DULCEAȚĂ AROMATĂ DE DOVLEAC | CONSERVATE | BLIDUL

 DULCEAȚĂ AROMATĂ DE DOVLEAC  |   CONSERVATE  |  BLIDUL

Dulceață Aromată de Dovleac...!
... Preparăm de câțiva ani, această DELICIOASĂ Dulcegărie pentru zilele reci de Iarnă...

Ingrediente de bază:

  •   1 kg de pulpă dovleac, tăiată cuburi;
  • · 1 kg de zahăr;
  • · ½ de cană de apă;

Ingrediente pentru condimentare:

  •   1 linguriță de zahăr vanilat;
  • · 2 lămâi;
  • · 2 lingurițe de pulbere de roșcove;
  • · 1 baghetă de scorțișoară;
  • · 2 lingurițe de cafea;
  • · 1 linguriță de Cardamom;

Mod de preparare:

  •   Curăț dovleacul de coajă și tai miezul în cuburi cu latura, de aproximativ 2 centimetri (vezi video);
  • · Așez într-o oală încăpătoare, zahărul, zahărul vanilat și apa, apoi fierb, la foc mediu, până se topește zahărul;
  • · Macin, împreună, condimentele, în mașina de măcinat cafea, apoi mărunțesc lămâile întregi, în mărunțitorul electric, sau în blender (vezi video);
  • · Peste zahărul topit, adaug dovleacul, cu grijă. Zahărul este foarte fierbinte;
  • · Fierb dovleacul în zahăr, la foc mare, până se evaporă o parte din apă, iar bucățile de dovleac își intensifică culoarea și își reduc dimensiunile;
  • · Adaug amestecul de condimente și lămâile mărunțite, apoi fierb Dulceață Aromată de Dovleac, la foc mediu, până dovleacul devine translucid, iar siropul trece testul cu mărgica (vezi video);

Notă:
Pe o farfurie curată, la temperatura camerei, las să curgă de pe lingură, două picături din siropul de dulceață. Dacă la înclinarea farfuriei, cele două picături își păstrează forma bombată, de semisferă, fără să se prelingă, pe farfurie, înseamnă că dulceața este gata pentru a fi transferată caldă, în borcane închise ermetic, cu capace sau celofan și depozitate în cămară, pentru iarnă.

  •   Transfer Dulceața Aromată de Dovleac, fierbinte, în borcane curate, uscate, le închid cu capace, apoi le acopăr cu prosoape groase, sau pături, astfel se vor răci încet, iar închiderile vor deveni ermetice;
  • · Pregătesc etichete, frumos scrise, de mână, ca pe vremea copilăriei mele, apoi așez borcanele, pe rafturi, în cămară.

Povestea Dulceții Aromate de Dovleac
Cu mai bine de zece ani în urmă, am primit în Dar, câțiva dovleci. Împreună cu cei adunați din grădină, mult mai mulți decât ne-am imaginat că vom recolta, ne-am trezit cu cămara plină de Dovleci.
„... Și acum, ce face...!?” a întrebat soțul meu.
„Dulceață!” i-am răspuns.
Ei bine, DA! Dulceață DELICIOASĂ , de Dovleac, din care am mâncat patru ani. De atunci este Dulceața Preferată a Soțului meu...

 YouTube Video:

Urmărește-ne îndeaproape articolele BLIDUL și rețetele video BLIDUL
Te invit să vizitezi noul nostru canal de YouTube, BLIDUL. 

Arya

Comentarii

Cele mai citite articole: