Macerat și Infuzie de Nalbă - Althaea Officinalis


Nalba conține mucilagii, tanin, floranoizi, vitamine: A, B1, B2, C, pectine, amidon.

Proprietati:

- emolientă;
- ușor laxativ;
- expectorantă;
- antiinflamatoare - ajută aparatul respirator, renal și gastrointestinal datorită
subsțantelor mucilaginoase și produselor de hidroliză ale acestora.

Ajută în tuse, bronșite, laringite în primă fază (iritativa), în infecții renale, tulburări gastro intestinale, enterite, constipații, cistite.

Se face un macerat la rece dintr-o lingură de rădăcină de Nalbă mărunțită în 250ml apă rece. Se lasă 30 minute, apoi se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat alimentar pentru a nu produce iritații gastrice. Se bea fracționat în 3 - 4 reprize pe zi.

Extern, se folosește în laringite, traheite, spălături vaginale, afte, amigdalite, abcese dentare, furunculoza.


Se face infuzie din flori și frunze.

Se mai folosește contra hemoroizilor (clisma), în iritații ale pleoapelor și obrazului, pentru ten uscat (comprese locale).

În cosmetică este folosită pentru a liniști pielea iritată și pentru a o curața de impurități.

Infuzia este folosita și pentru tratarea și îngrijirea părului gras. Combate mătreața.

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju
 

Comentarii

Cele mai citite articole: