaga cantitate de lapte peste zahărul dizolvat și fierb la foc mic până obțin o cremă de consistența smântânii;
  • În timpul fierberii budincii adaug zahărul pentru îndulcire, pulberea de scorțișoară, sarea, zeama și coaja rasă de la cele două lămâi și continui să amestec budinca cu ajutorul unui tel;
  • Odată budinca fiartă o torn în recipientele din sticlă (pahare sau borcănele) cu ajutorul unui polinic mic, sau a unei linguri pentru sosuri, acoperind doar o treime din volumul acestora;
  • Păstrez aproximativ o treime din cantitatea totală de budinca pentru a adăuga pulberea de cacao, amestec și mai dau într-un clocot întreaga compoziție;
  • Torn budinca de cacao peste cea de caramel, în recipientele din sticlă, le las să se răcească, apoi le introduc în frigider până a doua zi;
  • Înainte de a servi budinca, Secretul lui Karamell, adaug două lingurițe din dulceața preferată sau o combinație de nuci, semințe și iaurt vegetal, preparat în casă.

Chiar și anii copilăriei pot fi Inspirație pentru experimentele din „laboratorul” de acasă, bucătăria. Iar dacă ai și pe cine să încerci efectele preparatelor tale, se cheamă că ești deja „cercetător”?...
Secretul lui Karamell

Arya


🝣

Comentarii

Cele mai citite articole: