PÂINE CIABATTA FĂCUTĂ ÎN CASĂ | ALUAT DOSPIT | BLIDUL

 PÂINE CIABATTA FĂCUTĂ ÎN CASĂ   |  ALUAT DOSPIT  |  BLIDUL
 

Pâine Ciabatta făcută în Casă!

Dacă ai încercat rețeta PÂINE FĂCUTĂ ÎN CASĂ, ai descoperit deja, ce ușor e să faci pâine fără să frămânți aliatul.

Apropo de Frământare... Nici de data asta NU E NEVOIE SĂ FRĂMÂNȚI...

Ingrediente de bază:

  • 4 cupe de făină de grâu, (tip 000);
  • 1 linguriță de Sare grunjoasă;
  • 1 linguriță de drojdie uscată (4 g);
  • 3 cupe de apă călduță (aproximativ);
  • 2 linguri de ulei;

Mod de preparare:

  • Așez făina într-un castron încăpător, adaug sarea și amestec, apoi creez o adâncitură în mijloc, unde presar drojdia uscată (vezi video);
  • Torn apa călduță, în adâncitura din făină, acolo unde am așezat drojdia și amestec energic, cu o furculiță.

Notă:
Amestecarea  energică ajută la hidratarea și activarea drojdiei uscate;

  • Adaug treptat apa și amestec de fiecare dată cu o parte din făină (vezi video);

Notă:
Cantitatea de apă poate fi diferită, în funcție de tipul de făină pe care îl folosești (integrală, pentru pâine sau pentru cozonac), gradul de umiditate al acestea, umiditatea aerului din spațiul unde a fost depozitată făina.

  • Aluatul este suficient de hidratat, atunci când reușesc să îl răstorn ușor, cu furculița, dar fără să fie prea moale (vezi video);
  •   Ung suprafața aluatului, cu puțin ulei, astfel voi desprinde mai ușor coca, de vas, după dospire;
  • · Acopăr vasul cu folie alimentară și cu un șervet curat, apoi las aluatul la dospit, până acesta își dublează volumul;

Notă:
Aluatul crește diferit, în funcție de temperatura încăperii unde este depozitat pe perioada dospirii, de presiunea atmosferică din ziua dospirii, de umiditatea din aer, de tipul de drojdie sau maia, de starea de spirit a celui care prepară pâinea și de Ingredientul Secret de care am tot vorbit de-a lungul timpului, Iubirea cu care prepari hrana.

  • De data asta, aluatul și-a triplat volumul, a stat la dospit două ore;
  • Răstorn aluatul pe suprafața de lucru, presărată cu făină (vezi video);
  • Împart aluatul în trei părți, aproximativ egale, apoi modelez fiecare bucată, o pudrez din belșug, cu făină și o așez pe tava pentru copt, presărată cu griș (vezi video);

Notă:
Aluatul de Pâinea Ciabatta se așază în totdeauna pe un pat de Semolino (Griș de grâu, special măcinat), iar deasupra se pudrează cu făină. Astfel Coaja pâinii Ciabatta va fi subțire și crocantă, iar interiorul, miezul, va fi pufos.

  • Las Ciabatta la copt, în cuptorul încins la 180oC, patruzeci de minute, sau până se rumenește;
  • După ce s-a copt, las Pâine Ciabatta să se odihnească și să se răcească complet, în tava pentru copt, la temperatura camerei;

Dacă ai făcut pâine în casă, știi deja, că mirosul de pâine coaptă, face ca ziua să se transforme în Sărbătoare.

De astă dată este diferit. Pâinea Ciabatta nu are nevoie de două dospiri, se modelează repede și se coace imediat...

...Iar Soțului meu Strălucește de Bucurie, când miroase a pâine proaspăt coaptă, cu atât mai mult cu cât Pâina Ciabatta făcută în Casă, îl duce cu gândul la un sandwich plin cu bunătățiAsta, pentru că și Pâinea și sandwich-ul sunt pentru El...

 YouTube Video: 

PÂINE CIABATTA FĂCUTĂ ÎN CASĂ   |  ALUAT DOSPIT  |  BLIDUL

Urmărește-ne îndeaproape articolele BLIDUL și rețetele video BLIDUL.
Te invit să vizitezi noul nostru canal de YouTube, BLIDUL. 

Arya

Comentarii

Cele mai citite articole: