Cura cu Praz


Prazul este cunoscut înca din antichitate fiind foarte apreciat chiar și în papirusurile egiptene. Acțiunea emolientă, expectorantă și cea pectorală erau bine cunoscute.
 
Conține sodiu, potasiu, calciu, mangan, sulf, siliciu, fosfor, fier și vitaminele A, B1, B2, C precum și mucilagii și celuloză.

Proprietăți

- tonic al sistemului nervos;
- diuretic cu eliminare masivă a ionilor de sodiu precum și de acid uric și de urați;
- ușor digerabil;
- laxativ;
- calmant al stărilor iritative ale tractului digestiv;
- combate limbricii si oxiurii;
- emoilent;
- expectorant;
- adjuvant în ateroscleroză;
- antiseptic;



Datorită tuturor acestor proprietăți este recomandat în dispepsii, anemie, reumatism, artrită, gută, afecțiuni hepatice, afecțiuni ale căilor urinare, insuficiență renală, azotemie, litiază renală,  cistită, constipație, obezitate, ateroscleroză, hidropizie, retenție urinară, uremie, albuminurie, dureri cardiace, faringită, traheită, tuse, helmintiaza, sterilitate.

Se face un decoct concentrat din plantă tocată mărunt și apă în cantități egale. Se fierbe 20-30 minute și apoi se lasă să se racească.Se strecoară și se consumă trei căni pe zi.

Pentru afecțiunile pectorale se recomandă un sirop din decoct foarte concentrat amestecat cu o cantitate egală de miere. Se consumă 4-5 lingurițe pe zi.

Extern este recomandat în abcese, furuncule, ulcerații supurate, umflături gutoase. În aceste cazuri se pun cataplasme cu frunze fierte.

Pentru emisia urinii în caz de retenție cataplasmele se pun pe abdomen, calde.

Contra bătăturilor se recomandă aplicații locale cu un macerat de frunze de praz timp de o zi în oțet. Maceratul se aplică pe bătătură și se ține 6-8 ore. Tratamentul dureaza 6-7 zile.

În cosmetică se folosește pentru decongestionarea tenului și pentru combaterea acneei. Se face o mască cu  frunze fierte în apă timp de 30 de minute. Se face o pastă și se aplică pe față.

Pentru atenuarea petelor de roșeața (cuperoza) și a erupțiilor feței se recomandă suc de praz amestecat în părți egale cu zer sau lapte. Se fac tamponări locale sau se unge fața.



Referitor la păr, prazul este pentru părul brun cea ce este mușețelul pentru părul blond, respectiv îi dă reflexe foarte frumoase. Se face un decoct din frunze și tulpină, tocate mărunt. Se fierb 25-30 minute și apoi se strecoară. Cu soluția obținută se clătește părul după spălat.

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju 

Comentarii

Cele mai citite articole: