Cura cu Castraveți


Castraveții au un conținut mare de apă (95%), enzime, vitamine (A, B1, B2, C), sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, zinc, mangan, molibden, iod. Sunt foarte răcoritori în stările subfebrile sau în zilele călduroase de vară. Depurativ în gută, diuretic, dizolvant al acidului uric și al uraților, detoxifiant sanguin, antiinflamator, decongestionant al pielii. Provoacă și ajută la eliminarea substanțelor toxice din organism, provoacă și întreține somnul.

Castraveții sunt indicați în: intoxicații, gută, artrită, litiază renală sau vezicală, iritații ale căilor urinare, iritații ale căilor respiratorii, diabet zaharat, hemoragii, colibaciloză, colici și iritații intestinale. Extern, pot fi folosiți în prurit, pecingine, crăpături ale pielii, eczeme, eritem, inflamații ale pielii, riduri, tăieturi.

Pot fi consumați în stare proaspată sub forma de salată simplă sau în amestec cu alte legume. Se consumă 300 - 500g pe zi, în cure de câte 21 de zile. Pot fi consumați și sub formă de suc proaspăt obținut prin stoarcere. Se iau 2 - 3 linguri de dimineață. În amestec, 200ml suc de castraveți, 200ml suc de morcovi, 200ml suc de ridichie neagră, 10g de miere, este considerat cel mai puternic dizolvant al calculilor renali.

Se bea în trei reprize: dimineața, la prânz și seara. Pe perioada cât timp se fac curele, alimentația trebuie sa fie naturală, fără proteine de origine animală. Semințele de castraveți reprezintă un remediu pentru calmarea tusei. Se face decoct preparat din o lingură semințe de castraveți la o cană cu apă.

Are acțiune expectorantă și calmantă. Extern, pentru inflamațiile și iritațiile pielii, pentru arsuri solare, se pun cataplasme locale, cu felii de castraveți. În cosmetică, pentru combaterea ridurilor, se aplică pe față felii de castraveți, proaspeți. Pentru combaterea pistruilor, tonifierea și catifelarea tenului, se pune pe față o mască cu suc de castraveți, timp de 20 minute.

Se utilizează în special de către persoanele cu ten gras. Se pot face și loționări cu lapte în care se macerează câteva ore felii de castraveți tăiate fin. Aceste loționări făcute de câteva ori pe zi constituie un remediu și pentru petele roșii de pe față.


Articol scris de Dna Prof. Univ. Angela Elena Beju

Comentarii

Cele mai citite articole: