Cura cu Polen


Polenul este cules de albine, și adus în stupi, el reprezentând hrana de bază pentru creșterea puietului. Polenul este cules de către apicultori și folosit pentru sănătate deoarece conține tot ce îi trebuie organismului pentru viață.

Pe lângă vitaminele B1, B2, PP, C, acid pontotenc, acid folic, biotină, rutină, polenul conține întreaga gamă de aminoacizi necesari vieții.

Proprietați:


- este un stimulent general al organismului redând calmul și optimismul, înlăturând nervozitatea, iritabilitatea și slăbiciunea fizică;
- vitaminizant, tonic și energizant;
- are efecte benefice în surmenajul fizic și intelectual, depresii nervoase;
- ajută în tulburari circulatorii: flebite, varice, fragilitate a vaselor capilare ateroscleroză;
- este un calmant de excepție înlăturând insomniile;
- înlatură starea de oboseală;
- este antianemic, îmbunătățind compoziția sângelui;
- combate anorexia mărind pofta de mâncare, reglează funcțiile gastro-intestinale, vindecă constipațiile;
- are efecte benefice în afecțiuni ale ficatului și ale plămânilor;
- este un bun adjuvant în tratamentul enterocolitelor, infecțiilor intestinale colibacilozelor, eliminând microbii, bacteriile și alți agenți patogeni;
- este depurativ și diuretic;
- întărește contracâiile inimii și reglează ritmul cardiac;
- înlatură palpitațiile și stările de amețeală;
- combate afecțiunile oculare;
- este vermifug, antiseptic;
- este antigutos și antireumatismal;
- reglează ciclul menstrual;
- înlătură sterilitatea.

Cura cu polen este recomandată tuturor celor ce doresc să-și mențină sănătatea fizică și psihică. Ea este benefică elevilor, studenților, tuturor intelectualilor și chiar oamenilor de afaceri, înlăturând efectele surmenajului, înlăturând tensiunile și limpezind gândirea. Cura este recomandată copiilor bolnăvicioși, rahitici, întârziați mintal sau cu tulburări de creștere.

Cura cu polen este utilă deasemeni femeilor gravide pentru sănătatea lor și a fătului. Fiind un tonic și un fortifiant, polenul este un ajutor prețios pentru cei bătrâni, frânând procesul de îmbătrânire.

Cura cu polen durează minimum două săptămâni în care se consuma 10-30g polen pe zi. Polenul se ia pe stomacul gol, se mestecă bine până devine o pastă, apoi se înghite. Pentru ateroscleroză, afecțiuni cardiovasculare, hepatită epidemică sau cronică, enterocolită, colită de putrefacție, diaree, se iau 20g polen pe zi, dimineața pe nemâncate, timp de 30 de zile.

Se fac 3-4 cure pe an - câte o luna la început de trimestru. Pentru tratarea constipației, prostatitei și hipertrofiei de prostată se iau 20g polen, zilnic. Cura dureaza 30 de zile. Se repetă după 2 luni. Se fac trei cure pe an.

Pentru nevroze se iau 10g polen, dimineața cu o jumatate de oră înainte de masă. Cura durează 30 de zile. Datorită vitaminelor și aminoacizilor pe care îi conține, polenul este folosit cu succes în cosmetică, regenerând și întinerind pielea. El este încorporat în creme, măști cosmetice, diverse loțiuni sau produse capilare.

Polenul este contraindicat în unele afecțiuni metabolice (obezitate, exces de colesterol și lipide în sânge, diabet zaharat), în adenom de prostată, hiperfuncții hipofizare, hiperfuncții tiroidiene, suprarenale și testiculare, hiperexcitabilitate sexuala, ateroscleroză cerebrală avansată și mânie.

Este deasemenea contraindicat persoanelor alergice la polen.

Atenție! Polenul umezit este TOXIC.


Articol scris de Prof. Univ Angela Elena Beju

Comentarii

Cele mai citite articole: