Aciditatea și Alcalinitatea 1


În natură valoarea PH – ului variază între 0 – acid clorhidric şi 14 – soda caustică (ambele valori fiind în afara zonei utile corpului nostru), iar apa pură are un PH- în jur de 7, care este considerat neutru, sau mai bine spus PH-ul armonios.
În corpul uman PH-ul variază între 1.2-3 pentru sucul gastric şi 7.6-8.6 secreţia biliară, valoarea neutră fiind în jur de 7.

Ce este acidoza metabolică?

Deoarece PH-ul armonios este esenţial pentru buna funcţionare a corpului nostru, sistemul imunitar intervine de îndată ce există prea mult sau prea puţin acid în sânge. Este mult mai uşor să măriţi aciditatea corpului decât să măriţi alcalinitatea lui, deoarece sunt puţine alimente care sunt alcaline şi multe alimente tip fast-food sunt acide. Sistemul nostru imunitar are nevoie să creeze un „tampon” alcalin, pentru a ne proteja corpul de aciditate, pentru asta folosind minerale precum calciu. Dacă condiţiile de aciditate persistă, rezervele minerale ale corpului se pot diminua şi se pot face depozite în alte locuri, rezultând o cristalizare acidă în artere, membranele mucoaselor şi încheieturi. Prea mult stres şi gânduri negative pot să contribuie de asemenea la aciditate.

Uneori oamenii pot deveni prea alcalini, o condiţie temporară în mod obişnuit, datorită tratamentelor medicale (diureticele). Această situaţie este echilibrată de rinichi.
Deci condiţia mai des întâlnită este numită acidoză metabolică, ce diferă de acidoza datorită funcţionării defectuoase a unor organe sau datorită tratamentelor medicale. Ea devine cronică datorită mediului din ce în ce mai poluat, stilului de viaţă nesănătos, lipsei de exerciţiu fizic, lipsei de odihnă şi de forţă vitală Chi. Deoarece „suntem ceea ce mâncăm”, evitând hrana care formează acizi (care este în cea mai mare parte Yang) şi mărind aportul de hrană alcalină (care este în cea mai mare parte Yin), am putea să echilibrăm balanţa PH-ului şi să dobândim armonia între Yin şi Yang (ceea ce în chinezeşte se numeşte Tai Chi).

Acidoza metabolică şi digestia incompletă

Dacă mâncăm prea multă hrană ce formează acizi, lipsa unui tampon alcalin poate aduce corpul în condiţia de acidoză metabolică, digestie incompletă şi constipaţie - condiţii de care suferă aproape 95% din populaţia din ţările civilizate. Se spune că această condiţie predispune la 90% dintre toate bolile umane. Aceste condiţii se facilitează una pe alta, ca într-un cerc vicios: acidoza metabolică este întotdeauna asociată cu o formă de constipaţie, ceea ce înseamnă că produsele reziduale ale metabolismului nu sunt suficient înlăturate din ţesuturile celulare, ducând la astuparea canalelor de eliminare, ceea ce duce la şi mai multă aciditate. O sursă importantă a creşterii acidităţii şi toxicităţii este un colon blocat. De îndată ce membrana mucoasei este îmbâcsită, eliminarea devine din ce în ce mai incompletă şi corpul din ce în ce mai toxic, rezultând o acidoză şi mai mare şi o varietate de probleme cu bacteriile şi ciupercile, alergiile, astmul, oboseala cronică, diabetul, obezitatea, etc.

Acidoza metabolică şi războiul dintre ciupercile şi bacteriile „bune” şi cele „rele”

Corpul nostru poate fi comparat cu un câmp: dacă solul are balanţa corectă între alcalinitate şi aciditate, atunci vor trăi în el micro organismele potrivite. Dacă balanţa s-a dereglat, atunci se pot înmulţi ciupercile şi bacteriile „rele”, care într-un organism supra acid se pot manifesta ca probleme de piele, digestie îngreunată, flatulenţă, infecţii cu candida sau miros urât. Acest război între micro organismele „bune” şi cele „rele” va influenţa metabolismul nostru şi ne va angrena în ciclul oboselii cronice, în acel moment sistemul nostru imunitar având o rezistenţă scăzută faţă de boli şi infecţii mai grave.

Acidoza metabolică şi alergiile, mucusul şi astma

Într-o răceală obişnuită membranele mucoasei din sistemul nostru respirator produc mari cantităţi de mucus în efortul de a elimina infecţia. Condiţiile acide prelungite pot duce la aceeaşi reacţie, crescând cantitatea de mucus produsa în intestinul subţire, în sistemul respirator şi în alte părţi ale organismului. Aceste simptome reprezintă un efort al organismului de a elimina produsele acide reziduale. Aşa cum expunerea la factorii alergici poate declanşa secreţia mucoasei, la fel o poate face şi aciditatea. Este important să vă daţi seama de asta şi să eliminaţi aciditatea înainte de a încerca să eliminaţi mucusul, deoarece acesta poate fi produs de organism pentru a se proteja de acizii poluanţi.

Acidoza metabolică şi oboseala cronică

Pe măsură ce corpurile noastre devin din ce în ce mai poluate şi digestia noastră devine din ce în ce mai puţin eficientă, corpul nu mai poate obţine suficientă energie din ceea ce mănâncă, rezultând oboseala. Cererea constantă de energie determină metabolismul să fie foarte activ şi să nu lucreze eficient, ceea ce agravează situaţia. În plus, aciditatea crescută slăbeşte activitatea motrică (acidul lactic), ceea ce ne face să ne simţim obosiţi foarte repede când începem o activitate. Apar gândurile negative, care, la fel ca şi coşmarurile, apar de obicei după o masă copioasă, consumul de alcool, lucru descris şi de filozoful grec Aristotel.
În plus, ficatul trebuie să lucreze foarte mult pentru a filtra şi îndepărta toxinele, ceea ce necesită şi mai multă energie, care este luată din alte părţi ale corpului, ducând la epuizare fizică cronică. Ficatul începe să producă mai mult colesterol, încercând să cureţe sângele de toxine (fenomenul de chelare), ceea ce ridică nivelul colesterolului şi al LDL, ducând la un alt cerc vicios.


Comentarii

Cele mai citite articole: