Cura cu Argilă

Folosirea argilei pentru sănătate se pierde în negura istoriei. Astfel Avicena (980-1037) în lucrarea sa “Canonul medicinei” relevă virtuțile terapeutice ale argilei. Marco Polo (1254-1324) arată în descrierile călătoriilor sale, cum pelerinii care se duceau în orașul Sfânt Niabar, își tratau febra cu pământ roșu, care s-a dovedit ulterior a fi argilă.

La noi în tară folosirea argilei pentru diverse afecțiuni datează de mii de ani. Diverse izvoare istorice atesta că Luptătorii Daci nu plecau la luptă până când nu-și puneau în tolbă doar trei pumni de argilă pisată, pentru vindecarea rănilor și a altor afecțiuni. De altfel, există unele stațiuni balneoclimaterice care folosesc cataplasme cu argilă caldă, pentru tratamentul reumatismului și al sterilității.

Argila conține: siliciu, alumină, oxizi de fier, var, magneziu, oxizi alcalini și alte elemente .

Fiind bogată în siliciu ea ajută în afecțiuni ca: arterioscleroză, tuberculoză, îmbătrânire prematură, boli degenerative. Prezența mineralelor explică rolul unei cure cu argilă în cazul anemiilor, demineralizărilor și asteniilor.

Acțiunea terapeutică a argilei se bazează pe proprietățile sale antiinfecțioase, antitoxice, absorbante, cicatrizante, reminaeralizante și chiar anticancerigene.

Argila încarcă cu energie vitală celulele organismului, revigorându-le, drenează impuritățile din sânge sau limfă și stimulează elimineraea lor, frânează culturile microbiene redând astfel organismului capacitatea de rezistență la îmbolnăviri.

Când se recomandă o cură cu argilă ?

Cura este indicată intern în următoarele afecțiuni:
- digestive - esofagită, ulcer gastroduodenal, gastroduodenite, colite, enterocolite, parazitoze intestinale, dizenterie, hemoroizi, fisuri anale,
- afecțiuni hepatobiliare -insuficiență hepatică și biliară, dischinezii biliare, coleciste, hepatite, ciroză,
- boli renale - nefrite, litiază renală, albuminurie, uretrite, cistite, pielite, pielonefrite
- afecțiuni genitale - anexite, cervicite, metrite, eroziuni ale colului uterin, prostatite,
- boli ale aparatului respirator - astm bronșic, bronșite, tuberculoză pulmonară, abces pulmonar, traheite,
- afecțiuni ORL - rinite, faringite, laringite, sinuzite, otite, vegetații ale urechii,
- boli reumatismale - astenie, sindrom de suprasolicitare, nevroze, migrene, nevralgii,
- afecțiuni endocrine - pancreatite, insuficiență tiroidiană, insuficiență paratiroidiană, mastite,
- afecțiuni reumatismale - lumbago, artrite, sciatică,
- intoxicații - cu alcool, otrăviri, venin, tutun,
- boli metabolice - obezitate, diabet zaharat, dislipidemii,
- afecțiuni cardiace - cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, congestie cerebrală,
- afecțiuni stomatologice - paradontoză, abcese dentare, stomatite, glosite, micoze bucale,
- tumori benigne.

Extern, se folosește la tartarea plăgilor, eczemelor, ulcerelor varicoase, degerăturilor, entorselor, contuziilor, furunculozei, panarițiului, epidermofitiei, zonei zoster.

În timpul curei cu argilă se elimină din alimentație grăsimile, carnea animală, ouăle branzeturile fermentate, conservele, afumăturile, alcoolul și pe cât posibil cafeaua.

Se vor consuma ceaiuri medicinale depurative și diuretice, sucuri proaspete de legume și fructe, legume și fructe crude.

Mod de administrare intern:
În primul rând este bine ca argila să fie din zona în care trăim și să fie grasă, fără nisip și fără impuriti. Argila se administrează în doze de 50-100 ml de suspensie 30% (o linguriță la 100 ml apa), pe zi, de regula dimineața, cu 20-30 de minute înaintea mesei.

Se bea înghițitură cu înghițitură. Pentru copii doza se reduce la jumătate. În cazuri acute doza se poate mări la 150-300 ml de suspensie pe zi, repartizată în 3-4 reprize.

Într-o primă etapă se folosește apa de argila, o lingurita la 100 ml apă (dacă este posibil sa fie de izvor) ce se pregatește de seara. A doua zi se bea pe stomacul gol, cu înghițituri mici și bine salivată numai apa limpede. Se repetă acest procedeu timp de 8 zile.

După 8 zile se consumă “laptele de argilă”. Se prepară de seara, o linguriță de argilă la 100 ml apă. A doua zi se amestecă și se bea o înghițitură mare și bine salivată. Laptele de argilă are aspect tulbure. Se bea acest lichid tulbure, nu și ceea ce a rămas pe fundul paharului.

Dacă apare constipația se reduc dozele, iar dacă aceasta persistă se întrerupe cura pe o perioadă de 1-2 săptămâni. Durata unei cure este de 2-3 săptămâni.

Cura poate fi reluată după o pauză de două săptămâni.

Agrila se poate utiliza și extern sub formă de cataplasme:

Se pune argilă într-un vas de sticlă sau ceramică și se adaugă apă până se obține o pastă densă. Se lasă astfel câteva ore. Eficiența crește dacă se adaugă tincturi de plante. Se fac apoi cataplasme a căror mărime depașește suprafața ce urmează a fi tratată.

Se fac cataplasme reci în afecțiuni acute - dizenterie, hemoroizi, migrene, otite, insolații, congestie cerebrală, arsuri, furuncule, contuzii, eczeme, varice, flebite, ulcer varicos, panarițiu, abces dentar, nevralgii - și cataplasme calde în boli cronice - afecțiuni hepatobiliare, boli reumatice, afecțiuni renale, pancreatice, cardiace, genitale, boli ale aparatului respirator.

Pasta pentru cataplasmele calde, se poate încălzi ținând vasul în care este preparată, un timp la cuptor.


Cura externă cu cataplasme, începe cu plasturi subțiri (0,5-1 cm), apoi le vom mări progresiv grosimea (până la 2 cm) cât și mărimea. Durata aplicării este de la 1 la 3 ore, uneori și mai mult. În cazul unor afecțiuni acute, cataplasmele se schimbă des, din 30 în 30 minute.

Dacă apar senzații de frig, se îndepărtează cataplasma și se pune alta după 12-24 ore.

Cataplasmele se aplică direct pe zona afectată, sau între două bucăți de tifon.

Nu se fac mai multe aplicări în același timp.

Se respectă un interval de 2-3 ore între aplicări.

Odată cura cu argilă începută, ea nu se întrerupe decât în cazuri excepționale. La început, ca și în numeroase cure active, se poate observa o agravare aparentă a afecțiunii respective, dar acest lucru nu trebuie să sperie și eventual trebuie consultat un medic.

Cura cu argilă este contraindicată în cazurile de hernie, constipație severă, tratament cu raze X sau femeilor în timpul menstruației.

În cosmetică, argila are multiple întrebuințări.Ea curăță și regenerează pielea.

Din pulbere fină de argilă amestecată cu ulei de măsline, se obține o crema foarte fină, eficientă în tratamentul multor afecțiuni ale pielii.

Pentru confecționarea măștilor de frumusețe, argila se va amesteca cu suc proaspăt de castraveți, uneori îndoit cu apă (preferabil de izvor), suc de roșii, struguri și alte produse. Pasta se întinde în strat subțire pe față și se lasă să se usuce. Se îndepărtează cu apă călduță. Se tratează acneea, erupțiile, ridurile, cuperoza.

Pentru a reda vitalitatea pielii normale poate fi folositoare următoarea mască:

- se amestecă două linguri de argilă cu o jumătate lingură ulei de măsline, o lingură suc de morcov și o lingură suc de castraveți până se formează o pastă cremoasă.Se aplică pe față și se lasă 15 minute să acționeze. Se spală cu apă călduță.

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju


Comentarii

Cele mai citite articole: