Cure cu Sucuri de Legume și Fructe




Dietele bazate pe crudități bogate în sucuri de fructe și legume, detoxifică organismul și ajută la tratamentul multor boli degenerative (boli de inimă, artrită).

Ele intensifică capacitatea naturală de vindecare a corpului întărind sistemul imunitar și combătând deteriorările produse de radicalii liberi ce pot avea drept consecință instalarea cancerului sau a altor boli.

Fructele și legumele conțin o varietate complexă de antioxidanți care interacționeaza și se potențează unul pe altul iar consumul de alimente bogate în antioxidanți intensifică protecția organismului. Ele sunt bogate în substanțe care împiedică depunerea coesterinei în pereții arterelor prevenind astfel apariția aterosclerozei.

Fructele și legumele reprezintă izvorul principal de vitamina C, vitamină care joacă un rol decisiv în menținerea stării de săntate. Toate celelalte produse folosite în alimentație îi procură organismului numai 10% din nevoile de vitamina C iar restul de 90%, sunt aduse de legume și fructe.

Organismul uman nu își poate sintetiza propria vitamina C și tocmai de aceeea trebuie să și-o procure din alimente sau din alte surse (comprimate, prafuri, drajeuri de vitamina C).

Evidențiez în continuare câteva din proprietățile esențiale ale vitaminei C, proprietăți care subliniază importanța ei pentru menținerea sănătății:

- în primul rând are un puternic efect antioxidant participând la distrugerea radicalilor liberi;
- ajută la funcționare normală a sistemului imunitar inhibând creșterea tumorilor și asigurând rezistența organismului împotriva infecțiilor;
- are rol de echilibrare a sistemului imunitar prevenind apariția astmului și a alergiilor și stimulând producția de interferon, factor cu proprietăți antiinfecțioase remarcabile;
- intervenind în formarea colagenului, are o importanță hotărâtoare în dezvoltarea sistemului osos și a ligamentelor. De fapt, colagenul participă la refacerea structurilor lezate intervenind în stările inflamatorii și în vindecarea rănilor. Este influențată astfel consolidarea rezistenței oaselor și a dentiției;
- are proprietatea de a crește fluiditatea lichidului articular ușurând mișcările și îmbunătățind mobilitatea;
- previne uzura celulară încetinind procesul de îmbătrânire;
- are rol de echilibrare a organismului fiind necesară în metabolismul calciului și al altor minerale;
- ajută absorbția fierului la nivelul intestinului;
- are acțiune de activare a acidului folic;
- participă la sinteza hormonilor glandelor suprarenale;
- detoxifică ficatul;
- este un excelent tonic al capilarelor.

În afară de vitamine și săruri minerale, fructele mai conțin și zaharuri naturale care se asimilată mai ușor și mai complet decât zahărul industrial.

Deasemeni, fructele și legumele conțin substanțe alcaline, substanțe importante pentru sănătatea organismului.

Se cunoaște faptul că principalele produse alimentare - carnea, ouale, brânzeturile, pâinea, făinoasele, conțin substanțe acide determinând un surplus de acizi în organism. În procesul metabolismului se formează și alți acizi. Surplusul de acizi acționează negativ asupra multor procese fiziologice din organism iar legumele și fructele prin sărurile alcaline pe care le conțin, restabilesc echilibrul în procesele metabolice.

Fiind foarte variate ca gust, aromă și culoare, ele înlătură monotonia felurilor de mâncare și creează o atmosferă plăcută la masă.

O cantitate de 300-500g de fructe și 400-500g de legume pe zi, ajută la menținerea sănătății și la îngrijirea ei. Desigur contează și alegerea fructelor și legumelor în funcție de vârsta și de starea de sănătate.

Mâncarea necorespunzatoare, excesul de medicamente (antibiotice, anticoncepționale, sedative), poluarea atmosferică, determina o creștere a cantității de toxine în corp, sensibilizarea organismului și apariția bolilor.

Pentru detoxificare se pot face cure de cel puțin câteva zile în care se mănâncă numai fructe și legume proaspete sau sucuri de fructe și de legume proaspete. Sucurile trebuiesc consumate imediat după ce au fost preparate. Dacă se țin în frigider își pierd valoarea nutrițională.

Ele furnizează hrană optima organismului, cantitatea de energie consumată pentru digestie fiind minimă. În acest sens corpul poate folosi mai multă energie pentru întărirea sistemului imunitar.

Totuși, înainte de începerea unei cure este bine să fie consultat medicul pentru că există și situații în care unele cure pot crea probleme, cum ar fi in cazul diabetului sau hipoglicemiei.

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju

Comentarii

Cele mai citite articole: