Cura cu Suc de Țelină


Țelina conține magneziu, mangan, fier, săruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, forsfor), vitaminele A, B1, B2, C, acid glutamic.

Proprietăți: favorizează digestia, provoacă eliminarea gazelor intestinale, elimină toxinele din organism, crește cantitatea de urină eliminată, favorizează creșterea transpirației, stimulează drenarea bilei, stimulează secreția glandelor mamare, determină scăderea glucozei în sânge, favorizează slăbirea și grăbește vindecarea rănilor, scade tensiunea arterială, provoacă apariția ciclului menstrual întârziat, stimulează sexualitatea și intervine favorabil în creșterea potenței, provoacă eliminarea viermilor intestinali. Are proprietăți expectorante și de calmare a tusei.

Țelins este un tonic al sistemului nervos și glandular (mai ales al glandelor suprarenale) și un regenerator sanguin
.
Sucul de țelină este recomandat în digestii lente, astenie, surmenaj, convalescente, insuficiență suprarenală, nervozitate, afecțiuni ale vezicii urinare, afecțiuni cardiace, edeme cardio-renale, diabet, litiază renală, anorexite, hidropizie, retenție urinară, obezitate, gută, febra intermitentă, bronșită, tuse cronică.

Cura cu suc de țelină constă în 100g suc luat dimineața înainte de masă, timp de 15-20 de zile. Țelina poate fi consumată și sub formă de salată simplă sau în amestec cu morcovi și mere rase. Adăugând puțin ulei de măsline și puțină zeamă de lămâie, se obține o excelentă salată, aliment - medicament.

Pentru afecțiuni oftalmice, se picură pe pleoape câteva picături sau se tamponează ușor cu un tampon steril, umectat cu suc.

Tinctura de țelină: se prepară din rădăcini mărunțite și alcool diluat de 40 grade în părți egale. Se ia câte o linguriță de două ori pe zi.

Vin tonic: se pune la macerat 48 de ore o rădăcină de țelină mărunțită într-un litru de vin alb, adăugându-se 100g miere. Se iau doua, trei păhărele pe zi. Este un tonic general cu efecte diuretice.

Extern, combate degerăturile prin folosirea băilor locale. Se fierbe o țelină cu frunze cu tot, tăiată mărunt în doi litri de apă timp de 45 minute. Se țin părțile degerate în decoctul cât se poate de cald, reîncălzindu-se pentru a se folosi de trei ori pe zi.

Tratamentul durează 3-5 zile. Pentru iritații ale pielii mâinilor, se fierbe o țelină mare în 500ml apă timp de 30 minute. Când decoctul devine călduț, se introduc mâinile și se lasă să acționeze timp de 15 minute.

Prof. Univ. Angela Elena Beju 

Comentarii

Cele mai citite articole: