Prințesa OTUNKU




„ ...În vremurile de demult, Zalmoxis a îndrumat-o pe Calea Înnemuririi pe Fecioara Pelasgă Otunku. Aceasta se născuse pe Tărâmurile Pelasge dinspre Soare Răsare, într-o așezare de munte. Aerul tare al Munților, Șoaptele Pădurilor, Susurul Pâraielor, Soarele Strălucitor, Enigmatica Lună, puzderia de Stele și ceea ce simțea că vine din Inima ei erau pentru tânăra și frumoasa Otunku, tot atâtea Izvoare de Lumină din care sorbea Cunoaștere și pe măsură ce Cunoașterea ei creștea, Setea ei de a ști era tot mai mare. Toate acestea nu aveau cum să treacă neobservate de Zalmoxis. El s-a înfățișat într-o bună zi tinerei Otunku în chip și straie de...”
Fragment din trilogia „Pientra” de Paul Buică


Ingrediente:
Blat:
  • 2 cupe de făină de semințe de floarea soarelui;
  • 1 cupă de stafide;
  • 3 linguri de miere;
  • 2 linguri de pulbere de cacao;
  • 1 linguriță pulbere de scorțișoară;
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • un praf de sare;
  • apă.
Cremă:
  • pulpa de la două cupe de semințe hidratate de floarea soarelui din care s-a extras laptele vegetal;
  • 120 ml ulei de cocos;
  • 1 baton de Limolată sau sucul de la o lămâie;
  • 3 linguri de miere de albine;
  • 1 linguriță de coajă de mandarină, congelată;
  • un praf de sare.
Glazură:
  • 4 linguri de ulei de cocos;
  • 3 linguri de pudră de roșcove;
  • 3 linguri de zahăr nerafinat, din trestie;
  • un praf de sare.

Mod de preparare:
Blat:
  • Așez în robotul de bucătărie cu cuțitul în formă de „S” stafidele, făină din semințe de floarea soarelui, mierea, pulberea de cacao, pulberea de scorțișoară, sarea, sucul de lămâie și amestec până ce obțin o compoziție fermă, dar suficient de lipicioasă încât să stea împreună sub presiunea degetelor. Dacă ingredientele sunt prea uscate adaug puțină apă pentru a obține un blat „legat”;
  • Compoziția obținută o împart în în porții egale, în forme de tip inel, din inox, așezate pe farfurii și tapetate la interior cu o bandă circulară de hârtie de copt în așa fel încât să depășească înălțimea inelului, apoi tasez blatul cu ajutorul unei lingurițe sau a unui fund de pahar umezit până obțin un strat uniform și bine presat;
  • Formele astfel pregătite le las la rece, în frigider până ce prepar crema;

Crema:
  • Așez în recipientul blender-ului vertical pulpa de la semințele de floarea soarelui hidratate, batonul de Limolată, mierea, coaja congelată de mandarină, sarea și amestec cu dispozitivul vertical, cu lamă în formă de „S”;
  • Adaug uleiul de cocos, câte puțin odată până ce înglobez toți cei o sută douăzeci de mililitri și amestec până obțin o cremă fină, cu o textură asemănătoare cu cea a maionezei clasice;
  • Scot din frigider farfuriile cu blaturile așezate în forme și împart crema, în mod egal, pentru fiecare porție;
  • Las să se răcească primele două straturi, în formele lor, la frigider, până pregătesc ciocolata pe post de glazură, ca strat final;

Glazură:
  • Pun pe foc (mediu), o cratiță cu apă și o las să fiarbă;
  • Așez deasupra cratiței un bol potrivit ca mărime, din sticlă rezistentă la temperaturi înalte sau din inox, astfel încât să nu pierd aburul rezultat de la fierberea apei;
  • În bolul astfel instalat, încălzesc uleiul de cocos împreună cu zahărul până la temperatura de 43°C;
  • Adaug pudra de roșcove, amestec până la omogenizare și îndepărtează bolul de pe abur;
  • Temperez ciocolata amestecând continuu, până ajunge la 32°C și adaug praful de sare;
  • Torn ciocolata peste cremă, în formele deja pregătite având grijă să o distribui uniform, într-un strat de aproximativ trei milimetri;
  • Las la rece, în frigider, porțiile de Prințesa Otunku până când ciocolata devine fermă;
  • Înainte de a servi noul preparat, scot inelele din inox (formele) și îndepărtez hârtia de copt de pe marginea torturilor mele;
  • Decorez fiecare porție, în mod diferit cu pulbere de cacao, cu fulgi de cocos, cu frunze de mentă, salvie, lămâiță sau busuioc, cu fructe conservate în miere sau confiate, cu gem sau dulceață, cu nuci mărunțite sau măcinate.

Sunt infinite modurile de a decora ceea ce poți prepara cu propriile mâini așa cum sunt infinite ipostazele pe care le poate avea Prințesa Otunku, personaj de poveste din volumul trei al trilogiei „Pientra” de Paul Buică

Arya


🝣



Comentarii

Cele mai citite articole: