Uleiul de Pește


Uleiul de pește reprezintă un apărător al sănătății în general și al inimii în particular. El are în compoziție acizi grași polinesaturați Omega 3, cei mai importanți fiind acidul E.P.A. (Eicosapentaenoic) și acidul D.H.A. (Docosahexaenoic) implicați în sinteza prostaglandinelor care intră în numeroase procese biochimice.

Prostaglandinele sunt implicate atât în răspunsul imun cât și în funcționarea aparatului cardiovascular, ele fiind răspunzătoare de numeroase afecțiuni inflamatorii dureroase.

Deoarece acizii grași nesaturați din uleiul de pește cresc sinteza prostaglandinelor ei au și efecte antiinflamatoare, fiind recomandați în tratamentul afecțiunilor reumatismale. Astfel, după câteva luni de tratament cu ulei de pește, durerile matinale se ameloioreaza cert.


Acidul E.P.A. este important pentru prevenirea bolilor de inimă, scăzând nivelul trigliceridelor iar acidul D.H.A. este important pentru funcțiile cerebrale și ale sistemului nervos în general.

Principalele semne ale deficienței de acizi grași care pot afecta creierul sunt: sete excesiva, urinat frecvent, piele uscată, par uscat, rebel, umflături mici și tari pe brațe, coapse sau coate.

Printre proprietățile de bază ale uleiului de pește se numară urmatoarele:

- crește rezistența organismului în fața virusurilor și a germenilor patogeni, crește rezistența la infecții;
- este echilibrator al sistemului imunitar cu efrecte deosebite în afecțiuni autoimune (astm bronșic, artrită reumatoida, lupus, scleroză multiplă, psoriazis) și în orice altă dezordine imunitară;
- încetinește evoluția procesului de îmbătrânire prin efectul de distrugere al radicalilor liberi;
- uleiul de pește reduce vătămarea creierului, are acțiune antidepresivă și antimaniacală fiind și un bun stabilizator al dispoziției, ajută în deficitul de atenție, în probleme de învățare și comportament inclusiv  impulsivitate, anxietate, accese de furie și probleme cu somnul;
- acidul DHA contribuie la reglarea serotoninei (un neurotransmițător cunoscut pentru însușirea sa de a da buna dispoziție);
- oferă protecție împotriva emboliilor prin acizii grași Omega 3 pe care îi conține.  Este astfel prevenită formarea chiagurilor care înfundă arterele și pot provoca un infarct miocardic;
- reduce fibrinogenul, factor care determină formarea chiagurilor;
- reduce riscul de apariție a unui atac de apoplexie;
- reduce vâscozitatea sângelui, contribuind astfel la îmbunătățirea circulației sanguine și la creșterea aportului de oxigen al țesuturilor;
- este antiinflamator cu efecte deosebite în inflamații cronice cum ar fi afecțiuni reumatismale;
- se constată astfel ameliorări semnificative în anchilozările și durerile articulare;
- scade colesterolul și nivelul trigliceridelor;
- împiedică agregarea trombocitară scăzând riscul de ateroscleroza și hipertensiune arterială;
- are acțiune hipoglicemiantă;
- stimulează sinteza de colagen, protejând pielea, mărindu-i elasticitatea și oferindu-i un aspect tineresc;
- înlătură migrenele și durerile de cap întărind vederea;
- liniștește sistemul nervos. Somnul devine mai profund și mai odihnitor iar sress-ul este suportat mai usor;
- contracarează efectele fumului de țigară. La fumătorii care consumă ulei de pește, scade riscul de apariție de boli cronice pulmonare: bronșita, emfizem;
- oprește dezvoltarea celor mai frecvente tipuri de cancer: mamar, pancreatic, de prostată, colon și leucemii.

Prin toate aceste proprietăți, uleiul de pește optimizează starea de sănătate prevenind îmbolnăvirea.

Trebuie remarcat faptul că acizii grași nesaturați sunt foarte sensibili față de radicalii liberi și de aceea se recomandă în paralel cu administrarea uleiului de pește, consumul de preparate antioxidante.

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju

Uleiul de pește reprezintă un apărător al sănătății în general și al inimii în particular. El are în compoziție acizi grași polinesaturați Omega 3, cei mai importanți fiind acidul E.P.A. (Eicosapentaenoic) și acidul D.H.A. (Docosahexaenoic) implicați în sinteza prostaglandinelor care intră în numeroase procese biochimice.

Prostaglandinele sunt implicate atât în răspunsul imun cât și în funcționarea aparatului cardiovascular, ele fiind răspunzătoare de numeroase afecțiuni inflamatorii dureroase.

Deoarece acizii grași nesaturați din uleiul de pește cresc sinteza prostaglandinelor ei au și efecte antiinflamatoare, fiind recomandați în tratamentul afecțiunilor reumatismale. Astfel, după câteva luni de tratament cu ulei de pește, durerile matinale se ameloioreaza cert.

Acidul E.P.A. este important pentru prevenirea bolilor de inimă, scăzând nivelul trigliceridelor iar acidul D.H.A. este important pentru funcțiile cerebrale și ale sistemului nervos în general.

Principalele semne ale deficienței de acizi grași care pot afecta creierul sunt: sete excesiva, urinat frecvent, piele uscată, par uscat, rebel, umflături mici și tari pe brațe, coapse sau coate.

Printre proprietățile de bază ale uleiului de pește se numară urmatoarele:

- crește rezistența organismului în fața virusurilor și a germenilor patogeni, crește rezistența la infecții;
- este echilibrator al sistemului imunitar cu efrecte deosebite în afecțiuni autoimune (astm bronșic, artrită reumatoida, lupus, scleroză multiplă, psoriazis) și în orice altă dezordine imunitară;
- încetinește evoluția procesului de îmbătrânire prin efectul de distrugere al radicalilor liberi;
- uleiul de pește reduce vătămarea creierului, are acțiune antidepresivă și antimaniacală fiind și un bun stabilizator al dispoziției, ajută în deficitul de atenție, în probleme de învățare și comportament inclusiv  impulsivitate, anxietate, accese de furie și probleme cu somnul;
- acidul DHA contribuie la reglarea serotoninei (un neurotransmițător cunoscut pentru însușirea sa de a da buna dispoziție);
- oferă protecție împotriva emboliilor prin acizii grași Omega 3 pe care îi conține.  Este astfel prevenită formarea chiagurilor care înfundă arterele și pot provoca un infarct miocardic;
- reduce fibrinogenul, factor care determină formarea chiagurilor;
- reduce riscul de apariție a unui atac de apoplexie;
- reduce vâscozitatea sângelui, contribuind astfel la îmbunătățirea circulației sanguine și la creșterea aportului de oxigen al țesuturilor;
- este antiinflamator cu efecte deosebite în inflamații cronice cum ar fi afecțiuni reumatismale;
- se constată astfel ameliorări semnificative în anchilozările și durerile articulare;
- scade colesterolul și nivelul trigliceridelor;
- împiedică agregarea trombocitară scăzând riscul de ateroscleroza și hipertensiune arterială;
- are acțiune hipoglicemiantă;
- stimulează sinteza de colagen, protejând pielea, mărindu-i elasticitatea și oferindu-i un aspect tineresc;
- înlătură migrenele și durerile de cap întărind vederea;
- liniștește sistemul nervos. Somnul devine mai profund și mai odihnitor iar sress-ul este suportat mai usor;
- contracarează efectele fumului de țigară. La fumătorii care consumă ulei de pește, scade riscul de apariție de boli cronice pulmonare: bronșita, emfizem;
- oprește dezvoltarea celor mai frecvente tipuri de cancer: mamar, pancreatic, de prostată, colon și leucemii.

Prin toate aceste proprietăți, uleiul de pește optimizează starea de sănătate prevenind îmbolnăvirea.

Trebuie remarcat faptul că acizii grași nesaturați sunt foarte sensibili față de radicalii liberi și de aceea se recomandă în paralel cu administrarea uleiului de pește, consumul de preparate antioxidante.

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju

Comentarii

Cele mai citite articole: