Cura cu Salată Verde - Lăptuca


Frunzele de salată verde sunt consumate mai ales în stare proaspătă sub formă de salată. Dacă este servită ca aperitiv, la începutul meselor, ea stimulează secreția glandelor digestive.

Salata verde conține protide, urme de substanțe grase, hidrați de carbon, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier și vitaminele A, B2, C, E, PP, niacina.

Este o legumă remineralizantă, depurativă, laxativă, diuretică, emolientă, hipoglicemiantă, analgezică și antispastică. Ea reduce libidoul sexual exagerat și fluxul menstrual, reduce cantitatea de spermă la barbați, provoacă sau favorizează apariția menstruației întârziate, calmează stările de excitație cerebrală. Este un bun drenor hapatic, mărește cantitatea de urină eliminată și o dată cu ea, crește și eliminarea toxinelor. Stimulează eliminarea prin urina a acidului uric și a uraților, relaxează țesuturile și elimină starea inflamatorie. Este hipoglicemiantă și antitusică.
Salata verde este indicată în palpitații, insomnii, excitație sexuală, afecțiuni gastrointestinale, menstre dureroase, astm bronșic, diabet zaharat, hepatită, nefrită, litiază urinară, artrită, gută.

Salata verde poate fi consumată zilnic sub formă de salată în cure de 2-3 săptămâni. În caz de hiperexcitabilitate sexuală la femei, se iau 2-3 lingurițe pe zi din suc pur de salată verde.

Extern, frunzele de salată verde opărite se pun sub formă de cataplasmă în caz de panarițiu sau furuncule pentru a grăbi vindecarea.

În cosmetică, se folosesc pentru îngrijirea tenurilor uscate și iritate. Se face un decoct dintr-o salată la 0,5L apă și se aplică loționări locale. Are efect și în caz de acnee.

Pentru a calma iritațiile pielii sau în caz de cuperoză, se pun cataplasme din frunze de salată verde tăiată fin.

În cazul pleoapelor iritate, se aplică pe pleoape comprese cu suc proaspăt de salată verde.

Pentru a da luminozitate și strălucire tenului, se fierb 100g frunze de salată verde în 1/2L de apă. Se strecoară și se adaugă o cantitate egală de miere de albine. Se aplică pe față și se lasă să acționeze 15 minute.

Pentru arsuri solare, se aplică pe părțile afectate cataplasme cu frunze de salata verde opărite.

Prof. Univ. Angela Elena Beju

Comentarii

Cele mai citite articole: