Aciditatea și Alcalinitatea (4)


O dietă echilibrată conţine:

70-80% hrană alcalină – lactate, fructe, vegetale proaspete
10-15% hrană acidă proteine – carne, brânză, peşte, ouă, nuci
10-15% hrană acidă carbohidraţi – miere, cartofi copţi, curmale, pâine din faină integrală, melasă, banane, unt, ulei

Copii în perioada de creştere şi adulţii sub 40 de ani, au nevoie de valorile mai ridicate de hrană acidă. Adulţii peste 40 ani ar trebui să consume hrană alcalină la nivelul cel mai ridicat.

Notă: nu apar probleme de lipsă de calciu dacă se consumă hrană alcalină bogată în verdeţuri.

Este indicat să se consume apă filtrată alcalină.

Hrană Alcalină


Legume proaspete: Anghinare, asparagus, avocado, muguri de bambus, fasole păstăi, sfeclă, muguri de soia, varză (normală, roşie, acră), morcovi, ţelină, arpagic, castraveţi, andive, usturoi, verdeţuri, ridichi, napi, praz, salată verde, ceapă (unele tipuri), pătrunjel, păstârnac, mazăre proaspăta, ardei, broccoli, dovlecei, conopidă, vinete, cartofi noi (roşii), cartofi dulci, dovleac, spanac crud, urzici, muguri (toate tipurile), roşii galbene, năsturel, ridichi, paprika.

Fructe proaspete: Mere golden, caise, fructe de pădure închise la culoare, cireşe (soiul bing), grepfrut roz, struguri (soiul flame&concord), lămâi coapte, mango, kiwi, pepeni (toate tipurile), papaya, fructul pasiunii, piersici (doar o varietate), pere (soiul bosc-japonez), gutui.

Nuci proaspete: Cashew, macadamia, pecan, migdale proaspete, alune de pământ, seminţe de dovleac, miez de nucă, susan.
Făina: mei, ovăz, secară, griş, soia, hrişcă.

Amidon şi zahar: Fasole (soiul pinto), linte, roşcove, mălai, boabe de soia, popcorn (galben), sirop de arţar (pur), produse de patiserie din faină alcalină, mazăre verde uscată, orez integral, orez basmanti, paste făinoase din orez integral.

Proteine: avocado (copt), unt, brânză (din lapte de capră), carne de găină, raţă, peşte (alb, pastrăv), crabi, lapte de capră proaspăt, lapte proaspăt, iaurt proaspăt, lapte de soia, orez sau migdale, unt de migdale, tahini de susan, seminţe încolţite.
Diverse: roşcove, ciocolată amară, băuturi din plante, ceai din plante, ulei de măsline presat la rece, ulei de susan, aloe vera, mentă, şofran, salvie, cimbru piper(dulce, pimento), cuişoare.


Hrană Acidă

Vegetale proaspete: varză de bruxell,  salată verde (soiul iceberg), ciuperci, cartofi, ridichi, spanac gătit, roşii.

Fructe proaspete: mere (roşii şi verzi), banane, cireşe (deschise la culoare), curmale, smochine, grepfrut alb, struguri (soiul thompson), lămâi culese verzi, nectarine, portocale, mandarine, pere (soiul barlett), piersici (cele mai multe soiuri), ananas, prune, stafide, rubabă, căpşuni, tangerine.

Nuci: migdale uscate, seminţe de pin, fistic, nuci (soiul negre şi englezeşti), năut, nuca de cocos

Amidon şi zahar: piure de banane, orz, tărâţe, pâine de graham, pâine de secară, pâine albă, cereale ambalate, fulgi de porumb, crackerşi din faină albă, gogoşi, sosuri, boabe uscate (cele mai multe), făină, miere, gem, melasă, produse de panificaţie din făină albă, alune, cartofi cu coajă maro, zahăr, conservanţi, paste făinoase din făină albă, siropuri, tapioca, vafe.

Făină: orez alb, orz, amidon din cartofi, făină de grâu.

Proteine: avocado necoapte, cashew, caşcaval, brânză topită, smântână, lapte pasteurizat, iaurt cu conservanţi, îngheţata, margarină, crabi, ouă, peşte (roz, somon, crap, caviar, hering, macrou, sardine), alune, linte, carne de vacă, porc, viţel, oaie, pui, curcan, carne de vânat, porumbel, organe, măsline (inclusiv verzi), unt de arahide, creveţi, raci, scoici, ciuperci.

Diverse: hrana preparată şi conservată tinde să fie acidă, alcool, bere, îndulcitori artificiali, cafea, ceai (negru, verde), medicamente, uleiuri hidrogenate, piper (alb, negru), sare, cicoare, maioneză, ketchup, zahăr, dulciuri, gumă de mestecat.




Comentarii

Cele mai citite articole: