Culegerea, uscarea și păstrarea plantelor (2)
Recoltarea trebuie să se facă în zilele în care luna este plină sau când luna este aproape de faza maximă. Persoanele care recoltează trebuie să fie calme, liniștite, cu gânduri bune și frumoase, cu încărcătură energetică pozitivă pentru a îmbogăți plantele cu vibrații poztive. Plantele culese pot fi eficiente numai în cazul în care le uscăm corespunzător și le păstrăm cu grijă.
Uscarea trebuie facută cât mai repede și în mod natural, fie la Soare fie la umbră pentru că plantele nu trebuie să transpire, să mucegăiască sau să intre în fermentație. Ele se așează în strat nu prea gros pe o pânza sau pe o hârtie albă în locuri curate și bine aerisite. Nu utilizați ziare, reviste sau alte tipărituri, deoarece vegetalele proaspete absorb cerneala tipografică care este deosebit de toxică. În timpul uscării plantele se întorc din când în când pentru a nu se înegri. Majoritatea părților plantelor și în special frunzele și florile se usucă la umbră, dar rădăcinile, bulbii sau fructele se usucă la Soare. Unele plante pot fi legate în buchete atârnate cu frunzele în jos și apoi uscate. Astfel putem usca levănțica, lămâița, rosmarinul, mărarul, leușteanul sau pătrunjelul. Pentru uscare pe timp de vară sunt necesare 3 - 7 zile pentru frunze și 20 – 30 de zile pentru rădăcini sau scoarța groasă.
O plantă este uscată corespumzător dacă frunzele ei pot fi sfărâmate iar tulpina se rupe pocnind. În general, dacă uscarea este bună, culoarea plantei rămâne apropiată de cea naturală. Nu se usucă împreună plantele mirositoare cu cele nemirositoare. În cursul procesului de uscare plantele pierd mult în greutate.
Astfel pentru a obține
Articol scris de Prof. Univ Angela Elena Beju
Comentarii
Trimiteți un comentariu