Rucsacul cu Supraviețuire (1)


În locul arhicunoscutei truse obligatorii de prim ajutor și a unor obiecte alese mai mult sau mai puțin la întâmplare și puse într-un bagaj sau în portbagajul autoturismului, recomand „Rucsacul cu Supraviețuire”, o serie de obiecte absolut necesare pe care este bine să alegem să le avem cu noi oricând și în orice condiții călătorim.

„Rucsacul cu Supraviețuire” este doar componenta materială necesară obligatorie traversării cu bine a unor situații extreme. O pregătire fizică bună, un moral ridicat și câteva cunoștințe de bază vor face diferența și ne vor ajuta să revenim cu bine și teferi acasă. Pentru aceasta este necesar să cunoaștem unele tehnici și procedee, să evaluăm corect și să aplicăm ceea ce știm, în mod specific fiecărei situații în parte. 

Atunci când ieșim din orașe, din localități, suntem practic în sălbăticie deși nu realizăm acest lucru decât dacă am făcut o pregătire specifică în acest sens. Deîndată ce nu mai avem semnal pe telefonul mobil suntem practic izolați. În condiții firești acest lucru nu ne sperie ci ne creaază chiar un sentiment plăcut. Putem spune ulterior oricui a încercat să ne apeleze că am făcut o excursie într-un loc plăcut dar că în acea zonă nu este semnal. Nu ne îngrijorăm în astfel de situații pentru că știm că la doar două-trei ore de mers lejer se află o localitate sau o șosea, un drum care ne readuce la „civilizație”. Deși pronunțăm acest cuvânt, nu suntem conștieți că a fi la doi pași de „civilizație” înseamnă sălbăticie dar, în condiții firești, totul este plăcut și ne bucurăm de „ieșire”. Nici acest cuvânt - „ieșire” - nu are darul de a ne aminti că suntem într-un loc diferit sub toate aspectele de cel în care, totul este sub control sau, cel puțin, așa credem noi. Este uimitor cât de neatenți suntem la înțelesul real al cuvintelor pe care le spunem. Firesc ar fi să le rostim, adică să le înțelegem rostul (sensul real).

Majoritatea orășenilor „ies” în Natură ca și cum ar ieși la mall. Am văzut oameni pe munte în haine de oraș, în pantofi de oraș, am văzut femei cu pantofi cu toc sau în cizme, bărbați în pantofi de sport și fără vreunul dintre acele obiecte absolut obligatorii în drumețiile montane. În cazul unui banal accident, acest tip de „turiști” (în unele zone li se spune „paltonari” pentru că vin iarna la munte îmbrăcați cu haine de oraș) cu greu ar putea supraviețui unei nopți petrecute în pădure. Nici nu mă gândesc ce ar putea însemna să rămână mai multe zile și nopți în sălbăticie până când cineva își va da seama că lipsesc inexplicabil de acasă și de la servici și să înceapă să-i caute. Am văzut toți experiența medicilor prăbușiți cu avionul în Apuseni. Salvarea a fost dificilă și asta a costat două vieți. Dar nu doar din pricina întârzierilor nejustificate au murit doi oameni și ceilalți au fost răniți ci și din pricina lipsei echipamentului adecvat care ar fi trebuit să existe în avion. Cel mai puțin rănit a fost medicul care a fost îmbrăcat în costumul de motociclist. Asta i-a salvat practic viața. Costumele respective au o serie de protecții foarte utile atunci când motocicliștii pierd controlul și se rostogolesc pe șosele cu motocicletele.

Pregătirea Specifică, Îmbrăcămintea, Hrana și Apa, Comunicațiile și Semnalizare, Obiectele Obligatorii.

A. Pregătirea Specifică  

Tuturor tinerilor și nu numai, le este utilă o perioadă de minimum șase luni de pregătire fizică și psihică  specifice, de studiere și aplicare a tehnicilor de supraviețuire în sălbăticie și în condiții extreme.  Acest curs le va fi util toată viața chiar dacă, cei mai mulți dintre absolvenți nu vor fi puși niciodată în situații reale de a aplica cele învățate. Le va fi însă util pentru înțelegerea corectă a locului și rolului fiecăruia în Biosfera Pământului, pentru conștientizarea limitelor umane, pentru formarea unui set de valori corect în Armonie cu Planeta, a unui psihic puternic, pentru dezvoltarea încrederii în propriile forțe, pentru cunoașterea mediului natural și a abundenței de hrană pe care ne-o oferă permanent și despre care habar nu avem pentru că nu se învață la nicio școală. Vor putea adapta și aplica principiile studiate la curs inclusiv în abordarea unei provocări profesionale, în dezvoltarea unei activități, a unui meșteșug sau a unei profesiuni, în dezvoltarea relațiilor interumane. Vor elibera puterea infinită a creativității existente în fiecare dintre noi.

Acest tip de pregătire te transformă din adolescent în bărbat, din adolescentă în femeie. Este important pentru că, foarte mulți oameni rămân toată viața adolescenți, din acest punct de vedere. Te face puternic fizic, îți dă încredere în propriile forțe, te ajută să iei rapid cele mai bune decizii, să înțelegi ce înseamnă camaraderia, să riști controlat. Pe lângă toate acestea, dobândești o serie de informații foarte utile, o serie de tehnici și procede de abordare a situațiilor dificile.

Înainte de orice altceva, este bine de știut că, majoritatea celor care își pierd viața în sălbăticie ar fi putut supraviețui dacă ar fi fost bine pregătiți fizic, dacă ar cunoscut aceste tehnici, ar fi deținut informațiile necesare într-o asemenea împrejurare și și-ar fi păstrat sub control emoțiile. Mulți mor de foame și sete deși pădurile abundă de hrană și apă dar cei mai mulți își pierd viața pentru că, neștiind că pot trăi și o întreagă viață în sălbăticie, intră în panică și abandonează lupta pentru supraviețuire. Se autoabandonează așa cum fac foarte mulți oameni și în societate. Panica și autoabandonul sunt cele mai mari pericole într-o situație limită. Dacă în societate, îți va sări în ajutor un prieten sau un terapeut, dacă deloc întâmplător vei descoperi un Maestru și te vei ridica, în sălbăticie ești doar Tu cu Tine. Așa că, pregătește-te intens și bazează-te întâi pe tine! Cunoașterea, stăpânirea unor tehnici simple, dezvoltarea unor abilitați naturale existente în noi, evaluarea corectă a situației, eliberează Forța Interioară de care ai nevoie pentru a merge mai departe. Pentru a fi un Supraviețuitor în orice împrejurare a Vieții.

În ce constă Pregătirea Specifică? 

1. Pregătire fizică:

- creșterea rezistenței la efort susținut;
- sporturi obligatorii: înot, alpinism, scufundări, școala căderii din Artele Orientale);
- deprinderi necesare: cățărare în copaci și pe stânci, confecționarea unui adăpost, orientare, pescuit și vânătoare fără arme de foc (arc, undiță, lance, praștie, capcană), confecționare unelte și arme de pescuit și vânătoare necesare din resursele existente, zbor cu delta-plan și  parapantă, parașutism, pilotaj auto, moto, și navigație.

NOTE:

a. Cursanți vor fi împărțiți pe grupe după testarea fizică obligatorie și testarea capacității de a forma algoritmi corecți în situații atipice iar ritmul antrenamentelor va crește progresiv în intensitate în funcție de aceste coordonate. 

b. Chiar dacă suntem vegani, în condiții limită, de exemplu în ținuturi acoperite de ghețuri, în junglă, în deșert, în mlaștini sau pe Ocean, este necesar să știm să folosim resursele de hrană pe care le putem obține și prin vânătoare și pescuit și nu doar prin cules.

2. Pregătire Psihică:

- identificarea cauzelor spirituale și a cauzelor imediate care au dus la producerea situației de criză;
- eliminarea producerii cauzelor la nivel subtil, emoțional, mental și fizic ce au dus la producerea situației critice;
- creșterea încrederii în forțele proprii;
- păstrarea controlului în situații limită;
- conștientizarea și motivarea necesității supraviețuirii prin prisma valorilor personale și păstrarea acestei stări interioare la maximum de intensitate până la ieșirea din criză;
- deprinderea Meditației ca stare conștientă de Atențe-Alertă;
- autocunoaștere.

3. Cunoștințe Practice:

- construirea unui adăpost din materiale aflate la îndemână;
- aprinderea și întreținerea focului;
- recunoașterea vegetalelor comestibile (fructe, ciuperci, părți de plantă);
- recunoașterea plantelor medicinale;
- curs practic de bucătărie;
- cunoașterea și aplicarea tehnicilor de prim ajutor;
- determinări prin metode nespecifice;
- leacuri și tratamente tradiționale;
- astronomie;
- geometrie aplicată;
- cunoștințe de navigație terestră, marină, aeriană;
- studiul și aplicarea metodelor tradiționale de trai în sălbăticie la diverse grupuri de oameni;
- studiul comportamentului animalelor sălbatice din țara noastră și din alte zone ale Planetei.

Trebuie să spun că șase luni de pregătire este un minimum de timp necesar în care cursantul, în interiorul unei baze de antrenament sub supravegherea și îndrumarea atentă a antrenorilor, poate deprinde noțiunile de bază și aplica procedeele esențiale de supraviețuire, minimum de pregătire specifică necesar fiecărui om.

În secțiunea următoare voi vorbi despre: îmbrăcămintea corespunzătoare, hrana și apa ca elemente esențiale, obiectele strict necesare pe care trebuie să le avem în „Rucsacul cu Supraviețuire” și despre echipamentele de comunicații și semnalizare specifice ce nu trebuie să ne lipsească din rucsac.

Paul Buică 

Comentarii

Cele mai citite articole: