Cura cu muguri de Plop negru - Populus Nigra


Secreția mugurilor de Plop reprezintă sursa vegetală de propolis. Se mai numește și propolisul vegetal.

Microelementele esențiale din secreția mugurilor de plop negru sunt aceleași ca și cele din propolis: fier, zinc, cupru, cobalt, molibden, mangan, iod.

Proprietăți:

S-a constatat că extractele de propolis și extractele de muguri de plop negru au acțiune similară antibiotică și antifungică. Principiile active din mugurii de plop negru acționeaza astringent, ușor antiinflamator, antiseptic, diuretic, calmant, mai ales în inflamațiile căilor urinare, fiind cicatrizant, expectorant. Cura cu muguri de plop negru este recomandată intern în tuse, bronșite, afecțiuni renale, reumatism, cistite, astm bronșic, spondilită anchilozantă, dermatomicoze.

Se poate face o cură cu infuzie dintr-o linguriță de muguri de plop negru zdrobiți la o cană de 250ml cu apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.


Pentru tratamentul tusei se poate folosi tinctura de muguri de plop negru cu 10-30% muguri zdrobiți. Se macerează în 100ml alcool de 90 grade, timp de 10 zile. Se iau câte 10-30 picături în apă înainte de mese cu o oră.

Extern, mugurii de plop negru se pot folosi pentru tratamentul hemoroizilor, arsurilor, rănilor, dermatomicozelor, foliculitelor sau fisurilor anale. În cazul dermatomicozelor și foliculitelor se aplică comprese cu infuzie de muguri de plop negru. Se pot face și băi locale cu o infuzie de 20g muguri la 1 litru de apă sau băi generale pentru întărirea sănătății cu infuzie din 200g muguri la 5 litri apă în clocot. Se strecoară și se toarnă în apa din cadă la temperatura de 37 grade C.

Se fac băi sub formă de cure de 20 de băi, zilnic câte una, cu pauză de o zi după 6 băi. Se pot repeta dupa trei luni.

Pentru candidoze și alte micoze în cavitatea bucală se face gargara de mai multe ori pe zi cu infuzie, iar pentru candidoză vaginală se fac spălături cu irigatorul.


Atenție! Este contraindicat celor alergici la propolis.

Prof. Univ. Angela Elena Beju




Comentarii

Cele mai citite articole: