Dulceață de Soc


Stră-Moșii noștri îl numeau Seba. Mai la sud, în Grecia, se numea Sambyke după denumirea instrumentului muzical ce se confecționează din ramurile arbustului. Botaniștii îl numesc Sambucus. Sunt cunoscute circa treizeci de specii ale acestei plante ce face parte din Familia Adoxaceae. Dintre toate speciile de soc, foarte cunoscut este cel numit socul negru (sambucus nigra). Crește până la o înălțime de zece metri. Fluturii de noapte și alte insecte sunt puternic atrase de frunzele primăvăratice ale socului. Parfumul florilor de soc este binecunoscut. 

Atenție!
Florile culese pentru diverse preparate, nu trebuie lăsate la uscat în încăperea în care dormiți!
Florile de soc sunt hermafrodite, au cinci petale albe și câte cinci stamine. Apar la începutul verii în bine cunoscuții ciorchini. Fructele (drupe baciforme) sunt aproape sferice de circa 6-7 milimetri în diametru și au culoarea negru-violaceu.
 
Și acum rețeta:

Este esențial să preparați dulceața de îndată ce ați cules ciorchinii cu fructe de soc. Ideal este ca în maximum trei-patru ore de la momentul culesului să începeți procesul de preparare al dulceții. Dacă nu este posibil acest lucru, boabele de soc trebuiesc ținute la rece dar nu mai mult de patruzeci și opt de ore.

Alegeți de pe ciorchini boabele foarte bine coapte și le spălați. Preparăm la cald un sirop de zahăr și adăugăm boabele de soc. Pentru un kilogram de fructe se prepara o cantitate de sirop dintr-un kilogram de zahăr și aproximativ 100ml apă – preferabil apă de izvor pentru că aceasta nu schimbă gustul fructelor și nu este preparată osmotic și nici tratată chimic. În funcție de preferință puteți folosi mai mult sau mai puțin zahăr la un kilogram de fructe. Putem adăuga un pic de suc de lămâie și zahăr vanilat dacă agreem această combinație de gusturi. Fierbem dulceața la foc mic aproximativ o oră timp în care avem grijă să nu se lipească de vas. Între timp pregătim borcanele și capacele. Recomand folosirea unor borcane noi. Dulceața se toarnă fierbinte în borcane, apoi se fixează cu grijă capacele. Se lasă la răcit acoperite cu un prosop de bucătărie pentru a reveni treptat la temperatura mediului ambiant, apoi se depozitează în cămară, la loc răcoros. Nu uitați să scrieți frumos, de mână, etichete pentru fiecare borcan. Efectul estetic vă va aduce un zâmbet pe buze de fiecare dată când veți deschide ușa cămării.
Dacă plecați într-o drumeție pe dealuri sau la munte la vreme de toamnă veți descoperi o mulțime de arbuști de soc cu crengile aplecate de rod. În zonele umbrite de pe văi, ciclul de vegetație al socului este întârziat și aveți posibilitatea de a culege o cantitate impresionantă de ciorchini cu fructe în doar câteva minute. În marginile pădurilor, dea lungul drumurilor forestiere, în zonele în care pădurea este tânără, dea lungul râurilor repezi de munte, veți găsi cu ușurință o mulțime de arbuști de soc. 

Socul este una dintre plantele cunoscute și întrebuințate la prepararea leacurilor de mii de ani. O simplă informare pe internet vă poate aduce o cantitate uriașă de informații legate de beneficiile pe care ni le aduce utilizarea socului sub formă de preparate terapeutice: siropuri, tincturi, ceaiuri. Se utilizează și are efecte benefice în: bronșită, răceală, gripă, afecțiuni ale rinichilor, gută, reumatism, arsuri, răni, umflături, stări febrile – favorizează transpirația abundentă. 

Exemple:

- Ceaiul preparat din fructe de soc ajută în tratarea obezității, a vezicii urinare și a hemoroizilor.
- Tinctura din fructe de soc este un antifebril, antiseptic intestinal, depurativ foarte puternic, diuretic foarte puternic, laxativ, hipotensiv, purgativ. Stimulează refacerea epiteliului renal. Este recomandată în tratamentul unor afecțiuni precum: obezitatea, acneea, psoriazisul, sclerodermia, dermatoza alergică, în unele boli ale pielii cu forme rebele rezistente la alte metode de tratament, în insuficiența reno-urinară, în tulburările hormonale ce pot apărea ca efect secundar în urma tratamentului cu anticoncepționale. Este de asemenea recomandată în tratarea constipației cronice și acute, în tratarea reumatismului și a reumatismului degenerativ, a gutei, alergiilor, în diverse intoxicații. Tinctura din fructe de soc este un adjuvant și un remediu profilactic în cancer, HIV și în unele tulburări psihice. 

Socul este o plantă fascinantă ale cărei fructe recoltate, preparate și administrate corect ne aduc o mulțime de beneficii în tratarea unui număr impresionat de afecțiuni, în prevenție, în păstrarea sănătății și vitalității. Iar sănătatea și vitalitatea înseamnă longevitate. Deloc întâmplător laboratoarele de cercetare din lume au consistente teme de cercetare ce au ca obiect socul. Există o gamă întreagă de preparate în magazinele de produse naturiste și este bine să alegem să ne informăm despre beneficiile pe care ni-l aduce un tratament natural față de un tratament cu preparate ce conțin compuși de sinteză ale căror efecte secundare nu avem cum să le cunoaștem în totalitate. 

Între timp, probabil că dulceața de soc pe care tocmai ați preparat-o s-a răcit, așa că vă invit să o savurați în lumina călduță a Soarelui de toamnă. 

Paul Buică




Comentarii

Cele mai citite articole: