Culegerea, uscarea și păstrarea plantelor (1)

Pentru a culege corect plantele trebuiesc cunoscute locurile unde cresc, cerințele lor față de mediu, precum și perioada de timp optimă pentru acest lucru. Astfel sunt plante care cresc pe câmpii și care au nevoie de multă lumină sau plante care cresc în pădurile de la munte și care nu au nevoie de prea multa lumină.

Majoritatea plantelor se culeg pe timp uscat. Se culeg numai acele plante care cresc în zone curate din punct de vedere ecologic, evitând pe cele din zonele poluate, de la marginea șoselelor, de pe lângă calea ferată sau din parcurile orașelor mari. Trebuie evitată culegerea florilor de tei din arborii de la marginea drumurilor, mai ales în orașele mari sau culegerea frunzelor de viță de vie de pe lângă garduri.

Atât florile de tei cât și frunzele de viță de vie se încarcă în acest caz cu plumbul care se gasește în atmosferă, metal toxic pentru organism. Iată cum în loc să obținem o infuzie benefică din flori de tei, obținem un lichid toxic pentru organism. La fel se întamplă dacă se culeg plante ca traista ciobanului, păpădie sau patlagină de pe lângă calea ferată. Se obțin din ele infuzii care pot afecta sănătatea. De asemeni recunoașterea și determinarea corectă a plantelor este foarte importantă, căci se pot face confuzii ce pot atrage efecte dăunatoare pentru sănătate.

Pentru fiecare plantă există un timp optim pentru a fi culeasă, timp care corespunde cu perioada când conținutul de substanțe active este maximum. Unele plante au perioada optimă de recoltare vara, altele toamna, altele primăvara și altele chiar iarna. De fapt contează nu numai anotimpul în care pot fi culese dar și ca ora din zi sa fie cea mai favorabilă. Astfel florile de mușețel este bine să fie culese în timpul prânzului.

Plantele trebuiesc ocrotite. Vom culege numai acele părți din ele de care avem cu adevarat nevoie. Dacă culegem flori, frunze sau bucăți de scoarță, trebuie să procedăm în așa fel încât să nu distrugem întreaga plantă și regenerarea ei să fie posibilă. Recoltarea difera mult în funcție de planta culeasă și de specie. Rădăcinile se culeg toamna târziu sau primăvara devreme prin săpat cu cazmaua sau cu ajutorul unei alte unelte potrivite. Ele pot fi culese chiar și pe timp ploios.

Scoarța se recoltează primăvara devreme cu ajutorul unui cuțit pentru ca în aceasta perioadă ea conține maximumul de substanțe active acumulate în vara precedentă.

Tulpinile, frunzele și florile se culeg doar în perioada de înflorire, florile și frunzele se culeg pe vreme stabilă cu Soare, fără umiditate.

Fructele se recolteză direct cu mâna sau cu ajutorul unor pieptăni speciali ca în cazul afinelor sau prin scuturare. Ele sunt recoltate dimineața în zori sau noaptea.

Semințele sunt recoltate toamna târziu pe timp răcoros, dimineața sau seara, când sunt deplin dezvoltate.


Articol scris de Prof. Univ Angela Elena Beju



Comentarii

Cele mai citite articole: