Aciditatea și Alcalinitatea (2)



Acidoza metabolică şi obezitatea, diabetul

Nivelul crescut al colesterolului şi mărirea secreţiei de insulină se manifestă împreună când corpul acumulează grăsime pentru a neutraliza şi depozita agenţii poluanţi. În loc de a privi grăsimea ca o ameninţare, consideraţi că ea este modalitatea corpului de a se proteja pe sine. Încercaţi iniţial să eliminaţi toxicitatea şi veţi descoperi că pierderea în greutate devine mai uşoară. Cu un PH sănătos arderea grăsimii se face mai rapid şi este mai puţin probabilă revenirea dintr-o dietă prin reacumulare de grăsime. Deoarece nivelele ridicate ale insulinei şi acumularea de grăsime sunt simptomele iar aciditatea este cauza, aceleaşi lucruri afectează pancreasul, în care diabetul poate fi în legătură directă cu nivele înalte ale toxicităţii şi nivele scăzute ale PH - ului.

Acidoza metabolică, arsurile inimii şi boala de reflux gastro - esofagiană

Arsurile inimii sunt de fapt unul dintre primele simptome ale condiţiilor prelungite de aciditate. Aceasta ar putea eroda muşchiul sfincterului de la începutul stomacului şi, atunci când este puternic erodat acesta nu se închide corect. Acest lucru poate degenera în GERD boala refluxului gastro - esofagian. Poate fi afectat şi esofagul, ducând la dificultăţi în înghiţire. Băutul cafelei, ceaiului negru şi alcoolului (ce sunt foarte acide) în cantităţi mari, cât şi fumatul, contribuie de asemenea la instalarea acestei boli. În loc de a lua medicamente care reduc aciditatea, sunt necesare măsuri generale de alcalinizare şi o schimbare permanentă a dietei.

Acidoza metabolică şi tractul urinar


Rinichii şi plămânii sunt principalele organe responsabile de eliminarea acidităţii în exces din corpul nostru. În rinichi acidoza cronică devine mai evidentă – aici se depozitează acidul uric care poate forma pietre la rinichi. Cauza se află în hrana ingerată - alimente cu nivele înalte de purine, cum ar fi carnea roşie, peştele, carnea de pui. Purinele sunt descompuse de corp în acid uric, care se cristalizează în pietre la rinichi, atunci când urina este predominant acidă, având un PH sub 5.5.
Dacă urina este alcalină – lucru care se poate obţine bând apă alcalină şi având o dietă alcalină sau neutră – atunci acidul uric nu va cristaliza în pietre la rinichi. De fapt, cristalizarea acidului uric ameninţă nu numai rinichiul ci şi întregul tract urinar, inclusiv organele sexuale.

Acidoza metabolică, guta, artrita, osteoporoza şi scleroza multiplă

La început, corpul va începe să folosească calciul depozitat în oase pentru a neutraliza toxinele care însoţesc condiţia prelungită de aciditate în ţesuturi. Calciu intră în sânge, care devine astfel mai puţin acid. În acelaşi timp calciul este depozitat în vasele capilare din mâini, picioare, încheieturile degetelor şi genunchi, o condiţie numită gută. Astfel, micşorând rezervele de calciu din schelet, oasele noastre pot deveni fragile, dând naştere unei condiţii numită osteoporoză.
Mai mult, în timp ce acidoza metabolică descompune ţesuturile corpului şi slăbeşte celulele, ea poate facilita instalarea unor boli precum arterita şi scleroza multiplă, boli autoimune ce se caracterizează prin descompunerea ţesuturilor corpului. Aşa cum a fost descris mai sus, acidoza metabolică dezechilibrează organismul şi alarmează sistemul imunitar. Dacă condiţia persistă, chiar sistemul imunitar poate fi dezechilibrat, ceea ce poate da naştere bolilor autoimune.
Putem opri rapid acidoza metabolică schimbându-ne dieta, stilul de viaţă şi modul de gândire. Dar de îndată ce ţesuturile nervilor sunt atacate – ca în scleroza multiplă – sau încheieturile – ca în artrita reumatoidă – calea către îmbunătăţirea sănătăţii este mult mai lungă şi mai dificilă.

Acidoza metabolică şi bolile cardiovasculare

Pentru ca sistemul nostru cardiovascular să funcţioneze corect, PH-ul plasmei sângelui trebuie să fie uşor alcalin, încadrându-se între 7.35 şi 7.41. Dar dacă permitem ca să scadă sub valoarea PH-ului de 7.35 , ţesutul muscular din peretele interior al arterelor, venelor şi al inimii, va fi atacat. În plus, faţă de ameninţarea nivelului crescut de colesterol, o aciditate cronică ameninţă să corodeze chiar ţesutul corpului, aşa cum „acidul mănâncă marmura”. Astfel, acidoza metabolică ca o condiţie cronică, deschide drumul pentru arterioscleroză, presiune mărită şi facilitează acumularea plăcilor de colesterol pe pereţii vaselor sanguine.

Acidoza metabolică şi acumularea plăcilor de colesterol


Acidoza metabolică schimbă chimia din vasele de sânge, determinând ca LDL (colesterolul rău care cauzează bolile cardiovasculare) să se depună într-un ritm accelerat. În plus, se facilitează şi depozitarea metalelor grele şi a altor poluanţi împreună cu colesterolul. Asta este în legătură cu activitatea de curăţare efectuată de ficat (chelare) menţionată mai înainte. Aceste condiţii combinate duc la creşterea plăcilor în vasele de sânge, care nu pot fi reduse doar prin micşorarea cantităţii de colesterol în hrana, ci necesită măsuri de reducere a acidităţii hranei. 

Comentarii

Cele mai citite articole: