Oțeturi Terapeutice


Oțeturile terapeutice se obțin prin macerarea unor plante în oțet de fructe - obținut prin fermentație naturală.

În acest scop se folosesc 100 – 500 g plante mărunțite la un litru de oțet. Macerarea este variabilă, ea poate dura în general 7 – 8 zile, după care conținutul se filtrează prin presare și se depozitează în locuri răcoroase și întunecoase.


Oțet de Trandafiri
Petale de trandafiri, oțet de mere.
Se taie petalele fideluță și se pun într-o sticlă de mărime potrivită completând cu oțet cât cuprinde. Petalele nu se presează. Sticlă se lasă la macerat timp de 14 zile lângă o sursă de căldură, apoi se filtrează, se pune în sticlă de culoare închisă și se păstrează la rece.

Cu acest oțet se pot face frecții ale pieli, foarte eficiente în scăderea febrei - în cazuri de răceli foarte puternice.


Oțet cu foițe de ceapă
Foile de ceapă se țin în oțet de fructe câteva ore, după care se aplică pe negi și se lasă astfel câteva zile. Se repetă de mai multe ori la rând, până la dispariția negilor.

Oțet cu coajă de lămâie.
Cojile de la două lămâi bine spălate se introduc într-o sticlă de mărime potrivită, completând cu oțet de mere. Se lasă la macerat timp de 8 zile. Cu oțetul obținut se aplică bandaje pe negi până la dispariția lor.

Oțet de Salvie 
Se folosesc flori de salvie și oțet de mere. Se procedează la fel ca la oțetul de trandafiri.

Se tratează afecțiuni respiratorii - gargară cu două lingurițe de oțet la o ceașcă cu ceai sau apă - sau se utilizează sub formă de frecții în caz de paralizie, transpirații nocturne, tremurături ale extremităților corpului.

Oțet de mere cu sare
200g bulgări de sare, un litru de oțet de mere.

Bulgării de sare se așează pe o sursă puternică de căldură până ce se încălzesc la 55 –  60 grade C. Se pun apoi într-un vas de porțelan, se toarnă oțetul și se lasă la macerat timp de 10 ore. Compusul obținut se toarnă în sticle și se păstrează la loc întunecos și răcoros.


Cu acest oțet se fac frecții ale pielii în cazul dureriler de cap foarte persistente cât și în durerile reumatice.

Articol scris de Prof. Univ Angela Elena Beju

Comentarii

Cele mai citite articole: