Cura cu Portocale


Portocalele sunt fructe bogate în nutrienți și ajută foarte bine în carențele vitaminice.

Ele conțin apă (90%), hidrați de carbon, acizi organici, vitamina C, vitamina A, unele vitamine ale complexului B, vitamina PP precum și săruri minerale.

Portocalele întăresc capacitatea de apărare naturală a organismului, stimulează regenerarea celulelor și a tegumentelor, sunt antitumorale, favorizează secreția bilei și eliminarea ei în intestine, provoacă eliminarea toxinelor din corp mărind cantitatea de urină eliminată și favorizând transpirația, fluidifică sângele și tonifică vasele sanguine.

Principiile active din aceste fructe acționeaza ca tonic al sistemului nervos, tonic muscular și remineralizant.

Fructele sunt recomandate intern în convalescente, pentru prevenirea îmbolnăvirii, anemie, fragilitate capilară, hipervascozitate sanguină, tromboză, scorbut, demineralizare, astenie fizică și intelectuală.

Portocalele pot fi consumate ca atare în stare proasptă sau sub forma de suc, obținut prin stoarcerea pulpei de portocală Se consumă între 250 - 500g portocale pe zi, timp de 2 - 3 săptămâni, înainte de mese.

Se poate face și o cură care constă în faptul că o zi pe săptămână se mănâncă numai portocale sau se bea suc de portocale.

Pe timp de iarnă, pentru întărirea generală, doza obișnuită este 1 - 2 portocale pe zi. Se poate face și cură cu 2 - 3 pahare de suc de portocale pe zi.

Alegerea curei depinde de starea de sănătate și de vârstă.

Extern, portocalele sunt folosite pentru tratarea dermatozelor, gingivitelor și stomatitelor. Se fac tamponări locale cu sucul obținut prin stoarcerea unei portocale.

În cosmetică, pentru întreținerea tenului, se aplică pe față felii de portocală timp de 15 - 20 minute. Ele se pot aplica atât pe gât cât și pe umeri. Astfel, se previne formarea ridurilor, se tonifică și se catifelează pielea.


Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju


Comentarii

Cele mai citite articole: