Macerat, Tinctura și alte produse pe bază de Aloe - Aloe Barbadensis Miller


Cu toate ca este o plantă exotică, originară din Africa tropicală și meridională, în prezent este cultivată în numeroase zone ale lumii și în special în zonele calde.

Există foate multe specii de Aloe, o parte dintre ele fiind utilizate încă din antichitate pentru sănătate. Dintre acestea, una dintre cele mai cunoscute și utilizate fiind Aloe Barbadensis Miller sau Aloe Vera. Ea este cultivată și la noi în țară în spații însorite aerisite și calde sau iarna în sere încălzite. La noi în țară mai crește și o specie care este considerată ca plantă ornamentală, Aloe Arborescens dar care nu este considerată plantă medicinală.

Compoziție chimică:

- Componentul principal este aloina cu efect laxativ și emetic.
- Mai conține derivați ai antrachinonei, vitamine (A, B, C, D, E), minerale (calciu, fosfor, potasiu, magneziu), aminoacizi și alte enzime.

Produsele moderne pe baza de Aloe Vera mai conțin lignina, saponozide și alte substanțe active care acționează sinergic.

Atât pentru uzul intern cât și extern, planta poate fi utilizată proaspată, macerat, tinctură, gel stabilizat farmaceutic, gelule, alifii sau creme cosmetice.

Proprietăți ale preparatelor de Aloe Vera:

- maresc diureza având acțiune detoxifiantă;
- reglează metabolismul general;
- stimulează regenerarea celulară;
- au capacitatea de a penetra țesuturile până în profunzime - până la al șaptelea nivel, de la piele până la os - antrenând subsțantele active;
- stimuleaza sistemul imunitar;
- au acțiune antiifecțioasă, antibacteriană, antivirală și antiparazitară;
- au acțiune sedativă inducând o stare de calm și relaxare;
- au acțiune antialergică;
- stimulează secreția de interferon;
- stimulează digestia;
- au acțiune antidiabetică și antiulceroasă;
- stimulează circulația sanguină și limfatică.

Datorită tuturor acestor proprietăți, preparatele din Aloe Vera sunt recomandate în: anorexie, indigestie, constipație, afecțiuni hepatice - hepatite virale B și C - ulcer gastroduodenal, diabet, afecțiuni pulmonare, alergii, gripă, angină pectorală, reumatism, ateroscleroză, eczeme, afecțiuni renale, astenie nervoasă, convalescentă, tumori, cataracta, miopie, conjunctivită, plăgi.

Pentru folosirea plantei proaspete și pentru macerat se folosesc frunzele de la planta Aloe în vârstă de 3 - 6 ani, neudată de 5 zile.

Dacă planta este utilizată proaspătă, se consumă o linguriță pentru adulți și o jumatate de linguriță pentru copii, de frunze proaspete tocate mărunt, de trei ori pe zi, cu o oră înaintea meselor principale. Dacă se amestecă frunzele tocate cu apă, sau ceai, ele pot fi inghițite mai ușor.

Pentru uz extern se pun cataplasme cu frunze zdrobite peste zona afectată. Trebuie reținut faptul că frunza se oxidează repede și nu este bine să fie păstrată. Se recoltează din plantă numai atât cât este nevoie.

Maceratul se realizează din 500g frunze de Aloe mărunțite, 850g miere de albine poliflora și 1100ml vin roșu fără sulfiți, de 14 - 18 grade sau suc de lămâie. Se amestecă bine totul până se omogenizează, se toarnă într-un borcan care se acoperă cu capac și se pune la macerat timp de o săptămână, la loc întunecos, răcoros și uscat sau în frigider.

Soluția se agită zilnic de două-trei ori.
Maceratul se poate prepara și numai cu vin dar în acest caz ingredientele se amestecă în părți egale.
Preparatul se pastrează în vase din sticlă colorată, ermetic închise, la adăpost de căldură, lumină sau surse de contaminare. La frigider este valabil 4-6 săptămâni.

Din acest macerat se ia câte o linguriță de trei ori pe zi, cu o oră înaintea meselor principale, timp de o săptămână. În următoarele două săptămâni se ia câte o lingură de trei ori pe zi, înaintea meselor. Deci, după cele trei săptămâni se întrerupe cura, ea fiind reluată după două săptămâni.

În cazul copiilor, acest tratament se face în prima săptămână cu o jumatate de linguriță iar în celelalte două săptămâni cu câte o linguriță de trei ori pe zi înaintea meselor.

Este recomandat ca pe timpul curei să se urmeze un regim vegetarian, fără conserve, carne, lapte, ouă, grăsimi și alcool. Se consumă cât mai multe supe de legume iar între mese cât mai multe fructe.

Tinctura se prepară din frunze proaspete și alcool de cereale prin macerare sau din suc obținut prin presarea frunzelor și alcool.

Se recomanda câte 30 de picături de trei ori pe zi.

Gelul și celelalte produse din Aloe existente, se consumă după recomandările existente în prospectele produselor.

Gelul de Aloe intră și în numeroase produse cosmetice, creme și alifii.

În general, produsele pe baza de Aloe nu dau reacții adverse dar exista și unele persoane sensibile la care după o utilizare îndelungată pot apărea unele efecte secundare care se manifestă prin dermatite.

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju

Comentarii

Cele mai citite articole: