Prișnițele sau Cataplasmele


Sunt folosite în mai multe moduri:

- prin aplicarea directă pe locurile inflamate a frunzelor proaspete de plante: patlagină, iederă, frunze de varză;
- prin aplicarea pe zona afectată a unor semințe măcinate (in, muștar) și amestecate cu puțina apă până se formează o pastă care se pune între doua tifoane;
- prin aplicarea pe locul bolnav a unei pânze pe care este întinsă o pastă moale formată din puțin hrean ras amestecat bine cu o lungură de faină și puțină apă caldă.

Prișnițele din hrean sau muștar sunt revulsive. Ele nu se țin pe piele mai mult de 15
minute. Dacă pielea se înroșește sau ustură se îndepărtează prișnița, se spală cu apă caldă regiunea respectivă, apoi se unge cu vaselină, după care se înfășoară cu o flanelă caldă. Nu se aplică prișnițe în cazul în care pe piele se află răni sau infecții.


Cataplasma cu ceapa și oțet de mere:
 

- o ceapă mare se taie transversal și se scoate o felie de 4 cm grosime care se îmbibă cu oțet de mere. Se aplică în dreptul ombilicului și se pune deasupra o bucata de tifon înmuiată în oțet de mere.

Se foloseste în cazul durerilor abdominale.

Cataplasma cu mămăligă caldă:
 
- se prepară o mamaligă moale la care se adaugă spre final o mână de tărâțe de grâu. Se aplică între două bucăți de tifon sau pânză. Se folosește în sinuzite, dureri de gât, dureri de piept.

Cataplasma cu talpa gâștei:
 
- se prepară un decoct din doua linguri de plantă la 2 litri de apă. Se ulilizează în umflături și plăgi.

Cataplasma cu cartofi cruzi rași:
 
- este folosită în arsuri, degerături, crăpături, plăgi atone, erupții, ulcere, edeme ale pleoapelor, flegmoane, erizipel. Se mai folosește și în calmarea durerilor de cap.

Cataplasma cu varză și tărâțe:
 
- o jumătate de kilogram de varză și două cepe se toacă mărunt și se pun la fiert cu puțină apă. Se adaugă tărâțe cât cuprinde. Compoziția se pune între două bucăți de pânză și se aplică pe zona afectată. Este indicată în tratamentul lunbagoului, nevralgiilor, afecțiunilor vezicii.

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju


Comentarii

Cele mai citite articole: