Cura cu Iaurt

I

Iaurtul se obține prin fermentarea laptelui sub acțiunea a două bacterii: lactobacillus bulgaricus și streptococcus thermophilus. El poate fi îmbogățit și cu alți fermenți benefici precum lactobacillus acidophilus și lactobacillus bifidus, fermenți care completează acțiunea celor existenți.

Astfel, iaurtul natural este un aliment nutritiv care conține aceste bacterii indispensabile procesului de digestie, contribuind astfel la îngrijirea sănătății. Desigur, este vorba despre iaurtul natural, preparat în gospodărie, fără calorii, zahăr, stabilizatori sau alte adausuri de arome.

Trebuie remarcat faptul că iaurtul natural conține aceleași bacterii „bune” sub formă de cultură care se găsesc în mod natural în sistemul digestiv. Aceste bacterii sunt indispensabile unei digestii normale precum și absorbției calciului. Iaurtul natural mai conține vitaminele A și B, minerale (calciu, potasiu, fosfor), albumină.


Proprietăți ale iaurtului natural:

- ajută la buna funcționare a sistemului imunitar determinând creșterea de limfocite T și B și provocând reacții antigenice împotriva germenilor patogeni, virusurilor și microbilor;
- reprezintă un antibiotic natural;
- consumul de iaurt ajută în multe dezordini imunitare cum ar fi spre exemplu rinita alergică;
- este antitumoral;
- scade nivelul colesterolului sanguin;
- ajută la vindecarea ulcerului;
- restabilește flora intestinală;
- previne diabetul și ateroscleroza;
- reduce aciditatea secrețiilor vaginale;
- înlătură mirosul neplăcut al aerului exspirat, halena, provenit din procesele de putrefacție din intestin;
- întinerește pielea și îi redă elasticitatea.

Indicații:

Iaurtul este indicat tuturor pentru întărirea imunității, în dispepsii prin putrefacție, tulburări digestive (indigestii, gastrite, constipație), fermentații intestinale, carențe de vitamine B, hipercolesterolemie, uremie, acnee, herpes, psoriazis. Copiii îl pot consuma dupa vârsta de 7 luni.

Cum se consumă iaurtul?

În general, pentru întărirea sănătății, este recomandat un pahar-două de iaurt pe zi timp de 15 zile pe lună. Pot fi folosite și cure pe perioade lungi de timp, crescând astfel rezistența organismului.

Extern, iaurtul poate fi folosit în dermatologie și în cazul arsurilor de gradul întâi. În cosmetică compresele și măștile cu iaurt sunt recomandate tuturor tipurilor de piele. Alături de iaurt pot fi folosite diverse adausuri sau sucuri de vegetale specifice fiecărui tip de ten.


O mască revitalizantă pentru orice tip de ten este următoarea: se amestecă trei linguri de iaurt cu un măr ras și o linguriță de miere. Se intinde pe față, gât și decolteu, se lasă să acționeze timp de 20 de minute, după care se clătește cu apă călduță. În cazul părului gras împachetările părului cu iaurt  diminuează secreția de sebum.

Prof. Univ. Angela Elena Beju 




Comentarii

Cele mai citite articole: