Cura cu macerat de coji de ouă
Este un macerat din praf
de coji de ouă, suc de lămâie sau vin și miere.
Modul de preparare al
maceratului:
Se spală cojile de ouă
bine, după care se pun câteva zile la uscat. Se pun apoi într-o bucată de pânză
curată și rezistentă și se presează pe un tocător din lemn, mărunțindu-le
astfel până ajung la dimensiuni de cca 3x3mm. Cojile astfel fărâmițate se macină
cu o râșniță de cafea până când devin ca o faină. Într-un vas de sticlă se
amestecă o parte praf de coji de ouă cu două părți miere și o parte suc de lămâie
sau vin alb.
După ce se amestecă bine, se toarnă într-o sticlă care se închide ermetic cu un dop și se lasă la macerat timp de o săptămână, într-un loc racoros sau întunecos sau în frigider. Soluția se agită zilnic de două-trei ori. Preparatul astfel obținut se păstrează în vase de sticlă colorată, ermetic închise, la adăpost de lumină, căldură sau surse de contaminare. Dacă se ține în frigider, compoziția are valabilitate 6 săptămâni.
Compoziția maceratului:
acizi (citric, malic), vitamine (C, B, PP și provitamina A), minerale (bogate în
calciu și în mai mică măsura siliciu, mangan, fosfor) și enzime.
Cura cu acest macerat este
indicată în insuficiența paratiroidiana (cu fenomene de hipocalcemie și spasmofilie),
tulburări de creștere, osteoporoză, paradontoză, sarcină, alăptare, fracturi cu
dificultăți în sudarea oaselor.
Modul de administrare al
maceratului. Se ia o lingură macerat, de trei ori pe zi, la mesele principale,
diluat cu puțină apă, sirop sau ceai medicinal. Înainte de întrebuințare se
agită bine soluția. Cura dureaza 2-4 săptămâni și se poate relua numai după o
pauză de 1-2 săptămâni. În cazul persoanelor în vârstă, doza se reduce la jumatate.
Atenție! Cura este
contraindicată în diabetul zaharat.
Prof. Univ. Angela Elena Beju
Prof. Univ. Angela Elena Beju
Comentarii
Trimiteți un comentariu