Cura cu Coacăze Negre


Coacăzele negre se numară printre fructele cele mai bogate în vitamina C-60 - 192mg la 100g fructe. În plus ele mențin vitamina C în stare stabilă (datorită antocianilor) și în formă activă biologic, deoarece nu conțin enzima ascorbicozidază care inactivează această vitamină. Astfel, vitamina C se păstrează în produsele obținute din coacăze: suc, sirop sau vin. Coacăzele mai conțin vitamine A, B, P, PP și mineralele: potasiu, calciu, fosfor, brom, fier, zinc și mai ales mangan și magneziu.

Fiind un tonic general și un vitaminizant, coacăzele negre au și un puternic efect antioxidant, participând la distrugerea radicalilor liberi, asigurând rezistența organismului la infecții și ajutând la funcționarea normală a sistemului imunitar. În plus, coacăzele negre intervin în formarea colagenului, ajutând la dezvoltarea sistemului osos și al ligamentelor. Coacăzele negre participă la sinteza hormonilor glandelor suprarenale, previn uzura celulară, încetinesc procesul de îmbătrânire și tonifică capilarele.

Coacăzele negre îmbunătățesc activitatea creierului, în special în cea ce privește memoria pe termen scurt, problemele de coordonare și echilibru sau problemele cognitive datorate îmbătrânirii. O jumătate de cană de coacăze negre pe zi ajută la reîntinerirea creierului. Fiind bogate în mangan, coacăzele negre reglează activitatea hormonală, participă la formarea sângelui și stimulează activitatea sistemului nervos central. Antocianii din coacăzele negre sporesc acuitatea vizuală.

Producând o diureză crescută și o eliminare masivă de acid uric, coacăzele negre sunt recomandate în afecțiuni renale și în special în litiaze renale precum și pentru detoxifierea organismului. Coacăzele negre au acțiune antiinflamatoare, stimulează secreția sucului gastric și reduc procesele de putrefacție.

Ajută în surmenaj, demineralizare, oboseală, astenie, stress, anemie, creșterea acuității vizuale, insuficiență cardiacă și respiratorie, inflamații digestive și urinare, gastrite, ulcer gastro duodenal, afecțiuni hepatobiliare, constipație, colite, nefrite, pielonefrite, ateroscleroza, reumatism cronic, artritism, gută, afecțiuni febrile, tuse, hidropizie, scorbut, circulație periferică slabă, convalescență. Fructele de coacăz negru sunt utile atât în alimentația copiiilor cât și a vârstnicilor prevenind accidentele vasculare și încetinind procesul de îmbătrânire. Deoarece au conținut redus de zaharuri, ele pot fi consumate de către diabetici.

Coacăzele negre pot fi consumate ca atare (500g zilnic) sau sub forma de suc (100 - 500g/zi), de două sau de trei ori pe zi, dintre care o dată dimineața pe nemâncate, timp de două-trei săptămâni. Se pot face cure de trei zile pe săptămână în care se consumă numai coacăze negre. Sucul și chiar gemul de coacăze negre sunt recomandate în arterită, arterioscleroză, dezordini imunitare. Se poate face infuzie din fructe uscate, una-două lingurițe la o cană cu apă, două-trei căni pe zi. Se poate face decoct din o linguriță de fructe uscate la o cană cu apă sau macerat la rece din aceiași cantitate, timp de 8 ore, din care se beau două căni pe zi.

Prof. Univ. Angela Elena Beju



Comentarii

Cele mai citite articole: