Cura cu macerat de coji de ouă


Este un macerat din praf de coji de ouă, suc de lămâie sau vin și miere.

Modul de preparare al maceratului:

Se spală cojile de ouă bine, după care se pun câteva zile la uscat. Se pun apoi într-o bucată de pânză curată și rezistentă și se presează pe un tocător din lemn, mărunțindu-le astfel până ajung la dimensiuni de cca 3x3mm. Cojile astfel fărâmițate se macină cu o râșniță de cafea până când devin ca o faină. Într-un vas de sticlă se amestecă o parte praf de coji de ouă cu două părți miere și o parte suc de lămâie sau vin alb.

După ce se amestecă bine, se toarnă într-o sticlă care se închide ermetic cu un dop și se lasă la macerat timp de o săptămână, într-un loc racoros sau întunecos sau în frigider. Soluția se agită zilnic de două-trei ori. Preparatul astfel obținut se păstrează în vase de sticlă colorată, ermetic închise, la adăpost de lumină, căldură sau surse de contaminare. Dacă se ține în frigider, compoziția are valabilitate 6 săptămâni.


Compoziția maceratului: acizi (citric, malic), vitamine (C, B, PP și provitamina A), minerale (bogate în calciu și în mai mică măsura siliciu, mangan, fosfor) și enzime.

Cura cu acest macerat este indicată în insuficiența paratiroidiana (cu fenomene de hipocalcemie și spasmofilie), tulburări de creștere, osteoporoză, paradontoză, sarcină, alăptare, fracturi cu dificultăți în sudarea oaselor.

Modul de administrare al maceratului. Se ia o lingură macerat, de trei ori pe zi, la mesele principale, diluat cu puțină apă, sirop sau ceai medicinal. Înainte de întrebuințare se agită bine soluția. Cura dureaza 2-4 săptămâni și se poate relua numai după o pauză de 1-2 săptămâni. În cazul persoanelor în vârstă, doza se reduce la jumatate.


Atenție! Cura este contraindicată în diabetul zaharat.

Prof. Univ. Angela Elena Beju




Comentarii

Cele mai citite articole: