Cura cu Oțet de Mere

 



Mărul este bogat în potasiu, mineral esențial pentru funcționarea normală a organismului, pentru menținerea echilibrului osmotic acido-bazic. Întrucât oțetul de mere reține din măr toate mineralele (fosfor, magneziu, sodiu, calciu, sulf, fier, siliciu), el reține și potasiu. Cura cu oțet de mere este recomandată în special celor care au lipsă de potasiu în organism.

Iată semnele importante care ne fac să ne gândim la o eventuală lipsă de potasiu:- scăderea memoriei, suntem indeciși, hotărârile se iau cu greu;

- pierderea vioiciunii mintii;

- oboseala fizică se instalează mai des și mai ușor;

- rezistența musculară scade și obosim repede;

- crește sensibilitatea la răceală;

- deseori mâinile și picioarele sunt reci;

- este preferată hrana caldă în locul celei reci;

- apar foarte des colozități pe tălpile picioarelor și se formează btături;

- predispoziție la constipație;

- uneori apare lipsa poftei de mâncare iar alteori apare greața (sau vărsături);

- tăieturile și zgârieturile se vindecă greu;

- apar deseori mâncărimi ale pielii sau pe piele pot apărea coșuri;

- dinții se strică mai ușor decât ar trebui;

- pot apărea contracții tetanice ale pleoapei sau ale colțului gurii;

- pot apărea cârcei mai des la mușchii corpului și în special noaptea;

- adormim greu și ne trezim obosiți;

- noaptea nu avem un somn bun;

- apar dureri la articulații.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă rația de potasiu trebuie să sporească. Potasiul este important căci el normalizeaza activitatea celulelor sistemului nervos. În organism trebuie menținut un echilibru între sodiu și potasiu.

Sporirea cantității de sodiu prin ingerarea lui sub formă de sare de bucătărie, determină scăderea cantității de potasiu din interiorul celulelor corpului având ca urmare o pierdere de potasiu din organism. Iată deci, că acest echilibru, sodiu-potasiu, se poate ușor deranja și ne poate influența starea de sănătate.

Pentru cura cu oțet de mere se procedează astfel. Dimineața, la trezire, se iau două lingurițe de oțet de mere într-un pahar cu apă sau cu ceai de plante. Lichidul se bea încet, înghițitură cu înghițitură, în timp ce ne îmbrăcăm.

Durata unei cure este de 1 - 2 luni. Tratamentul poate fi reluat după o întrerupere de o lună. Oțetul de mere are efect antisclerotic, antitoxic, antireumatic, diuretic, antiseptic intestinal și renal, calmant, echilibrant al raportului osmotic între baze și acizi, hipocolesteroleminant.

Cura cu oțet de mere se recomandă nu numai pentru întărirea organismului ci și în cazul mai multor afecțiuni: sterilitate primară, graviditate, intoxicații alimentare, degenerescență, ateroscleroză, artrite ale articulațiilor mici de la mâini și de la picioare, nevralgie facială, cistite, pielite, scleroze ale țesuturilor și vaselor de sânge, nevroze, insomnie, oboseală cronică, migrene, amețeli, lăcrimare la persoanele în vârstă, zona zoster, varice, dureri musculare și articulare.

Cura este benefică și în caz de epidemii.

Alte utilizări ale oțetului de mere

Pentru dureri în gât se face gargară cu o soluție de oțet de mere, o linguriță la un pahar cu apă. Din această soluție se ia din oră în oră câte o gură, cu care se face gargară și apoi se înghite.

Pe măsură ce jena din gât cedează, gargarele pot fi făcute la intervale mai mari.

În cazul amețelilor, cura cu oțet de mere se face de două ori pe zi și durează minimum o lună de zile, în cazul în care stomacul permite.

Pentru tratamentul migrenelor se face o inhalație cu vapori ce conțin oțet de mere. Într-un vas se pune apă și oțet în părți egale. Vasul se pune pe foc și lichidul este lăsat să fiarbă încet. Când încep să iasă vapori, se ține capul deasupra vasului și se inhalează vaporii în aproximativ 75 de respirații.

În general, durerea dispare și chiar dacă mai reapare, este mult redusă. În cazul unei intoxicații alimentare sau după ce a fost mâncată o mâncare veche și apare greața sau starea de vomă, se pune o linguriță cu oțet de mere într-un pahar cu apă și se iau cantități mici din cinci in cinci minute.

La al doilea pahar cu apă se pun două lingurițe cu oțet de mere și se iau cantități mici tot din cinci in cinci minute. La al treilea pahar se ia câte o înghițitură din 15 în 15 minute. În acest fel se înlătură efectele alimentelor toxice.

Oțetul de mere este contraindicat în: ulcer gastro-duodenal, gastrită hiperacidă insuficiență tiroidiană și paratiroidiană, litiază renală urică, gută, febră musculară, hipotensiune arterială, obezitate.

Extern, oțetul de mere poate fi adăugat în apa din cadă, având efect de înprospătare iar folosit în apa de clătit părul, combate mătreața și face părul mai elastic și mai strălucitor.

În caz de mâncărimi ale pielii datorate bătrâneții, se fac tamponări cu un tifon înbibat cu oțet de mere simplu sau diluat.

Modul de preparare al oțetului de mere cu miere - După Elena Niță Ibrian. Se spală merele, se dau prin răzătoarea de inox și se pun într-un vas potrivit sau într-un borcan. Se adaugă apă și miere astfel: la 4Kg terci de mere se adaugă 5L apă iar pentru fiecare litru de apă se adaugă 140g miere.

Pentru a grăbi fermentația, se poate adăuga ½Kg drojdie de vin din struguri nestropiți - terciul gros lichid ce rămâne după tragerea vinului. Borcanul se ține la loc întunecos, la temperatura camerei – 20 - 30 grade celsius, legat la gură cu un tifon pentru a nu intra musculițele.

Se amestecă de două-trei ori pe zi cu o lopățică de lemn, timp de 10 - 12 zile după care se strecoară printr-un tifon dublu și se pune din nou într-un borcan cu gură largă. Se mai adaugă pentru fiecare litru de lichid câte 50g miere. Se leagă gura borcanului cu tifon și se lasă la căldură pentru a doua fază a fermentației.

După 40 - 60 zile oțetul este gata. După limpezire, se trage cu furtunul în sticle, se astupă bine sau se ceruiește și se păstrează la rece.

Articol scris de Dna Prof. Univ Angela Elena Beju

Comentarii

Cele mai citite articole: