Adaptări Biologice
Ierbivorele (ce pasc – bizonii, iepurii, caii, oile, caprele, căprioarele,
girafele, etc) sunt înzestrate de natură pentru a avea o dietă formată exclusiv
din frunze/iarbă. Granivorele (în special păsările) prosperă datorită seminţelor
diverselor plante. Carnivorele (pisicile, leii, tigrii, lupii, etc.) se hrănesc
cu carne crudă, dar şi ele nu pot prospera cu o dietă bazată exclusiv pe carne.
Frugivorele (maimuţele) cresc hrănindu-se cu fructe, vegetale suculente asemănătoare
fructelor, rădăcini, muguri, nuci şi seminţe. Omnivorele (porcii mistreţi, urşii,
ratonii, etc) mănâncă orice, prosperă hrănindu-se cu aproape toate tipurile de
hrană crudă. Insectivorele (amfibienii, alte insecte, etc.) se hrănesc cu
insecte.
Aceste tipuri de hrană şi influenţele la care s-a adaptat din punct de
vedere biologic o specie, sunt cele considerate „naturale” caracterului lor, ca
derivînd din suma totală a moştenirii sale biologice din milioane de ani de
evoluţie. Adaptarea cumulativă în fiecare specie de a-lungul eonilor, determină
nevoile sale naturale de hrană. De exemplu: ursul koala din Australia este
adaptat să mănânce o varietate de frunze răşinoase; gâtul lung al girafei îi
permite să se hrănească cu frunzişul copacilor; ghiarele şi colţii leului îi
permit să ucidă şi să sfârşie prada; vederea excelentă a vulturului şi ghiarele
sale puternice îl fac un prădător de temut pentru vânatul de la sol.
Carnivorele s-au adaptat să mănânce alte animale. Non-carnivorele s-au adaptat
să mănânce hrană vegetală. Mai mult decât orice, adaptarea hranei determină trăsăturile
şi caracteristicile tuturor creaturilor
.
.
Oamenii nu sunt o excepţie
Este o premisă de bază în Igiena Naturală că oamenii, ca şi celelalte
creaturi, au toate condiţiile şi materialele necesare pentru a-şi menţine sănătatea.
Speciile din natură îşi restricţionează instinctiv hrana la o varietate limitată,
la care sunt adaptate în mod specific. Trebuie să tragem concluzia că şi
oamenii intenţionează să se hrănească doar cu acele alimente faţă de care sunt
adaptaţi din punct de vedere fiziologic, pentru a trăi o viaţă sănătoasă.
Oamenii ar trebui să fie studiaţi ca membrii ai întregii comunităţi biologice şi
să fie comparaţi din punct de vedere anatomic şi fiziologic cu alte specii,
pentru a ne lămuri asupra adevăratelor cerinţe alimentare. Când analizăm
caracterul anatomiei şi fiziologiei umane în legătură cu dieta noastră naturală,
trebuie să o facem în contextul natural, mai degrabă decât în mediul artificial
al vieţii moderne. Astfel, considerăm hrana noastră naturală ca fiind cea care
este în concordanţă cu înzestrările noastre fiziologice, mai degrabă decât cea pentru
care am dobândit un gust.
Determinarea hranei noastre
naturale nu este o chestiune de credinţă
Tradiţia şi popularitatea sunt modurile cele mai nefericite pentru a
determina o dietă adecvată. Schimbările recente în mediul nostru înconjurător
nu modifică adaptările noastre biologice, structura noastră internă, sau
nevoile noastre naturale, pentru a instaura o stare optimă de bine. De a-lungul
eonilor, adaptările biologice au fost iniţiate de stres şi de nevoia de a se
adapta. Ele se dezvoltă lent, necesitînd perioade extrem de lungi de timp
pentru a evolua. Mediul nostru puternic industrializat iniţiază mai mult adaptări
sau ajustări sociale, decât schimbări fizice sau anatomice. Trăind conform
adaptărilor noastre naturale, putem de fapt să facem faţă stresului vieţii
moderne, mult mai bine decât dacă nu respectăm nevoile noastre biologice. Atunci
când determinaţi care alimente sunt mai bune, singura autoritate pe care ar
trebui să vă bazaţi este corpul. Anatomia şi fiziologia sunt cele care
„decretează” că hrana este acceptabilă sau nu. Determinarea dietei noastre
naturale nu este o chestiune de credinţă: bazele dietei sunt date ştiinţifice
referitoare la caracteristicile ei biologice, biochimice, anatomice şi
fiziologice.
Sănătate versus profit: un
conflict major de interese
Continuu suntem lăsaţi să credem că boala are o cauză misterioasă, sau se
află dincolo de controlul nostru, din punct de vedere genetic. Cei mai mulţi
oameni sunt dornici de scuzele care evită datele ştiinţifice referitoare la
dietă şi la cauza bolilor, acestea permiţându-le să mănânce inconştienţi după
cum le convine, ceea ce este extrem de periculos pentru sănătate.
În Statele Unite, industia ce produce hrană tip junk food, finanţează şi
favorizează cele mai multe crecetări asupra hranei din marile instituţii şi
universităţi. În ultimi zeci de ani, cei mai mari sposori de la Harvard pentru
cercetările legate de nutriţie au fost din industriile cărnii, zahărului şi
produselor lactate: Institulul American pentru Carne, Coca Cola, Asociaţia
Producătorilor de Trestie de Zahăr din Florida, Frito-Lay, Hershey Foods,
McDonald’s, Consiliul Naţional al Produselor Lactate, Consiliul Naţional al Cărnii,
Oscar Mayer, General Mills, General Foods, Pillsbury, Fundaţia pentru Studiul
Zahărului, Asociaţia Naţională a Producătorilor de Dulciuri, Fundaţia Tuna.
Societatea Americană a Nutriţiei Clinice care publică Jurnalul American al
Nutriţiei Clinice este sponsorizată de Coca Cola, NutraSweet, Nabisco, Borden şi
nenumărate companii farmaceutice.
Hei! Avem aici un conflict de interese? Giganţii industriei alimentează şi
controlează recomandările privind hrana în Statele Unite. Ei au folosit zeci de
ani false dogme referitoare la nutriţie, pentru a-şi promova produsele (pentru
detalii vedeţi „Adevărul despre proteine”). Şcolile şi reclamele ne învaţă că
produsele lactate şi carnea sunt esenţiale pentru starea de bine. Acesta este
rezultatul bilioanelor de dolari cheltuiţi pentru influenţarea opiniei publice,
a planului public de învăţământ. Marile industrii sunt conduse de aspectele
financiare, nu de ştiinţă. Lobiul lor puternic exercită o imensă putere
economică. Membrii aleşi sau numiţi ai guvernului, influenţaţi de contribuţii
politice, dau recomandări nutriţionale ce sunt în dezacord cu cercetările ştiinţifice
privind nutriţia.
Deşi ultima piramidă a hranei, elaborată de USDA, nu mai pune accentul pe
carne, pui şi alimentele bogate în grăsimi, publicarea ei a fost amânată timp
de 5 ani, timp în care au fost negociate poziţii mai puternice pentru aceste
produse.
Etichetarea eronată şi înşelătoare a hranei şi menţinerea DZR-urilor la
nivel scăzut
Într-un recent sondaj de opinie la nivel naţional, doar 6% din cei
intervievaţi mâncaseră în ziua anterioară cel puţin 3 porţii de hrană vegetală şi
2 porţii de fructe. Chiar dacă publicul urmase recomandările USDA din noua
piramidă a hranei, dieta lor era încă inadecvată în ceea ce priveşte nevoia de
produse proaspete pentru protecţia faţă de antioxidanţi. Noile îndrumări sunt încă
prea ridicate în proteine şi grăsimi şi prea joase în nutrienţi bazaţi pe
plante şi fibre. Dietele bazate pe plante sunt încărcate de fitochimicale, vitamine,
minerale şi fibre. De exemplu, într-o dietă centrată pe produse proaspete, se
vor consuma zilnic 1500 mg de vitamina C şi bioflavonoide adiţionale. Doza
Zilnică Recomandată (DZR) pentru vitamina C este de 60 mg, ridicol de joasă, la
fel ca şi majoritatea nutrienţilor pe bază de plante.
DZR-urile sunt menţinute jos, astfel încât alimentele procesate să nu apară
ca find deficiente, aşa cum sunt de fapt. Majoritatea informaţiilor nutriţionale
comerciale şi a etichetelor de pe alimente sunt de asemenea eronate şi de
a-dreptul înşelătoare. Producătorii de hrană procesată şi de fast food folosesc
greutatea şi mărimea unei porţii pentru a calcula informaţia, prezentînd
minciuni cumpărătorilor.
De exemplu, are laptele integral 4% grăsime? Calculaţi: laptele conţine 4gr
grăsime la 100 gr lapte. Dar fiecare 100 gr conţine 70 calorii. Laptele are 9
calorii pe fiecare gram de grăsime, astfel laptele integral conţine 50% din
calorii din grăsime (4*9/70). Chiar şi produsele lactate slabe în grăsimi au
multe grăsimi. Manipulînd „datele despre nutriţie” în ceea ce priveşte greutatea,
se acoperă gradul de conţinut în grăsimi. Industria alimentelor din carne şi
fast food joacă acelaşi joc. În burgerul fără 91% grăsime de la Mc’Donalds, 45%
din calorii provin din grăsime.
În ciuda acestei dezinformări, acum ajung la public adevăruri directe
despre nutriţie, deoarece mai mulţi oameni caută răspunsuri referitoare la
bolile lor. Faptul rămâne: dacă hrana animală este centrul dietei
voastre este imposibil să trăiţi în concordanţă cu copleşitoarele dovezi ştiinţifice
referitoare la adevarata sănătate umană.
Companiile reîntăresc erorile de alimentaţie pe care oamenii preferă să le
facă şi conving publicul că nu contează ce mănâncă. Orice „hrană” procesată,
denaturată, fragmentată, chimizată, va asigura necesităţile corpului, atâta
timp cât înghiţim vitamine, minerale, antiacizi, remedii pentru dureri de cap şi
alergii şi alte pastile (vezi: Junk Food deghizată ca hrană sănătoasă şi Nu
avem nevoie de suplimente). Mesajul transmis publicului este: este bine să
continuaţi dieta prezentă, atâta timp cât luaţi suplimente şi produse
farmaceutice.
Această minciună este atractivă, deoarece este ceea ce oamenii doresc să
creadă. Totuşi, mai degrabă decât deficienţe de nutriţie, marea majoritate a
bolilor din Statele Unite sunt rezultatul excesului de hrană biologic
nepotrivită. Americanii au deficienţe în anumiţi nutrienţi, dar nu datorită
lipsei de hrană naturală integrală. Deficienţele sunt cauzate de antagonişti
nutriţionali şi de consumul unei hrane devitalizate, supra procesate, noi
nefiind proiectaţi pentru acest tip de hrană. Antagoniştii nutriţionali fură
din rezervele vitale de nutrienţi din corp şi contribuie la boli.
Nutriţia Ştiinţifică versus
Nutriţia Comercială
Prima întrebare care se pune pentru crearea unei abordări mai degrabă
ştiinţifică decât economică, faţă de nutriţia umană, este: care este natura
biologică a organismului uman? Care este hrana noastră naturală? Suntem cu adevărat
carnivori, care îşi asigură nutrienţii necesari nu numai din carne crudă ci şi
din sânge, oase, cartilagii, măruntaie provenite din vânat proaspăt? Suntem cu
adevărat ierbivori, care se hrănesc cu verdeţuri, ierburi, grâne neprelucrate,
rădăcinoase, etc, aşa cum fac caii, vacile şi oile? Suntem granivori precum păsările,
care se hrănesc în principal cu seminţe de ierburi şi grâne? Suntem în mod
natural omnivori, care se hrănesc sănătos indiferent de hrana consumată? Suntem
frugivori, care se pot hrăni cu banane, struguri, mere, portocale, pepeni la
fiecare masă?
Sistemul digestiv şi fiziologia determină dieta noastră optimă. Înţelegînd
procesul fiziologic care acompaniază digestia şi absorbţia hranei, se pot
determina obiceiurile alimentare potrivite. Principalele procese fizice ale
digestiei sunt la baza aceleaşi pentru toate fiinţele umane, indiferent de rasă,
cultură şi localizare geografică. Aceste procese ar trebui studiate în relaţie
cu sănătatea umană, pentru a dezvolta o ştiinţă precisă a nevoilor noastre adevărate
referitoare la nutriţie.
Există o abundenţă de informaţii referitoare la fiziologia digestiei şi
absorbţiei hranei. Din păcate, oricât de modernă ar fi ştiinţa nutriţiei,
aceasta a depins adesea de experimentele pe şoareci şi pe deficienţe induse
artificial în încercările eronate de a determina nevoile de hrană umane. O
abordare mai înţeleaptă de a determina cu adevărat natura dietei noaste este de
a studia anatomia şi fiziologia umană. Astfel, se pot deduce caracteristicile
hranei noastre potrivite, ce sunt în concordanţă cu natura inerentă şi alcătuirea
anatomică a oamenilor. Această abordare nu depinde de experimente născocite
aplicate pe animale şi nici nu este părtinită de interesele comerciale ale
producătorilor de alimente (ce includ producătorii de carne, produse lactate,
cereale şi junk food- ce dictează de zeci de ani dieta noastră). Motivul
acestei investigaţii nu este profitul ci sănătatea. Capacităţile fiziologice
umane şi predispoziţiile noastre biologice sunt baza corectă în determinarea
adevăratelor cerinţe ale dietei noastre.
Gătit versus hrană crudă:
care este diferenţa?
Nutriţioniştii de astăzi sunt subordonaţi conceptelor celor „patru grupe
alimentare de bază” şi a piramidei alimentare, aşa cum au fost perpetuate de
marea industrie din această ţară. Conform acestor nutriţionişti, oamenii nu au
o dietă fixă, ca a altor animale. Mai degrabă, suntem creaturi omnivore care se
hrănesc cu numeroase mâncăruri gătite la aproape fiecare masă, pentru a ne
satisface cerinţele noastre nutriţionale. Toate cele 80 de milioane de specii
de pe acest Pământ se hrănesc cu alimente negătite. Doar oamenii le gătesc. Gătirea
implică focul. Focul arde şi distruge ţesuturile vii, inclusiv nutrienţii,
transformîndu-i în substanţe toxice (pentru mai multe detalii citiţi Produsele
proaspete magice). Nu este o coincidenţă
că atacul de cord şi cerebral, cancerul, diabetul şi bolile cronice omoară
oamenii cam la jumătatea potenţialului duratei lor de viaţă. În medie, speciile
din natură trăiesc de şapte ori peste vârsta lor matură. Oamenii se maturizează
la sfârşitul adolescenţei, până la 21 de ani. Făcînd calculele, durata de viaţă
medie pentru oamenii cu o sănătate robustă ar fi de peste 100-140 de ani, dacă
am trăi în fiecare zi conform legilor esenţiale de sănătate. Stilul de viaţă letargic
şi caloriile „goale”, mult prea toxice ale hranei faţă de care nu suntem adaptaţi
din punct de vedere biologic, ne ucid la jumătatea vieţii.
Suntem în mod natural mâncători
de carne sau vegetarieni?
Anumiţi „nutriţionişti” afirmă că avem trăsături clare de carnivori, iar
unii chiar au numit “colţi”
dinţii noştri incisivi, pentru a-şi susţine poziţia lor eronată, că suntem în
mod natural consumatori de carne! Dacă priviţi diversele specii din regnul
animal, fiecare are dinţii ideali pentru a mastica un anume tip de hrană.
Ierbivorele (precum vacile), au 24 molari, 8 incisivi zimţaţi pe maxilarul
inferior, şi un cer al gurii aspru. Maxilarul se mişcă vertical, lateral, în faţă
şi spate, permiţînd ierbivorelor să rupă şi să mărunţească iarba aspră.
Omnivorele, precum porcii mistreţi, pot avea canini ca nişte colţii, care
le permit să sape după rădăcini.
(Există unele animale înzestrate cu copite
care mănâncă uneori carne şi hoituri. Porcul mistreţ este un exemplu. Au fost
dovedite unele cazuri (bazate pe dovezi clare) că a mâncat chiar şi copii mici.
Dar dinţii lor molari, spre deosebire de cei ai copitatelor tipice, sunt
tuberculari sau cu protuberanţe, nu sunt plaţi şi în rest sunt difeiţi.
„Printre formele aberante dispărute,
Hippohyus prezintă un caracter aproape rumegător al suprafeţei de rumegare, în
timp ce Choeropotamus manifestă în întreaga sa dentiţie o asemănare apropiată
de carnivorele plantigrade. Nu se ştie nimic despre incisivi lui Choeropotamus;
restul dentiţiei seamnă cu Peccari; dar premolarii sunt mai simpli şi canini
(prin forma, mărimea şi direcţia lor), împreună cu maxilarul inferior (prin
unghiul său spre înapoi), manifestă de asemenea o apropiere de tipul Ferine.
Proprietăţile carnivore ocazionale ale porcului obişnuit sunt bine cunoscute şi
corespund într-o mică măsură cu asemănările pe care acest animal le prezintă la
acelaşi tip?
Pe de altă parte „caracteristica esenţială
a dentiţiei urşilor este dezvoltarea adevăraţilor molari, în numărul obişnuit
pentru animalele placentare şi manifestările lor generale în ambele maxilare -o
suprafaţă tuberculară de masticaţie”
Cu alte cuvinte, porcii şi alte animale
asemănătoare, în unele privinţe, provin în structura lor de la animalele cu
copite către cele carnivore; în timp ce urşii sunt trecerea de la carnivore către
animalele cu copite; rezultatul fiind acelaşi - privind la scară mare, ele au
devenit omnivore. Dar excepţiile, care până acum nu s-au supus legilor
corelarii, ne furnizează ilustrări ale modului în care detaliile acestei legi
sunt aplicate, în cazuri contrastante din tipuri diferite.
Frugivorele, precum cimpanzeii, au 32 de dinţi: 16 pe fiecare maxilar,
inclusiv 4 incisivi, 2 cuspizi (canini), 4 bicuspizi (premolari) şi 6 molari.
Dinţii cuspizi sunt adaptaţi pentru a sparge nuci iar articulaţia uniformă a
dinţilor permite frugivorelor să zdrobească şi să mestece fructe.
Carnivorele (de exemplu felinele), au canini bine dezvoltaţi, lungi, ascuţiţi,
cilindrici şi separaţi de ceilalţi dinţi. Colţii şi canini ascuţiţi care
penetrează şi omoară, care sfârşie carnea, sunt o trăsătura a tuturor
carnivorelor adevărate (cu excepţia unor păsări). Maxilarele puternice ale
carnivorelor se mişcă numai vertical şi sunt ideale pentru sfârşierea cărnii,
care este înghiţită aproape nemestecată şi apoi este digerată de sucuri
gastrice extreme de acide.
Dinţii umani nu sunt creaţi pentru a sfârşia carnea, precum ai leilor,
lupilor sau câinilor, ci mai degrabă se apropie de acele animale care se hrănesc
cu fructe. Dinţii umani corespund aproape identic cu cei ai cimpanzeilor şi a
altor frugivore. La om, absenţa completă a spaţiilor între dinţi caracterizează
arhetipul nostru frugivor. „Canini” omului sunt scurţi, solizi şi uşor
triunghiulari. Sunt mai puţin pronunţaţi şi dezvoltaţi decât cei ai
urangutanilor, care rareori omoară şi mănâncă carne crudă în mediul lor
natural. Canini umani nu seamană în nici un fel cu canini lungi, rotunzi şi
ascuţiţi ai carnivorelor adevărate. Dinţii omului nu sunt curbaţi şi ascuţiţi
ca ai lupilor sau tigrilor, şi nici largi şi plaţi ca ai speciilor care mănâncă
iarba şi grăunţe. De fapt, dinţii omului sunt ca cei ai maimuţelor care se hrănesc
cu fructe şi gura este potrivită pentru fructe şi legume suculente. Ar fi
extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil pentru oameni, să mănâce carne crudă
fără ajutorul cuţitului şi furculiţei. A denumi dinţi incisivi „colţi” sau
chiar a-i asemui cu canini este o exagerare.
Anatomie comparată
Carnivorele sunt dotate din naştere cu echipamentul anatomic inerent pentru
detectarea, capturarea, uciderea şi sfârşierea prăzii. Câinii au maxilare
puternice care crează răni adânci prăzii lor.
Oamenii nu au ghiare ascuţite pentru a rupe; nici colţi ascuţiţi pentru a
sfârşia; nici ochii noştri şi nici simţul olfactiv nu este bine dezvoltat
pentru vânătoare. Nici corpul uman nu este creat pentru a alerga suficient de
repede pentru a prinde prada. Oamenii nu pot apuca animalele în gura lor,
precum fac câinii, coioţii, lupii, şacalii, lei, tigrii sau pisicile. Noi creăm
răni cu mâinile noastre prin forţa lor brută.
Totuşi, oamenii au membre şi degete minunate (inclusiv degetul mare opozabil)
pentru a urca, a se întinde şi a apuca. Capacitatea noastră naturală de a aduna
este foarte similară cu cea a cimpanzeilor. Animalele fructivore din ordinul
primatelor au de asemenea încheieturi mobile la umeri, coate şi mână, care
permit mişcarea liberă în toate direcţiile. Frugivorele au mâini sensibile,
care se pliază uşor, cu degetul mare opozabil, cu unghiile plate, toate acestea
fiind perfecte pentru a culege şi a aduna fructe.
Referitor la membrele altor specii, ierbivorele posedă copite care le
permit să meargă uşor pe pajiştile cu iarbă, iar carnivorele posedă ghiare ascuţite
care le permit să-şi atace violent prada. Animalele care trăiesc în copaci şi
cele care culeg fructe au de asemenea o vedere binocular stereoscopică, care
face vederea suficient de precisă pentru a stabili poziţia obiectelor.
O altă comparaţie anatomică între specii se referă la structura pielii.
Toate animale vegetariene au glande sudoripale din abundenţă. La carnivore
acestea sunt atrofiate şi inactive. Ele nu transpiră abundent pentru a preveni
o pierdere masivă de fluide, care ar determina o precipitare concentrată de deşeuri
de nitrogeni (datorită consumului de carne crudă). Asta explică de ce cei ce
consumă carne suferă când vremea este caldă, în timp ce vegetarienii rămân
relativ confortabili.
Fiziologia comparată a
digestiei
Lungimea canalelor alimentare diferă foarte mult în funcţie de specie şi de
hrana lor naturală.
Lungimea intestinului unui carnivor este de 3-6 ori lungimea corpului. Carnivorele
au nevoie de un intestin scurt, fără striaţii, ce acţionează rapid, deoarece
carnea crudă devine rapid destul de toxică şi nu poate fi reţinută mult timp în
intestin, fără ca să se petrecă putrefacţia otrăvitoare.
Intestinul ierbivorelor este plin de încreţituri pentru a crea o suprafaţă
mai mare şi are de 30 de ori lungimea corpului. Iarba şi plantele sunt brute şi
pline de fibre, necesitînd o digestie mai lungă pentru descompunerea celulozei.
În general, lungimea intestinului omnivorelor este de 6 ori lungimea
trunchiului.
Intestinul frugivorelor, inclusiv al oamenilor, este încreţit şi are de 12
ori lungimea corpului. La un adult, lungimea canalului alimentar are aproape 30
de picioare. Tractul digestiv uman este de aproape 4 ori mai lung decât cel al
carnivorelor.
Intestinul carnivorelor este scurt şi fără striaţii pentru a descompune
rapid hrana şi a o scoate rapid din sistem, înainte ca carnea să putrezească.
Intestinul omului este încreţit, pentru scopul de a reţine hrana cât mai mult
timp posibil, până când toţi nutrienţii au fost extraşi, ceea ce este condiţia
cea mai proastă pentru digerarea şi procesarea alimentelor din carne.
Intestinul lung al omului nu poate procesa rapid hrana săracă în fibre (incluzînd
carnea şi produsele lactate). În consecinţă, hrana animală reduce capacitatea
musculaturii intestinului de a efectua mişcări rapide de contracţie şi
relaxare, astfel încât apare aproape inevitabil putrefacţia (ce se manifestă
prin flatulenţă şi scaune urât mirositoare). Toate acestea duc la eliberarea
unor produşi toxici. La oameni se poate instala constipaţia în urma unei diete
axate pe carne. Cancerul de colon este de asemnea obişnuit, ambele fiind rare
sau inexistente când hrana este bogată în fibre şi axată pe fructe şi
legume.
Sursa: Autor: Art
Baker - HealthCreation.net
Comentarii
Trimiteți un comentariu