Cura cu Spirulină


Este o algă albastră-verzuie foarte ușor de digerat și bogată în elemente nutritive. Cercetările au arătat că după conținutul de substanțe nutritive, 1g de spirulină este echivalent cu 1kg de legume.

Iată câteva caracteristici ale spirulinei care o evidențiază ca pe o deosebită și valoroasă sursă nutritiva:

- spirulina este sursa naturală cea mai bogată în proteine cu valori biologice ridicate. Astfel, 100g pulbere de spirulină conține 60-70g proteină care este de trei ori mai mult decât aceeași cantitate de carne de porc sau de două ori mai mult decât aceiași cantitate de carne de vită și pește și cu 50% mai mult decât aceiași cantitate de boabe de soia;
           
NOTĂ: și nu presupune asasinarea animalelor

- proteinele se asimilează foarte ușor în organismul omului, coeficientul de asimilare atingând 65 - 85%;


- spirulina este sursa naturală cea mai bogată în antioxidanți. Conține 18 varietăți de aminoacizi care sunt necesari omului dintre care 8 varietăți nu sunt sintetizate în organism;

- este sursa naturală cea mai bogată în fier. Astfel 10g pulbere de spirulină conține fier într-o cantitate ce corespunde cu 450g măceșe sau 320g ficat;

- este bogată în vitamina B12. După conținutul de B12, spirulina depășește ficatul de trei ori;

- spirulina conține potasiu și iod fiind recomandată în unele insuficiențe tiroidiene precum și persoanelor care urmează un tratament cu diuretice. Mai conține și alte minerale și microelemente: calciu, sodiu, cupru, mangan, zinc, fosfor, seleniu  precum și o mulțime de vitamine;

- este sursa naturală cea mai bogată în betacaroten. Astfel 100g pulbere de spirulină conține 50 mg betacaroten, de 25 de ori mai mult decât morcovul crud. Betacarotenul în organism se transformă în vitamina A. Deficitul de  vitamina A duce la înăsprirea pielii, uscarea corneei, la keratoza buzelor;

- este sursa naturală cea mai bogată în vitamina E. Conține de trei ori mai multă vitamina E decât germenii de grâu;

- este izvorul natural cel mai bogat în acizi gamalinoleici (GLA ). Acești acizi au rol important în formarea prostaglandinelor, ceea ce determină reglarea tensiunii arteriale precum și la prevenirea și vindecarea diverselor procese inflamatorii;

- spirulina mai conține fermenți și alte substanțe active care sunt capabile să accelereze procesul de vindecare a traumatismelor și să prevină keratinizarea pielii;

- are un conținut ridicat de clorofilă, substanță cu proprietăți multiple de curățire, tratare și dezintoxicare. Clorofila are un efect regenerant și antimicrobian.

Datorită tuturor acestor caracteristici, spirulina este recomandată vegetarienilor, persoanelor slăbite fizic și care se îmbolnăvesc frecvent.

Consumul îndelungat în alimentație nu provoaca efecte secundare.

Proprietăți ale spirulinei:

- oferă protecție împotriva toxinelor și radiațiilor dezintoxicând și curățând organismul;
- fortifică sistemul imunitar. Are efecte deosebite în profilaxia și terapia infecțiilor virale - infecții cu virusul herpetic, virusul gripal A și chiar cu virusul HIV;
- previne și vindecă procesele inflamatorii și afecțiunile cardiovasculare;
- ajută în tratamentul diabetul zaharat;
- reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor;
- regenerează flora intestinală inhibând creșterea bacteriilor patogene E-coli și ciuperca candida;
- stimulează formarea elementelor sanguine;
- menține starea de sănătate a sistemului nervos, diminuează iritabilitatea;
- ajută la furnizarea oxigenului necesar celulelor cerebrale;
- mărește puterea de concentrare și îmbunătățește memoria;
- încetinește procesul de îmbătrânire.

Spirulina este indicată ca adjuvant în tratamentul diabetului, ulcerului, gastritelor, bolilor de ficat, spasmofiliilor, anemiilor, în majoritatea situațiilor postoperatorii. Crește rezistența organismului la infecții și este un energizant natural ce poate fi folosit în pregatirea sportivilor.

Spirulina menține și catifelează părul.

Atenție!

Cei care suferă de hipertiroidie - secreție exagerată de hormoni tiroidieni - trebuie să reducă aportul de iod și deci, pot lua spirulină numai cu acordul medicului și sub controlul acestuia.


Prof. Univ. Angela Elena Beju 

Comentarii

Cele mai citite articole: