Cura cu Lăptișor de Matcă


Lăptișorul de matcă este un aliment cu care este hrănită matca precum și puieții de albine în primele trei zile de viață.

Lăptișorul de matcă are o mare valoare nutritivă conținând proteine dintre care numeroși aminoacizi: arginină, leucină, metionină, tirozină; hormoni, lipide, glucide, antibiotice; minerale: sulf, fosfor; vitamine: B2, B6,PP și acid pantoteic.

Este cel mai concentrat aliment medicament al stupului având efecte terapeutice foarte puternice în cantități extrem de mici.

Proprietăți:

- fortifiant, regenerotor, energizant,vitalizant;
- stimulator al creșterii;
- antiinfecțios, antivirotic;
- antitumoral, anticanceros, modulator al sistemului imunitar;
- antireumatic;

- vitaminizant, antianemic  mobilizând rezervele de fier din organism;
- antisclerotic, încetinind procesul de îmbătrânire;
- echilibrator al sistemului nervos;
- înlătură migrenele;
- înlătură radioactivitatea din organism;
- reduce tensiunea;
- extern, limitează fenomenul de îmbătrânire a pielii;
- tonifică și hidratează pielea, mărindu-i elasticitatea.

Laptișorul de matcă este indicat, intern în convalescență, denutriție, infecții gripale, afecțiuni endocrine, întârzieri în creștere, insuficiențe hipofizare, tiroidiene, corticosuprarenale și gonadice, atât la femei cât și la bărbați, sterilitate feminină, frigiditate, tulburări de sarcină, afecțiuni ale stomacului (inclusiv ulcere)  sau ale intestinului, afecțiuni hepatobiliare, afecțiuni renale, afecțiuni neuopsihice, sindroame neurastenice, instabilitate psihică, schizofrenie,  ateroscleroză, anemii, anxietate, reumatism, artroze și artrite.

Este benefic în toate situațiile de eforturi deosebite atât intelectuale cât și fizice.
Are efecte în curele de reîntinerire (10mg/zi) și încetinește căderea părului.

Extern, se utilizează în unele afecțiuni dermatologice, eczeme supurante, zona zoster, lupus eritematos și în cosmetică.

Mod de Administrare:

Doza este de 0,05g pe zi (cât jumătate de bob de mazăre), proaspăt sau jumătate de linguriță dacă este înglobat în miere, sublingual sau luat cu puțină apă, după micul dejun.

Pentru copiii de până la 10 ani, doza se reduce la jumătate. Durata unei cure este de 30 de zile. Cura poate fi repetată după o pauză de 1-2 luni.

Extern, se tamponează locurile afectate cu lăptișor de matcă proaspăt.

În cosmetică se folosește în tratamentul tenurilor ridate, ofilite și îmbătrânite.
Astfel, pentru pistrui sau pete pigmentare, se amestecă două lingurițe de zeamă de citrice (portocale, lămâi, grapefruit) cu o fiolă de lăptișor de matcă și se aplică zilnic pe pete.

Pentru tenurile ridate se recomandă o mască cu lăptișor de matcă: se amestecă o lingură de ulei de măsline cu două linguri de făină de secară și o fiolă lăptișor de matcă. Se aplică pe față și se lasă să acționeze timp de 20 minute. Se spală apoi fața cu apă călduță.

Pentru catifelarea tenului uscat este utilă mască cu banane și lăptișor de matcă: se amestecă o lingură de pulpă de banană cu o lingură de miere și o fiolă de lăptișor de matcă. Se aplică pe față, gât și decolteu și se lasă să acționeze timp de 20 minute. Se spală apoi cu apă caldă.


Lăptișorul de matcă este contraindicat în hiperfuncțiile hipofizare, tiroidiene, paratiroidiene și ale corticosuprarenalelor, adenoamelor hopofizare, tiroidiene, paratiroidiene și prostatice, în ejacularea precoce, fibroamele uterine, exces de foliculină, alergii, diabet, mânie, delir, agitație psihomotorie.

Prof. Univ. Angela Elena Beju




Comentarii

Cele mai citite articole: