Iuțeală Dulce sau Dulcegărie Iute? | CONDIMENTE | BLIDUL

 

Iuțeală Dulce sau Dulcegărie Iute?  |  CONDIMENTE  |  BLIDUL

Iuțeală Dulce sau Dulcegărie Iute?
Condiment sau Conservă?

Nu mă pot decide! Oricum ar fi este o experiență interesantă... Mai ales dacă îți place IUTE EXTREM...

Ingrediente:

  •    Cojile de la 4 portocale;
  • · Sare grunjoasă;
  • · ½ linguriță de boia afumată;
  • · 9 ardei iuți - proaspăt;
  • · 2 lingurițe de ardei iute – uscat (foarte, foarte iute);
  • · 1 linguriță de boia de ardei dulce;
  • · 200 ml de apă;
  • · 1 kg de zahăr;
  • · Zeama de la ½ lămâie;

Mod de preparare:    

  •    Tai cojile de portocală apoi le mărunțesc în blender sau cu ajutorul unui robot de bucătărie;
  • · Așez într-un bol încăpător, cojile de portocală, mărunțite, sarea, boiaua afumată, ardeii iuți – proaspeți, mărunțiți, ardeii iuți – uscați și boiaua de ardei dulce;
  • · Amestec într-o cratiță, apa, zahărul și zeama de lămâie, apoi fierb la foc mediu soluția de zahăr până acesta se topește și obțin un sirop;
  • · Adaug peste sirop toate ingredientele din bol, amestec bine și fierb la foc mediu, până când dulceața trece testul cu mărgica;

Testul cu mărgica: las să cadă din lingura cu care amestec în dulceață, una sau două picături de sirop fierbinte, pe o farfurie rece, la temperatura camerei. Dacă picătura de sirop are formă de semisferă sau de mărgică și nu își pierde această formă dacă înclin farfuria, atunci dulceața mea este gata de pus în borcane (vezi video). Doar în condițiile acestea dulceața fără conservanți, va rezista mulți ani, în cămară.

  • Dulceața are tendința de a da în foc. Pentru a evita această situație, am descoperit o metodă folositoare;

Metodă folositoare: Așez o paletă tip strecurătoare peste dulceața în fierbere astfel încât să păstreze bucățile de fructe (sau ardei în cazul de față), scufundați foră să opună rezistență bulelor de aer rezultate în urma fierberii (vezi video).


Odată trecut testul cu mărgica, torn dulceața în borcane sau în recipientele special alese pentru aceasta.

Atenție!

1.      Această Iuțeală Dulce sau Dulcegărie Iute este un CONDIMENT. Se folosește în cantități foarte mici, în sosuri, dulciuri cărora vrei să le dai o tentă iute și în orice preparate consideri că este binevenită. Nu se folosește ca dulceața cu care ești obișnuită.

2.    Poți omite ardeii iuți - uscați, din lista de ingrediente, dacă nu obișnuiești să mănânci alimente foarte iuți.

Asta e tot!
Iuțeală Dulce sau Dulcegărie Iute?
Mie îmi plac amândouă denumiri. Aș adăuga un singur cuvânt: FOARTE...
Altfe, numele i se potrivesc...

YouTube Video:

Iuțeală Dulce sau Dulcegărie Iute?  |  CONDIMENTE  |  BLIDUL

Urmărește-ne îndeaproape articolele BLIDUL și rețetele video BLIDUL
Te invit să vizitezi noul nostru canal de YouTube, BLIDUL. 

Arya

Comentarii

Cele mai citite articole: