PÂINE FĂCUTĂ ÎN CASĂ | ALUAT DOSPIT | BLIDUL

 PÂINE FĂCUTĂ ÎN CASĂ   |  ALUAT DOSPIT  |  BLIDUL

Pâine făcută în Casă!
... Știu ce vei spune!
„Este greu să faci pâine. Trebuie să o frămânți, iar chestia aia cu mâzgălitul cu cocă, pe degete, nu îmi place deloc!”...

Ai dreptate cu „mâzgălitul pe degete”, nici mie nu îmi place. De aceea, folosesc adesea o furculiță, în prima etapă a formării aluatului...

Cât despre Frământare... De data asta este mult mai simplu! NU E NEVOIE SĂ FRĂMÂNȚI...

Ingrediente de bază:

  •   7 cupe de făină de grâu, tip 650 (1 kg);
  • · 1 lingură de drojdie uscată (7 g);
  • · 2 lingurițe de Sare grunjoasă;
  • · 1 cupă de semințe (uscate) de In;
  • · 2 linguri de ulei;
  • · 5 cupe de apă călduță (aproximativ)

Mod de preparare:

  •   Așez făina într-un castron încăpător, apoi creez o adâncitură în mijloc, unde presar drojdia uscată (vezi video);
  • · Presar sarea pe margine, astfel încât aceasta să nu întâlnească drojdia.

Notă:
Sarea reduce eficiența drojdiei;

  •   Adaug semințele de in, tot pe marginea întregului ansamblu;
  • · Torn apa călduță, în adâncitura din făină, acolo unde am așezat drojdia și amestec energic, cu o furculiță.

Notă:
Amestecarea  energică ajută la hidratarea și activarea drojdiei uscate;

  • Adaug treptat apa și amestec de fiecare dată cu o parte din făină, înglobând și semințele de in în compoziție;

Notă:
Cantitatea de apă poate fi diferită, în funcție de tipul de făină pe care îl folosești (integrală, pentru pâine sau pentru cozonac), gradul de umiditate al acestea, umiditatea aerului din spațiul unde a fost depozitată făina. Dacă adaugi ingrediente uscate (de exemplu semințe, nuci), acestea vor absorbi o parte din apă, dacă adaugi ingrediente umede (de exemplu morcov ras), acestea vor ceda apă în aluat.

  •   Adaug uleiul și amestec;
  • · Formez aluatul de consistența obișnuită pentru pâine, dar pentru că am adăugat semințe uscate de In, suplimentez cantitatea de apă, astfel încât să obțin un aluat moale, pe care îl pot amesteca, în continuare cu furculița (vezi video);
  • · Curăț aluatul de pe marginea vasului, cu ajutorul unei raglete (palete), apoi cu degetele ude, ridic aluatul, de câteva ori, din margini spre mijloc, întinzând bine coca (vezi video);

Notă:
Asta e tot!

  •   Ung suprafața aluatului, cu puțin ulei, astfel voi desprinde mai ușor coca, de vas, după dospire;
  • · Acopăr vasul cu folie alimentară și cu un șervet curat, apoi las aluatul la dospit (prima dospire), până acesta își dublează volumul;

Notă:
Aluatul crește diferit, în funcție de temperatura încăperii unde este depozitat pe perioada dospirii, de presiunea atmosferică din ziua dospirii, de umiditatea din aer, de tipul de drojdie sau maia, de starea de spirit a celui care prepară pâinea și de Ingredientul Secret de care am tot vorbit de-a lungul timpului, Iubirea cu care prepari hrana.

  •   Aluatul și-a dublat volumul, semințele de In au absorbit o parte din apa din aluat, iar acesta are acum consistența și textura corectă, a unui aluat pentru pâine;
  • · Presar făină pe marginea vasului, astfel voi desprinde mai ușor aluatul, de vas, apoi cu ajutorul ragletei, răstorn aluatul pe suprafața de lucru, presărată cu făină (vezi video);
  • · Împart aluatul în patru părți, aproximativ egale, apoi întind cu degetele câte o bucată de cocă, până formez o foaie, de lungimea și lățimea tăvii pentru copt (vezi video);
  • · Rulez fiecare foaie în parte, și formez baghete, pe care le așez pe tava presărată cu făină;
  • · Acopăr baghetele cu o folie alimentară și cu un șervet curat și le las la dospit (a doua dospire), treizeci de minute, timp în care aluatul va crește din nou;
  • · Crestez baghetele cu ajutorul unui cuțit, apoi le las la copt, în cuptorul încins la 180oC, cincizeci de minute;
  • · După ce s-au rumenit, stropesc baghetele cu puțină apă, apoi le acopăr cu un șervet curat și le las să se răcească complet;

Notă:
Apa pe suprafața pâinii fierbinți, are rolul de a păstra coaja fragedă și după răcirea acesteia.

Dacă nu ai făcut niciodată, pâine în casă, te încurajez să o faci, măcar o dată. Este o atmosferă Magică în toată Casa, iar mirosul de pâine coaptă, face ca ziua să se transforme în Sărbătoare.

Eu fac pâine de ceva vreme. De fiecare dată este diferit. Câte tipuri de făină, atâtea experiențe unice. Asta îmi stimulează Creativitatea, mă  provoacă să Improvizez mereu și cel mai important este că mă Relaxează. E un fel de stare de Meditație...

...Și unde mai pui, că nu este Satisfacție mai mare decât Sclipirea din ochi Soțului meu când miroase a pâine proaspăt coaptă, Pâine făcută în Casă? Asta pentru că Pâinea este pentru El...

 YouTube Video: 

 PÂINE FĂCUTĂ ÎN CASĂ   |  ALUAT DOSPIT  |  BLIDUL

Urmărește-ne îndeaproape articolele BLIDUL și rețetele video BLIDUL.
Te invit să vizitezi noul nostru canal de YouTube, BLIDUL. 

Arya



Comentarii

Cele mai citite articole: